Het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar - ook wel: Regionaal Archief Alkmaar - is een zelfstandig gemeentelijk samenwerkingsverband (pdf - Staatscourant - 27-12-2018) van negen gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard (voormalige gemeenten Heerhugowaard en Langedijk), Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel.

Er zijn ook zeven gemeenschappelijke regelingen waarvoor het Regionaal Archief Alkmaar de wettelijke archieftaken uitvoert: GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, Werkorganisatie BUCH, Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar (VVI), Recreatieschap Geestmerambacht, Zaffier (WNK en Haltewerk), Gesubsidieerde Arbeid Kop van Noord-Holland (GRGA). De archivaris voert formeel het toezicht uit op niet overgebrachte archieven en beheert de archiefbewaarplaats van de al overgebrachte archieven. 
Het personeel van het Regionaal Archief Alkmaar is ingedeeld in een drietal teams: collectiebeheer & advies, dienstverlening en regie/beleid. Behalve het reguliere personeel, zijn bij het Archief ook stagiaires en vrijwilligers werkzaam. Het Archief is gevestigd in de voormalige ambachtsschool aan de Bergerweg in Alkmaar.

Verantwoording

Doelstellingen van het Regionaal Archief Alkmaar zijn:

  • Het verwerven van nieuwe archieven, audiovisuele documenten en andere historische collecties;
  • het veilig beheren en toegankelijk maken van de collectie;
  • het publiek in staat stellen om de collectie te raadplegen.


Het werkgebied van het Regionaal Archief omvat negen gemeenten in Noord-Holland: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard (Heerhugowaard en Langedijk), Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel. 

Jaarverslag

Het Regionaal Archief Alkmaar legt verantwoording af voor haar werkzaamheden in jaarverslagen. 
Jaarverslag 2022 (pdf, 2,9 mb)
Jaarverslag 2021 (pdf, 5,3 mb)
Jaarverslag 2020 (pdf, 8,6 mb)
Jaarverslag 2019  (pdf, 12,2 mb)
Jaaroverzicht 2018 in cijfers (pdf, 653 kB)
Jaaroverzicht 2018 (pdf, 758 kB)
Jaarverslag 2017 (pdf, 1.2 mb)
Jaarverslag 2016 (pdf, 1,8 mb)
Jaarverslag 2015 (pdf, 2 mb)
Jaarverslag 2014 (pdf, 9,6 mb)

Meerjarenbeleidsplan

Beleidsplan 2014-2018 (pdf, 218 kB). 
Beleidsplan 2014-2018 in hoofdlijnen (pdf, 919 kB)
Beleidsplan 2019-2022 (pdf, 390 kB)

WOO-verzoeken

Indien Woo-verzoeken zijn ingediend bij het Regionaal Archief Alkmaar, worden ze hier vermeld.

Contactgegevens

Regionaal Historisch Centrum (RHC) Alkmaar / Regionaal Archief Alkmaar
Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar
Telefoonnummer: (072) 850 82 00
E-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.archiefalkmaar.nl

RSIN (Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer) / Fiscaal (btw) nummer: NL 811 34 764 3 B 01

KvK-nummer: 37159239 

ANBI

Het Regionaal Archief Alkmaar is een ANBI sinds 1-1-2008 en heeft een culturele ANBI-status vanaf 1-1-2012. Dat betekent dat wij geen erf- of schenkbelasting hoeven te betalen over een schenking of nalatenschap. Op deze pagina en bij de pagina over het bestuur zijn gegevens gepubliceerd, die de overheid verplicht stelt voor ANBI's. 

Adres

Bergerweg 1
1815 AC Alkmaar
(072) 850 82 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden studiezaal

We zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur. 

Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met (072) 850 82 00. 
Wilt u een vraag stellen via de e-mail over bouwvergunningen? Dan kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Via onze website kunt u ook chatten met een medewerker tijdens openingstijden.

Bekijk onze studiezaal van binnen op Google Streetview.

