Archieven

Online zoeken in archieven

U kunt in ons online archievenoverzicht zien welke archieven er bij ons aanwezig zijn. Wij bewaren o.a. archieven van tien gemeenten in Noord-Holland en vele archieven van (particuliere) organisaties zoals waterschappen, kerkgenootschappen, bedrijven, verenigingen en families of personen.

Archieven inzien

Gedigitaliseerde archiefstukken kunt u gratis online raadplegen. Niet gedigitaliseerde stukken kunt u alleen in onze studiezaal inzien. De inzage is ook kosteloos. U mag foto’s maken van aangevraagde stukken, behalve van degene waarvan de openbaarheid is beperkt.

Stukken reserveren

U kunt zowel online als in de studiezaal archiefstukken reserveren voor raadpleging. Als u in het archievenoverzicht een inventarisnummer heeft gevonden dat u wilt inzien, drukt u op de bij het nummer zichtbare reserveringsknop. Bij het reserveren kunt u zelf de datum kiezen waarop u de stukken in wilt zien (let daarbij op de openingstijden van de studiezaal; op maandagen is de zaal gesloten).     

Waarom kunnen sommige stukken niet ingezien worden?

Dit heeft te maken met openbaarheidsbeperkingen of de slechte staat van de stukken. Lees hier meer over openbaarheidsbeperkingen en onder welke voorwaarden u eventueel toch inzage kunt krijgen.   

Bezoek aan onze studiezaal

Lees voor uw bezoek even onze huisregels en kijk wanneer wij geopend zijn. De tarievenlijst wat de kosten zijn voor het maken van bijvoorbeeld kopieën.  

Heeft u iets voor onze collectie?

Denkt u materiaal in huis te hebben dat mogelijk een aanvulling op onze collectie is, dan kunt u dat eventueel aan ons schenken of in bewaring geven. Lees hier meer over het schenken of het in bewaring geven van archieven.

De laatste aanwinsten vindt u in het driemaandelijks overzicht.