Met de klas op historische ontdekkingstocht bij het Archief?

Dat kan! Laat uw leerlingen oog in oog staan met eeuwenoude historische bronnen tijdens onze thematische excursies. Aan de hand van opdrachten leren de kinderen met de historische bronnen te werken en raken ze meer bekend met het verleden. Een historisch onderwerp of tijdvak wordt concreter, persoonlijker en tastbaarder met een bezoek aan het Archief!

Wilt u met uw klas langs komen voor één van onze thematische excursies? Of staat het onderwerp van uw keuze er niet bij en heeft u interesse in een programma op maat? Graag overleggen we met u over de mogelijkheden. U kunt contact opnemen met Loes Ekhart en Lisette Blokker via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (072) 850 82 00.

Hieronder een aantal voorbeelden van programma’s die te boeken zijn.

Bezoek van een school aan het showdepot

Tweede Wereldoorlog in de buurt

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 90 - 120 minuten
Excursie - Canon, Tijdvakken en omgevingsonderwijs

Wie vertelt de verhalen over de oorlog nog, als iedereen die het heeft meegemaakt straks is overleden? In het archief bewaren we de verhalen van de mensen en groepen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Ook in je eigen omgeving heeft de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld. De leerlingen gaan in het archief aan de slag met lokale brieven, foto's, kranten, voedselbonnen en allerlei andere originele documenten uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de rondleiding ontdekken leerlingen de verhalen van verzetslieden, 'gewone' burgers, joodse families en de Duitse bezetters. Geschikt (te maken) voor alle plaatsen/gemeenten in de regio, bijvoorbeeld: Alkmaar, Bergen, Heiloo en Schagen.

Middeleeuwen

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 90 - 120 minuten
Excursie - Tijdvakken en Canon

Tijdens een rondleiding door de depots komen de leerlingen oog in oog te staan met échte middeleeuwse bronnen: het stadsrecht, grote rode zegels met ridders en geestelijken en onze alleroudste handgeschreven en gedrukte boeken. Behalve meedenken met het verhaal achter de bronnen, mogen de leerlingen ook voelen aan echt perkament en aan de hand van een doorfluisterspelletje ontdekken ze dat informatie verloren kan gaan wanneer je iets alleen maar mondeling doorvertelt. De leerlingen gaan ook zelf aan de slag met enkele opdrachtjes. Daarin speuren ze onder andere naar de locaties van de drie kastelen die rond Alkmaar hebben gestaan. Het programma behandelt behalve de algemene onderwerpen als standenmaatschappij, kastelen en de uitvinding van de boekdrukkunst, ook de groei van Alkmaar tot stad.

Gouden Eeuw

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 90 - 120 minuten
Excursie - Tijdvakken en Canon

De leerlingen oefenen met het schrijven van hun eigen voornaam in zeventiende-eeuws handschrift, ontdekken hoe zij in die tijd zouden hebben geheten en vergelijken een aantal oude kaarten met elkaar. Ze maken kennis met een aantal 'Gouden Eeuwers' uit Alkmaar en omgeving die een belangrijke rol hebben gespeeld in de landelijke scheepvaart (VOC), kunst en wetenschap. Waaronder de wereldberoemde filosoof René Descartes die in Egmond-Binnen heeft gewoond en van wie wij een handgeschreven brief bewaren over een moord die in Egmond plaats had gevonden. Tijdens een rondleiding door de depots komen de leerlingen oog in oog te staan met 400 jaar oude originele historische bronnen!

Beleg van Alkmaar

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 90 - 120 minuten
Excursie - Tijdvakken en Canon

450 jaar geleden sloop een Alkmaarse timmerman de stad uit om een belangrijk bericht naar Schagen te brengen. Tijdens het beleg van Alkmaar in 1573 smokkelde hij briefjes mee in zijn polsstok, waarin de Alkmaarders aan de Geuzenleiders vragen om de stad te komen helpen tegen de Spanjaarden. Die eeuwenoude polsstokbriefjes, en vele andere bronnen uit de tijd van het beleg van Alkmaar, worden in het archief bewaard. Maar welk verhaal vertellen die bronnen eigenlijk? Vertellen de bronnen in het archief ook het verhaal van de Spaansgezinden? Gedurende het programma kan ook aandacht worden gegeven aan de regio: hoe was het in de steden en dorpen rondom Alkmaar in de tijd van het Spaanse beleg? En was iedereen het wel eens met de Opstand tegen de Spanjaarden? Dit programma is in verkorte versie ook onderdeel van het combinatieprogramma ‘Van wie is de Victorie?’ i.s.m. Stedelijk Museum Alkmaar:

Van wie is de Victorie?