In 2024 zijn we gesloten op:

  • donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag)
  • vrijdag 10 mei
  • woensdag 25 december (Eerste Kerstdag)
  • donderdag 26 december (Tweede Kerstdag)
  • vrijdag 27 december

Verkoop van o.a. boeken

In de studiezaal van het Regionaal Archief zijn verschillende producten verkrijgbaar. Zo verkopen wij boeken, ansichtkaarten, bordspellen en historische plattegronden

Chatten

Tijdens openingstijden van onze studiezaal kunt u chatten met onze medewerkers. Handig voor als u een korte vraag heeft. Is het chatknopje rechts bovenaan deze website groen, dan kunt u chatten met een medewerker van de studiezaal.

Archiefstukken raadplegen?

U kunt gratis stukken aanvragen via de computers op onze studiezaal, maar u kunt zelf ook thuis stukken aanvragen. Deze liggen dan klaar op onze studiezaal op een door u uitgekozen dag.

Bibliotheekmateriaal raadplegen?

U kunt materiaal uit de bibliotheek aanvragen aan de balie in de studiezaal of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees hier meer over het aanvragen van bibliotheekmateriaal.

Komt u met het openbaar vervoer?

Het Regionaal Archief (Bergerweg 1, Alkmaar) is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het NS-station Alkmaar ligt op 4 minuten loopafstand, waardoor het archief zowel per trein als bus zeer goed bereikbaar is.

Wanneer u het station aan de voorzijde verlaat, slaat u rechtsaf. U loopt door tot de kruising: het Archief is gevestigd in het pand van de voormalige Ambachtsschool, deze staat rechts aan de overkant van de kruising (oversteken per stoplicht aan de linkerzijde van de kruising).  

Komt u met de auto?

Het Archief is ook bereikbaar per auto, maar de parkeermogelijkheden in de nabije omgeving van het archiefgebouw zijn beperkt.

Als u met de auto komt kunt u vanaf de Ringweg west (N9) de afslag naar het centrum nemen. U komt dan op de Bergerweg. Volg deze tot u onder het spoor door rijdt. Daarna ziet u aan uw rechterhand het Archief. Het dichtbijzijnde oplaadpunt voor een elektrische auto kunt u vinden aan de Geesterweg 15. Op deze website kunt u meer oplaadpunten vinden.

Naast het gebouw, aan de zijde van de Zocherstraat, is een beperkt aantal betaalde parkeerplaatsen (enkel met PIN) waar u maximaal drie uur kunt parkeren. De dichtstbijzijnde grotere parkeerplaatsen zijn de NS-P&R terreinen bij station Alkmaar aan de Stationsweg (voorzijde station) en aan de Kruseman van Elteweg (achterzijde station). Het dagtarief ligt rond de € 5,00 (enkel met PIN). Er is ook een klein parkeerterrein t.h.v. Scharlo 1, vandaar is het ca. 100 meter lopen naar het Archief. U kunt hier maximaal drie uur parkeren (betalen alleen met PIN). In de woonwijken rond het archiefgebouw is in de meeste gevallen een parkeervergunning nodig. 

Indien u gebruik maakt van een 'gehandicaptenparkeerkaart', mag u op alle parkeerplaatsen in de stad parkeren - uitgezonderd parkeerplaatsen die op kenteken zijn aangewezen. Er is dan geen maximale parkeerduur. Indien u de auto parkeert op een parkeerplaats die specifiek voor kaarthouders is aangeduid, mag u maximaal drie uur parkeren (let op dat u dan een parkeerschijf gebruikt). 

Komt u met de fiets? U kunt uw fiets aan de voorzijde van het gebouw parkeren. 

Het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) heeft sinds 2019 een werkend e-depot. Op dit moment is de software gereed en kan het RAA datasets op gaan nemen. Er worden momenteel voorbereidingen getroffen om een daadwerkelijke overbrenging te realiseren, dit gebeurt in samenwerking met een aantal overheidsorganisaties die bij het RAA zijn aangesloten. In de volgende alinea’s wordt uitgelegd hoe het project is begonnen, hoe het project is aangepakt en wat de huidige status is.

