Inloggen

Sluiten

Open Data en de API

Een van de beelden uit de collectie van BondaThis text is also available in English.

Het Regionaal Archief Alkmaar (werkgebied groot deel Noord-Holland) wil graag dat zo veel mogelijk mensen kunnen kennis maken met het rijke verleden van Alkmaar en de gemeenten daar omheen (Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel). We proberen dit op verschillende manieren te doen. Zo hebben wij heel veel beeldmateriaal in onze online beeldbank staan (lees ook even de gebruikersvoorwaarden) en gebruiken we de website Flickr, wikimedia commons en een speciale API om beelden toegankelijk te maken.

API 
Het Regionaal Archief Alkmaar experimenteert, in het kader van Open Cultuur Data, op dit moment met een speciale API (Application Programming Interface) om een vrije toegang mogelijk te maken voor delen van haar collecties: 

Een pagina uit het Album Amicorum

Alle afbeeldingen die via deze API beschikbaar zijn gesteld  zijn volledig vrij te gebruiken (overnemen, verspreiden, veranderen) voor zowel particulier als commercieel gebruik. Dit kan zonder toestemming van het Regionaal Archief Alkmaar. De gegevens die wij beschikbaar stellen via de API zijn de afbeelding in hoge resolutie (jpg2000) en informatie over catalogusnummer, plaats, beschrijving, datering en annotatie.

De afbeeldingen uit bovenstaande twee collecties vallen in het publieke domein. Wij stellen het op prijs (al is het geen verplichting) dat als bronvermelding het Regionaal Archief Alkmaar wordt genoemd. 

Flickr
Op ons algemene Flickr account zijn alle geplaatste beelden gratis te downloaden en te gebruiken onder een CC-BY-licentie.
CC-BY

Flicker Commons
Op ons account bij Flickr Commons zijn er albums met volledig rechtenvrije beelden te vinden over o.a. Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard. Deze vallen in het publieke domein of hebben een CC0-licentie. Het Regionaal Archief Alkmaar participeert in 'The Commons' op Flickr om beelden beter beschikbaar te maken. De beelden die het Regionaal Archief Alkmaar op de 'The Commons' heeft staan hebben geen rechtenrestricties (bijvoorbeeld copyright) en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel. 

Wikimedia Commons
Op deze website is een een selectie van beelden te vinden uit de beeldencollectie van het archief. Deze vallen ook in het publieke domein en hebben geen rechtenrestricties en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel. Een overzicht van beelden op wikimedia is hier te vinden.

PDM -Publiek Domein

Genealogische data

In het streven zoveel mogelijk van onze data open ter beschikking te stellen bieden wij u ook onze complete set genealogische data aan met daarin:

  • Bevolkingsregisters
  • Indexen (‘repertoria’) op notariële akten
  • Doop-, trouw- en begraafregisters
  • Akten burgerlijke stand (geboorte, huwelijk en overlijden)

Deze set bevat een kleine 1,9 miljoen vermeldingen van personen uit ons werkgebied. Veel van deze records zijn ook voorzien van een link naar de digitale afbeelding van de originele akte. Er wordt nog regelmatig nieuwe data toegevoegd door een groep enthousiaste vrijwilligers, regelmatig updates harvesten is dus zeker aan te raden!

De set wordt aangeboden via OAI-PMH harvesting. De set is met de volgende link te harvesten:

http://api.memorix-maior.nl/collectiebeheer/a2a/key/34bc6f0e-d3b8-11e5-bf1d-60f81db16928/tenant/raa?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_a2a

De verschillende typen akten zijn ook apart te harvesten. Gebruik deze link om een overzicht te krijgen van de subsets die te onderscheiden zijn: 

http://api.memorix-maior.nl/collectiebeheer/a2a/key/34bc6f0e-d3b8-11e5-bf1d-60f81db16928/tenant/raa?verb=ListSets

Zowel de metadata als ook de bijbehorende afbeeldingen worden aangeboden onder een CC0-licentie. Dit houdt in dat de data zonder toestemming mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden. Wij raden echter aan om de bron van de data en datum van de laatste harvest op de onderstaande manier te vermelden. Gebruikers kunnen dan de kwaliteit van de gebruikte data beter beoordelen. Een voorbeeld van zo'n vermelding kan dit zijn: “Deze data is afkomstig van het Regionaal Archief Alkmaar: https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/api. Laatst ververst op {datum}” 

Wij vinden het ook leuk om te weten voor welke toepassingen deze data wordt gebruikt. Wij stellen het dan ook op prijs als u uw toepassingen bij ons meldt. 

Archieven

Het is mogelijk om via OAI-PMH harvesting de EAD's van onze archiefinventarissen te krijgen. De EAD's hebben een CC0-licentie. Gebruik hiervoor de volgende koppeling: 

https://archives.memorix.nl/NL-AmrRAA/oai-pmh?

Informatie en contact

Wilt u meer weten over onze API, Flickr of onze andere vormen van open data of wilt u uw gebruik van onze data melden, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 072 - 850 82 08 en vraag naar dhr. Alphenaar.
Wilt u meer weten over de beelden op onze online beeldbank, neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 072 - 850 82 16/17 en vraag naar dhr. Van Dijl.