Niveau: groep 7 en 8
Duur: 90 minuten
Kosten: 140 euro
Excursie i.s.m. Stedelijk Museum Alkmaar (Boeken via de website van Stedelijk Museum)

Er wordt wel gezegd dat geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. In dit programma ontdekken leerlingen niet alleen de verhalen van de winnaars, maar ook die van de verliezers van het Beleg van Alkmaar. Leerlingen onderzoeken wat er in historische bronnen is terug te vinden over de verliezers van het Beleg. Stonden alle Alkmaarders achter het verzet? En wat was het lot van de katholieke inwoners van de stad? De leerlingen bezoeken zowel Stedelijk Museum Alkmaar als het archief met tussendoor een korte stadswandeling van zo’n 1,5 km.

Het geheugen van mijn woonplaats

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 90 - 120 minuten
Excursie - Omgevingsonderwijs

Wat is er allemaal gebeurd in mijn woonplaats en wat kan ik daar over terugvinden in het archief? Leerlingen voeren in kleine groepjes korte opdrachten uit waarmee ze leren wat historische bronnen kunnen vertellen over henzelf en het verleden van hun woonomgeving. Oude en nieuwe foto’s worden vergeleken, ze doorzoeken het bevolkingsregister en bestuderen oude plattegronden. Uiteraard bezoeken we ook de depots waar de leerlingen oog in oog staan met originele historische bronnen uit hun woonplaats. Tijdens het bezoek ontdekken de leerlingen wat er allemaal te vinden is in een archief en wat het nut is van bewaren. De inhoud van het programma wordt per klas aangepast aan de woonomgeving van de leerlingen.

Taal

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 90 - 120 minuten
Excursie - Thematisch

Niets is zo veranderlijk als de taal! Wie had in de Middeleeuwen kunnen bedenken dat we nu binnen een seconde een bericht de wereld over kunnen sturen? Veranderingen in taal en communicatie laten veranderingen in de tijd zien. Dat gaan we verder onderzoeken tijdens het bezoek aan het archief. Want nergens worden zoveel voorbeelden van taal bewaard als in archieven en bibliotheken! Leerlingen ontdekken tijdens de rondleiding allerlei veranderingen in de taal door de eeuwen heen. Ze bekijken middeleeuwse handgeschreven boeken en brieven uit de zeventiende eeuw. In de opdrachtjes gaan de leerlingen aan de slag met taal. Kun jij de handschriften en letters van honderden jaren terug lezen en zelf gebruiken?

Post!

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 90 - 120 minuten
Excursie - Thematisch

Communicatie tussen mensen verliep in het verleden heel anders. Hoe kwam informatie in de middeleeuwen van persoon tot persoon? Hoe zorgde je er in de Gouden Eeuw voor dat een brief vanuit Batavia in Holland aankwam? En wat kunnen oude ansichtkaarten je vertellen? De leerlingen gaan het ontdekken aan de hand van voorbeelden van post en communicatie uit het verleden. Ze maken opdrachtjes en krijgen een rondleiding in het depot van het Archief waarin ze echt perkament en drukletters mogen aanraken.
Geschikt (te maken) voor alle plaatsen/gemeenten in de regio, bijvoorbeeld: Alkmaar (Schermer en Graft - De Rijp), Bergen, Egmond, Dijk en Waard, Heiloo, Schagen.