Mist u informatie over het e-depot? Team e-depot geeft graag antwoord op uw vragen.

Het begin

Het RAA startte het project e-depot in 2016. Dit begon met een voortraject, waarin het RAA heeft overwogen om een bestaande e-depotvoorziening te gebruiken. Hier is uiteindelijk niet voor gekozen. Na het voortraject is er daarom gestart met het formuleren van een programma van eisen. Ook heeft er een aanbesteding plaatsgevonden. Deze aanbesteding is uiteindelijk gegund aan de firma Picturae B.V. uit Heerhugowaard. Via deze leverancier neemt het Regionaal Archief Alkmaar de software Archivematica af. Archivematica is ontwikkeld door Artefactual.

Archivematica zorgt voor een basis met betrekking tot functionaliteiten. Deze functionaliteiten moeten ervoor zorgen dat digitale informatie, ongeacht de vorm, leesbaar en toegankelijk blijft. De aanschaf van de software was slechts stap één van een langer proces. Stap twee was het formuleren van vijf projectlijnen. Hiermee kan team e-depot zicht houden op wat er allemaal moet gebeuren om uiteindelijk een werkend e-depot te hebben. Stap drie was de inrichting van het e-depot en als laatste is in juli 2019 de ingerichte software live gegaan.

Doorontwikkeling

Er zijn vervolgens aansluittrajecten gestart om een daadwerkelijke overbrenging van informatieobjecten naar het e-depot te realiseren. Een aansluittraject is een afgebakend traject waarin een eerste overbrenging van informatieobjecten wordt gerealiseerd. Aan het einde van een aansluittraject weet een aangesloten organisatie ook hoe de overbrenging naar het e-depot in zijn werk gaat en wat de benodigde stappen zijn. Deze trajecten zijn divers en de datasets die worden overgedragen verschillen qua bestandsformaat en hoeveelheid. Op dit moment zijn wij bezig met:

  • De opname van videotulen in samenwerking met het bedrijf Gemeente Oplossingen en de gemeenten Den Helder, Heerhugowaard en Langedijk;
  • Het exporteren en opnemen van zaken uit een zaaksysteem met gemeenten Hollands Kroon en Alkmaar. Bij gemeente Alkmaar betreft dit de technische afronding van het aansluittraject in een pilotomgeving;


Afgeronde projecten

  • Het overbrengen van gedigitaliseerde bouwdossiers, samen met de gemeente Schagen;
  • Het overbrengen van de meest recente websites van een aantal voormalige gemeenten, samen met gemeente Alkmaar. Dit is gebeurd in het kader van de fusie en deze websites staan inmiddels in het e-depot.


Op de planning staat tevens een traject met de gemeente Texel.

Projectopzet

CoreTrustSeal logo transparent

Deze aansluitcasussen zijn afzonderlijke projecten waarin veel moet gebeuren. Dit betekent dat het RAA zicht moet houden op alle actiepunten die voortvloeien uit de aansluittrajecten. Team e-depot heeft daarom een digitaal projectbord opgezet. Op dit bord worden per projectlijn actiepunten bijgehouden. Iedere twee weken komt team e-depot bij elkaar om de actiepunten te bespreken. Hierdoor is het ook mogelijk om aan het einde van het jaar de stand van zaken op te maken.

Naast de techniek en het daadwerkelijk opnemen van datasets, komt er meer kijken bij de inrichting van een e-depot. Het RAA heeft in oktober 2022 de CoreTrustSeal certificering behaald en mag zich daarmee een Trustworthy Digital Repository noemen.
Het behalen van het CTS zorgt er ook mede voor dat het e-depot als voorziening en als dienst is ingebed in de organisatie. Hoe we dit voor elkaar krijgen is onder andere door beleidsstukken, plannen en procedures op te stellen en deze te toetsen. Benieuwd naar de stukken die het RAA heeft geschreven? U vindt ze op de pagina Beleid- en aansluitdocumenten.

