Inloggen

Sluiten

Hands of History #3: mysterieuze foto's

Twee foto's uit misschien een oorlogsgebied , een afspraak met een dame en een Duitse tekst. Wat zal het verhaal achter deze foto's zijn? Heb jij een idee? Laat het ons weten! Bekijk hier hoge resolutie versies van de foto's: http://bit.ly/mysterie072

Lees meer...

Voor het voetlicht: het jaar van de bibliotheek

willemvanoranje brouwerZo nu en dan geven we een boek uit onze collectie speciale aandacht. Waarom is dit boek bijzonder, en waarom bevindt het zich in onze bibliotheek?

Deze keer: het Jaar van de Bibliotheek, een terugblik

Lees hier verder.

Lees meer...

Gezocht: Herinneringen aan de Beatmuziek

Voor documentatie, inspiratie en eventueel gebruik in een tentoonstelling over de beatmuziek in Alkmaar en omgeving ’60 - ’75, is het Regionaal Archief Alkmaar op zoek naar:

Herinneringen aan de liveoptredens van de beatbands in de periode 1960-1975 in de regio Alkmaar en omgeving.

Heeft u herinneringen en eventueel foto’s die u wilt delen? 

Mail uw herinnering naar Roos Verkleij:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lees meer...

Heeft u ideeën voor onze nieuwe website?

Heeft nog goede ideeën voor onze nieuwe website? Wij zijn hier druk mee bezig en horen graag wat u anders/beter wilt zien in nieuwe www.archiefalkmaar.nl. En natuurlijk ook wat u graag wilt behouden van de huidige website. Alle suggesties worden uiteraard serieus bekeken en overwogen, maar hou er rekening mee dat niet alles (direct) meegenomen kan worden. 

Alvast bedankt voor het meedenken!

Mail uw suggesties naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vraag

Lees meer...

Foto's Cor Mooij in Sportpaleis de Meent

demeentZaterdagavond 14 januari is in Sportpaleis De Meent een mooie foto-expositie geopend. Voorafgaand aan de schaatsmarathon die avond, werd op de eerste etage van het moderne sportcomplex hiertoe een officiële doch gezellige bijeenkomst georganiseerd. Hiermee werd een samenwerking bekroond tussen sportfotograaf Cor Mooij uit Egmond aan Zee, sportcomplex De Meent en het Regionaal Archief Alkmaar. 

Fotograaf Cor Mooij werd op 19 december 1946 geboren in Heiloo en was tussen 1965 en 2005 professioneel sportfotograaf. Hij fotografeerde voor vele bekende bladen uit binnen- en buitenland en zijn veelzijdige werk werd vele malen bekroond met belangrijke onderscheidingen. Zo won hij verschillende malen de Zilveren Camera en tot twee maal toe werd hij winnaar van de prestigieuze World Press Photo. Na zijn pensionering is een groot deel van zijn oeuvre geschonken aan en ondergebracht bij het Regionaal Archief Alkmaar.

In een prettige samenwerking tussen Cor Mooij en Sportpaleis De Meent is een selectie gemaakt uit het historisch fotomateriaal van de fotograaf. Tientallen afdrukken van foto’s zijn vanaf nu te zien aan de wanden van De Meent. De nadruk van de foto’s ligt bij winterse sporten. Vele beroemde sporthelden van vooral het ijs zijn in actie te bewonderen.

De opening van de tentoonstelling vond afgelopen zaterdagavond plaats en tientallen enthousiastelingen zagen schaatsheld Ard Schenk bij wijze van symbolische handeling, een laken wegtrekken van een foto. Een foto waarop hij zelf – in zijn zo karakteristieke stijl met wollen muts – in actie is te zien. Cor Mooij vertelde nog wat vrolijke anekdotes uit vroeger jaren en wethouder sportzaken van de gemeente Alkmaar, dhr. Pieter Dijkman, vertelde het publiek hoe belangrijk dit soort projecten is. 

En toen was het tijd geworden om plaats te nemen op de tribunes van de ijsbaan. Met een enorme snelheid schaatsten vervolgens de marathonschaatsers voorbij. Flink aangemoedigd door het publiek dat op haar beurt weer werd opgezweept door een heus dwijlorkest. Het was een mooie avond!

 

Lees meer...