Op zoek naar Kunst(enaars)

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 90 - 120 minuten
Excursie - thematisch

Kunst in het Archief? Jazeker, als je maar goed kijkt! De eeuwenoude landkaarten, foto’s uit de vorige eeuw en zelfs de kinderboeken van Uitgeverij Kluitman zijn soms ware kunstwerken. En veel is gemaakt door kunstenaars die in onze eigen regio hebben gewoond of gewerkt. Met een beetje zoeken komen we hen tegen in allerlei soorten bronnen en documenten. Die vertellen je meer over het leven van de makers; de jeugdjaren van illustrator Anton Pieck rond 1900 of schilder Caesar van Everdingen in de Gouden Eeuw. In deze introductie duiken we met de leerlingen in de kunsthistorie van Alkmaar en omgeving. Dit programma is in verkorte versie ook onderdeel van het combinatieprogramma ‘Van Mondriaan tot Van Everdingen’ i.s.m. de Kunstuitleen:

Van Mondriaan tot Van Everdingen

Niveau: groep 6, 7 en 8
Duur: 120 minuten
Kosten: € 5,50 per leerling.
Excursie i.s.m. Kunstuitleen Alkmaar (Alleen te boeken via de website van CultuurPrimair)

Op één ochtend bezoek je zowel de Kunstuitleen als het Archief. Rode draad is kunst (h)erkennen, van figuratief naar abstract en van modern naar historisch. Bij de Kunstuitleen bekijk en maak je een abstract schilderij. Bij het Archief ontdek je de veelzijdige Alkmaarse kunsthistorie. Een combi-aanbod dat uit twee delen bestaat: een uur bij het archief en een uur bij de Kunstuitleen.

van Mondriaan tot Van Everdingen kleurstalen

In de klas

Naast excursies kunt u ook bij ons terecht voor (beeld)materiaal dat geschikt is voor gebruik in de klas. Of bezoek ons digitale bronnenplatform ‘GeschiedenisLokaal' met gedigitaliseerde lokale bronnen op thema.

Veel historische onderwerpen of tijdvakken lenen zich uitstekend om te worden geïllustreerd met lokale bronnen. We hebben een overzicht van historische onderwerpen met toepasbare lokale voorbeelden (pdf, 35 kB) gemaakt. Van al deze voorbeelden zijn bronnen te vinden in onze collectie. Kom een keer langs op de studiezaal om de bronnen te bekijken. Raadpleging is gratis.

Contact

Wilt u met de klas een keer langskomen? Of heeft u ideeën voor een nieuw project? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (072) 850 82 00.

 

Waar kunnen leerlingen de historische vaardigheden beter oefenen dan in een archief?

Het Regionaal Archief biedt middelbare scholieren uit het hele werkgebied de mogelijkheid te werken met originele historische bronnen. In onze collectie zijn talloze lokale en regionale bronnen te vinden die gebruikt kunnen worden om de kenmerkende aspecten en historische contexten tastbaar te maken. Geschiedenis is geen ver-van-je-bed-show, en dat wordt duidelijk wanneer je met plaatselijke bronnen werkt.

Voor het voortgezet onderwijs werken wij voornamelijk met programma’s op maat.
Interesse in een bezoek? Neem dan contact op met Loes Ekhart en Lisette Blokker via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (072) 850 82 00.

Hieronder een aantal voorbeelden van programma’s die ook te boeken zijn.

De studiezaal van het archief tijdens een bezoek van een schoolklas

Nepnieuws

Niveau: onderbouw
Duur: 120 minuten
Kosten: 140 euro
Kerndoelen: 36, 37, 40, 43
Excursie i.s.m. Stedelijk Museum Alkmaar (Boeken via de website van Stedelijk Museum).

In dit programma gaan leerlingen aan de slag met nepnieuws. Leerlingen ontdekken dat nepnieuws van alle tijden is. Net als sociale media nu, had de uitvinding van de drukpers de verspreiding van informatie enorm versneld. Maar, hoe betrouwbaar was die informatie? Ook onderwerpen ze enkele beroemde helden van het Beleg van Alkmaar aan een ‘factcheck’; wanneer duiken deze helden voor het eerst op in de geschiedschrijving, en… hebben zij wel echt bestaan? Een combi-aanbod dat uit twee delen bestaat: een bezoek aan het archief en een bezoek aan het Stedelijk Museum.