Niet alleen

Het RAA werkt met andere organisaties samen. Zo wordt er samen nagedacht over de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten. Samenwerken helpt ook om functionaliteiten onder de aandacht van de leverancier te brengen en te houden. Daarnaast zorgt deze samenwerking ervoor dat we elkaar kunnen helpen en kunnen inspireren. Zo doet het RAA de ontwikkeling van het e-depot in feite niet alleen.

De toekomst

Het e-depot blijft voorlopig een nieuwe ontwikkeling. Het is moeilijk om te bepalen hoe informatieobjecten bewaard en onderhouden moeten worden voor de komende generaties. Ook denkt het RAA na over manieren waarop de informatiebestanden beschikbaar gesteld kunnen worden. Zo kunnen inwoners, bedrijven en ambtenaren de informatie altijd blijven gebruiken. Op dit moment kan het RAA sommige informatieobjecten via de website ontsluiten, maar dit lukt helaas niet altijd en is ook niet altijd wenselijk. Er zijn bijvoorbeeld andere websites of platforms waar de informatieobjecten vaker worden bekeken of beter leesbaar zijn. Denk hierbij aan het platform Open Raadsinformatie (ORI), de landelijke voorziening Bestemmingsplannen.nl of de ontwikkelingen rond PLOOI in het kader van de Wet Open Overheid (WOO). Deze zaken spelen op de achtergrond bij het RAA, maar er zal niet snel een eenduidig antwoord op geformuleerd kunnen worden.

Team e-depot

Wilt u meer weten over het e-depot? Neem dan gerust contact via: e-depot@archiefalkmaar

Digitaal archief overheid
Daniëlle van Mourik
Annemaartje van Strien
Dyana Zilfougarova

Digitaal archief particulieren
Frederiek ten Broeke
Erik Groot

Aangesloten gemeenten bij het Regionaal Archief

U vindt bij ons de archieven van de volgende gemeenten.

  • Alkmaar (met de voormalige gemeenten Koedijk, Oudorp, Graft-De Rijp en Schermer)
  • Bergen (met de voormalige gemeenten Egmond en Schoorl)
  • Castricum (met de voormalige gemeenten Akersloot en Limmen)
  • Den Helder
  • Dijk en Waard (met de voormalige gemeenten Heerhugowaard en Langedijk)
  • Heiloo
  • Hollands Kroon (met de voormalige gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer)
  • Schagen (met de voormalige gemeenten Harenkarspel en Zijpe/Callantsoog/Petten)
  • Texel


Op Wikipedia is een handige lijst te vinden van dorpen, steden, dorpen en buurtschappen in Noord-Holland.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de archieven van de voormalige waterschappen in ons werkgebied ook bij het Regionaal Archief ondergebracht. Archieven van particuliere instellingen en personen, zoals kerkgenootschappen, verenigingen, stichtingen, bedrijven en families, kunt u ook bij ons vinden. 

Een alfabetische lijst van opgeheven gemeenten en de gemeente(n) waarin ze zijn opgegaan, inclusief datums van opgaan. De lijst loopt van 1854 t/m 2022.

Gemeente

Datum  van opheffing

Opgegaan in de gemeente(n)

