Boombrug

Alkm brug012 Boombrug 01Boombrug

  • bouwjaar of eerste vermelding: kaart 1597
  • type brug: ijzeren ophaal-/wipbrug met stenen bruggenhoofden
  • brugnummer: 012
  • naamdiscussie jaren ’20, 20ste eeuw: Boompoortsbrug
  • naam 1780: d’Boompoorts brugge
  • locatie via Alkmaar op de Kaart


De Boombrug was de brug bij Boompoort. Het is ijzeren ophaalbrug. In de zomer van 2015 is de gehele onderbouw van metselwerk en beton van de brug vernieuwd en is het hek herplaatst.

Vermeldingen

Commentaar archivaris 2-12-1921 "De Boompoortsbrug zou ik liever noemen Boombrug in overeenstemming met Geesterbrug, Kennemerbrug, enz. Waarbij ook het woord poort is weggelaten. De naam herinnert dan evenals de Boompoort, eenvoudig aan den boom , die het vaarwater afsloot."

Einde discussie?

Op de stadskaart Openbare Werken van 1980 zijn de namen van de bruggen van de binnenstad tot aan de Singels weergeven. Van twee bruggen wordt de naam anders gespeld dan in het raadsbesluit van december 1926. De Torenburgbrug wordt als Toornburgbrug geschreven en de Boombrug wordt als Boompoortbrug geschreven. Hieruit blijkt dat het onderzochte kaartmateriaal wat betreft de naamgeving niet altijd betrouwbaar is. Beide namen worden nu gebruikt zoals in 1926 door de gemeenteraad is aangenomen. (1)

Over een drijvende boomstam en leugenbanken

Het is donderdag 12 augustus 2010. Een voormalige toegang tot de stad was de Boompoort uit 1725. Tot 1865 kwamen schepen via de Boompoort aan op de haven van het Voormeer. De Boompoort heeft zijn naam te danken aan de drijvende boomstam die in het water van de Voormeer lag. Alleen als een schipper invoerrechten had betaald, werd de boom weggehaald. In 1799 werd er bij de Boompoort een klein begraafplaatsje aangelegd voor gesneuvelde Russische soldaten.

Eind 19e eeuw was de noodzaak van een verdedigingsgordel om de stad verdwenen en werd in 1865 de Boompoort verwijderd. Op het hamei van de Boompoort stond een beeldengroep. Dit beeldhouwwerk bleef gelukkig behouden en staat in het Stedelijk Museum van Alkmaar.

Voor de poort lag een ophaalbrug, de Boombrug. De huidige ijzeren Boombrug verving in de 1877 zijn houten voorloper. De brug is gemaakt door de Alkmaarse IJzergieterij. Naast de boompoort vonden we een leugenbank. Leugenbanken stonden vaak aan het water en waren een verzamelpunt van oude zeelui die elkaar op de bank sterke verhalen vertelden over hun avonturen op zee. (2)

Bronnen

(1) Zimmerman Lucas A.L. 2010, Van kneppels, bokken en Zoutkeetbrug, Naamgeving van bruggen in Oud Alkmaar 2010-3
(2) http://www.ditisalkmaar.nl

Tekst en foto 2014 Lucas A.L. Zimmerman

test