Themamiddag Tweede Wereldoorlog

Zaterdagmiddag 20 april (12.00-16.00 uur) staat het Regionaal Archief in het teken van de Tweede Wereldoorlog. In de studiezaal van het Archief wordt dan aandacht besteed aan vragen die betrekking hebben op de oorlogsjaren. Daarnaast wordt er, in samenwerking met de Stichting Alkmaar 40-45 (het bunkermuseum), materiaal uit en over de oorlog tentoongesteld. Mensen die zelf nog foto’s, films of documenten thuis hebben en dat aan het archief willen schenken of er meer over willen weten, kunnen terecht met vragen.

De studiezaal van het Regionaal Archief is altijd vier dagen per week geopend voor onderzoek en vragen, maar 20 april is er extra aandacht voor de oorlogsjaren. Onder andere zijn Tweede Wereldoorlog-experts Hans Nauta (luchtoorlog), Jan van Baar (holocaust) en Gerrit Valk (o.a. collaboratie) aanwezig. Mensen die meer te weten willen komen over de oorlogsjaren, bijvoorbeeld over de rol van hun (groot)ouders in die periode, worden op weg geholpen met hun vragen.

Er zullen tijdens de themamiddag spullen uit de archiefdepots (documenten, foto's, films) en van het bunkermuseum tentoon worden gesteld. Ook zijn er rondleidingen door de normaal voor het publiek gesloten depots.

Lezing Militairen in Alkmaar

Tijdens de middag zullen de schrijvers van het boek Contact Holland 1941 - 1942 en het nieuwe boek Militairen in Alkmaar 1940-1945 een twee korte presentaties geven.

Materiaal schenken

Het Regionaal Archief heeft een uitgebreide collectie met documenten rond de Tweede Wereldoorlog, maar verwelkomt aanvullingen daarop van harte. Mensen die nog spullen hebben over bijvoorbeeld verzet, de bezetter, collaboratie, onderduiken of het lot van de joodse inwoners van de regio, en willen dat het goed wordt bewaard en beschikbaar wordt gesteld, kunnen denken aan een schenking aan het Archief.

12.00 uur open voor bezoekers
12.30 uur rondleiding door depot
13.00 uur lezing Militairen in Alkmaar 1940 -1945 door Paul Harff
13.30 uur rondleiding door depot
14.30 uur lezing Geheime agenten 1941 - 1942 (Duitse kustverdedigingen en landingen van geheim agenten) door Dolf Harff
15.00 uur rondleiding door depot
16.00 einde themamiddag

De lezingen en rondleidingen duren circa 45 minuten. 
Inschrijven voor een lezing of rondleiding kan bij de studiezaalbalie van het Archief.

Meer weten

Als je interesse hebt in de Tweede Wereldoorlog, bezoek dan ook deze lezing over de Duitse bunker in de Alkmaarder Hout op 17 april.
Bekijk ook de speciale themapagina over de Tweede Wereldoorlog op onze website voor meer achtergrondinformatie.

 

 

test