Akersloot

2002

Castricum

Anna Paulowna

2012

Hollands Kroon

Barsingerhorn

1990

Anna Paulowna, Niedorp*, Schagen, Wieringermeer

Bergen

2001

Bergen

Broek op Langedijk

1941

Langedijk

Callantsoog

1990

Anna Paulowna, Den Helder, Zijpe*

Egmond

2001

Bergen

Egmond aan Zee

1978

Egmond

Egmond-Binnen

1978

Egmond

Graft

1970

Graft-De Rijp

Graft-De Rijp

2015

2015

Groet

1833

Schoorl

Harenkarspel

2013

Schagen

Heerhugowaard 2022 Dijk en Waard

Koedijk

1972

Alkmaar, Sint Pancras*

Langedijk 2022 Dijk en Waard

Limmen

2002

Castricum

Niedorp

2012

Hollands Kroon

Nieuwe-Niedorp

1970

Niedorp

Noord-Scharwoude

1941

Langedijk

Oude-Niedorp

1970

Niedorp

Oudkarspel

1941

Langedijk

Oudorp

1972

Alkmaar*, Heerhugowaard, Schermer

Oterleek

1970

Schermer

Petten

1929

Zijpe

De Rijp

1970

Graft-De Rijp

Schermer

2015

Alkmaar

Schermerhorn

1970

Schermer

Schoorl

2001

Bergen

Sint Maarten

1990

Harenkarspel*, Schagen

Sint Pancras

1990

Alkmaar, Harenkarspel, Langedijk*

Veenhuizen

1854

Heerhugowaard

Warmenhuizen

1990

Harenkarspel

Wieringerwaard

1970

Bersingerhorn

Wieringen

2012

Hollands Kroon

Wieringermeer

2012

Hollands Kroon

Wimmenum

1857

Egmond-Binnen

Winkel

1970

Niedorp

Zuid- en Noord-Schermer

1970

Schermer

Zuid-Scharwoude

1941

Langedijk

Zijpe

2013

Schagen

*Gemeente waar de archieven aan werden overgedragen

 

 

This text is also available in English

Het Regionaal Archief Alkmaar (werkgebied groot deel Noord-Holland) wil graag dat zo veel mogelijk mensen kunnen kennis maken met het rijke verleden van Alkmaar en de gemeenten daar omheen (Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard (Heerhugowaard en Langedijk), Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel). We proberen dit op verschillende manieren te doen. Zo hebben wij heel veel beeldmateriaal in onze online beeldbank staan en gebruiken we de website Flickr, Wikimedia Commons en een speciale API om beelden toegankelijk te maken. Bekijk hier ons open data register met tussentijdse wijzigingen in gepubliceerde data.

API 

Via onderstaande API's (Application Programming Interface) is het mogelijk een vrije toegang te krijgen tot verschillende collecties.

Stoomtram Bello in Bergen

Foto's gemaakt door J. Elsinga. 15.715 afbeeldingen gemaakt door fotograaf J. Elsinga in opdracht van de gemeente Alkmaar. De meeste foto's zijn gemaakt in Alkmaar in de periode 1970 - 1990.

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/Elsinga/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Collectie Davidse. 547 afbeeldigen. Dhr. K. Davidse heeft in het jaar 2009 in opdracht van het Regionaal Archief Alkmaar een serie foto's gemaakt van interessante locaties in het werkgebied van het Regionaal Archief. O.a. in Alkmaar, Den Helder, Bergen aan Zee en Schagen.

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/Davidse/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Glasnegatievencollectie Bonda. 153 foto's (uit de omgeving) van Bergen (NH) uit de periode 1914-1926 gemaakt door Bergense fotograaf Bonda. Bekijk hier de hele collectie in online beeldbank van het Archief. Deze beelden zijn ook te bekijken en te gratis downloaden via Flickr Commons. 

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/Bonda/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Collectie foto's Alkmaar voor 1900. De collectie bestaat uit 373 foto's gemaakt in Alkmaar tussen 1860 en 1900. Deze werden gemaakt door fotografen zoals Van der Aa, J. Chrispijn, P. Vlaanderen en L.A.A. Perron. Bekijk hier de hele collectie in de online beeldbank. Deze beelden zijn ook te bekijken en gratis te downloaden via Flickr Commons. 

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/alkmaarvoor1900/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Duikboot voor de kunst bij Den Helder

Collectie glasplaatnegatieven Den Helder 1905-1940. Deze collectie bestaat uit 436 scans van glasplaatnegatieven van Den Helder en Huisduinen. De fotograaf is onbekend. Bekijk hier de hele collectie in de online beeldbank. Deze beelden zijn ook te bekijken en gratis te downloaden via Flickr Commons (hier staan alleen nog niet alle beelden). 

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/DenHelder/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Alle afbeeldingen die via deze API beschikbaar zijn gesteld  zijn volledig vrij te gebruiken (overnemen, verspreiden, veranderen) voor zowel particulier als commercieel gebruik. Dit kan zonder toestemming van het Regionaal Archief Alkmaar. De gegevens die wij beschikbaar stellen via de API zijn de afbeelding in hoge resolutie (jpg2000) en informatie over catalogusnummer, plaats, beschrijving, datering en annotatie.

De afbeeldingen uit bovenstaande twee collecties vallen in het publieke domein. Wij stellen het op prijs (al is het geen verplichting) dat als bronvermelding het Regionaal Archief Alkmaar wordt genoemd. 

Beeldbank

In de online beeldbank van het Archief zijn tienduizenden afbeeldingen te vinden. Velen zijn gratis en zonder restricties te downloaden en vrij voor particulier en commercieel gebruik.

Flickr

Op ons algemene Flickr account zijn alle geplaatste beelden gratis te downloaden en te gebruiken onder een CC-BY-licentie.

Flicker Commons

Op ons account bij Flickr Commons zijn er albums met volledig rechtenvrije beelden te vinden over o.a. Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard. Deze vallen in het publieke domein of hebben een CC0-licentie. Het Regionaal Archief Alkmaar participeert in 'The Commons' op Flickr om beelden beter beschikbaar te maken. De beelden die het Regionaal Archief Alkmaar op de 'The Commons' heeft staan hebben geen rechtenrestricties (bijvoorbeeld copyright) en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel. 

Wikimedia Commons

Op deze website is een een selectie van beelden te vinden uit de beeldencollectie van het archief. Deze vallen ook in het publieke domein en hebben geen rechtenrestricties en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel. Een overzicht is hier te vinden op Wikimedia.

Genealogische data

In het streven zoveel mogelijk van onze data open ter beschikking te stellen bieden wij u ook onze complete set genealogische data aan met daarin:

  • Bevolkingsregisters
  • Indexen (‘repertoria’) op notariële akten
  • Doop-, trouw- en begraafregisters
  • Akten burgerlijke stand (geboorte, huwelijk en overlijden)

Deze set bevat een kleine 1,9 miljoen vermeldingen van personen uit ons werkgebied. Veel van deze records zijn ook voorzien van een link naar de digitale afbeelding van de originele akte. Er wordt nog regelmatig nieuwe data toegevoegd door een groep enthousiaste vrijwilligers, regelmatig updates harvesten is dus zeker aan te raden!

Let op: per 18-2-2018 worden gezinskaarten en dienstbodekaarten niet meer via deze set aangeboden. Meer info.

De set wordt aangeboden via OAI-PMH harvesting. De set is met de volgende link te harvesten:

https://webservices.picturae.com/a2a/c8ffc9e6-191b-11e7-be90-60f81db16928?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_a2a

Zowel de metadata als ook de bijbehorende afbeeldingen worden aangeboden onder een CC0-licentie. Dit houdt in dat de data zonder toestemming mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden. Wij raden echter aan om de bron van de data en datum van de laatste harvest op de onderstaande manier te vermelden. Gebruikers kunnen dan de kwaliteit van de gebruikte data beter beoordelen. Een voorbeeld van zo'n vermelding kan dit zijn: “Deze data is afkomstig van het Regionaal Archief Alkmaar: https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/opendata. Laatst ververst op {datum}” 

Wij vinden het ook leuk om te weten voor welke toepassingen deze data wordt gebruikt. Wij stellen het dan ook op prijs als u uw toepassingen bij ons meldt. 

Archieven

Het is mogelijk om via OAI-PMH harvesting de EAD's van onze archiefinventarissen te krijgen. De EAD's hebben een CC0-licentie. Gebruik hiervoor de volgende koppeling: 

https://archives.memorix.nl/NL-AmrRAA/oai-pmh?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_dc

Informatie en contact

Wilt u meer weten over onze API, Flickr of onze andere vormen van open data of wilt u uw gebruik van onze data melden, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 072 - 850 82 00.