Bronnenonderzoek Jodenvervolging

Niveau: onderbouw
Duur: 90 minuten
Kerndoelen: 36, 37, 40, 43

Leerlingen gaan in groepjes aan het werk met originele bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. De bronnen variëren van een ‘dagboek’ van een Joodse Alkmaarder tot officiële bevelen van de Duitse instanties. Ook krijgen de groepen een rondleiding door de depots. Daar wordt het verhaal van de Jodenvervolging heel persoonlijk als leerlingen het verhaal van het Alkmaarse gezin Drukker te horen krijgen. Ze staan oog in oog met foto's, brieven, gedichtjes, persoonsbewijzen en 'dagboeken' van een heel normaal Alkmaars gezin, dat de oorlog niet overleefde.

Beleg van Alkmaar

Niveau: onderbouw
Duur: 90 minuten
Kerndoelen: 36, 37, 40, 43

Programma over het 'Beleg van Alkmaar' en de start van de Opstand en de Tachtigjarige oorlog. Leerlingen gaan op de studiezaal aan de slag met bronnen uit de zestiende eeuw en denken na over de betrouwbaarheid en representativiteit van de bronnen die het archief bewaart. Tijdens de rondleiding door de depots staan ze oog in oog met eeuwenoude boeken, brieven en kaarten die samen het verhaal van het Beleg van Alkmaar vertellen. De Tachtigjarige Oorlog komt zo een stuk dichterbij!

Vaardighedenboekje: Beleg van Alkmaar

Niveau: bovenbouw havo/vwo (domein A)
Kenmerkend aspect: ‘Nederlandse opstand’

In het huidige examenprogramma komt het beleg van Alkmaar in 1573 vrijwel niet meer voor. Maar dat kan anders, want over het beleg zijn verschillende interessante historische bronnen bewaard gebleven. De opdrachten in dit vaardighedenboekje rondom verschillende (primaire) bronnen over het beleg zijn bedoeld als een oefening met verschillende historische vaardigheden die passen bij het (school)examen geschiedenis (domein A). Het kan op elk moment in de les worden ingezet en is voorzien van een docentenhandleiding (inclusief antwoordmodel). Het boekje is samengesteld door Stefanie Schipper-Fijma.

Bekijk hier het vaardighedenboekje (pdf, 798 kB)

Profielwerkstukken

Op het gebied van profielwerkstukken denken we graag mee over interessante bronnen en onderwerpen. Leerlingen van het Regius College bezoeken jaarlijks het archief om daar bronnenpakketjes van zelf uitgekozen onderwerpen te bestuderen. Voor elk groepje liggen 2-3 bronnen en literatuur klaar. Ook krijgen de leerlingen een korte zoekinstructie en rondleiding door de depots.

Alkmaars oefenexamen

Niveau: 6 vwo eindexamen

Omgevingsgeschiedenis vormt geen onderdeel van het examenprogramma. Dat is jammer; het herkennen van de geschiedenis in je eigen omgeving brengt immers het verleden dichterbij. Om deze reden heeft Stefanie Schipper-Fijma, docent Geschiedenis aan het Murmellius Gymnasium, in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar het Alkmaars Examen 2023 ontwikkeld: een kant-en-klaar oefenexamen voor 6 vwo, waarbij historische bronnen over de stad Alkmaar de basis vormen. Dit materiaal, bestaande uit opgavenboekje, bronnenboekje en correctiemodel, leent zich goed voor de examentraining en is vrij te gebruiken voor docenten.

Alkmaars examen vragenboekje (pdf, 227 kB)
Alkmaars examen bronnenboekje (pdf, 619 kB)
Alkmaars examen correctiemodel (pdf, 227 kB)
Alkmaars examen informatie docenten (pdf, 172 kB

Projecten op maat

Wilt u een bezoek brengen aan het Regionaal Archief om onze depots te bekijken die normaal voor bezoekers gesloten zijn? Of wilt u uw leerlingen aan de slag laten gaan met originele historische bronnen? Dan nodigen we u van harte uit om contact met ons op te nemen.

Naast excursies kunt u ook bij ons terecht voor (beeld)materiaal dat geschikt is voor gebruik in de klas. Of bezoek ons digitale bronnenplatform ‘GeschiedenisLokaal' met gedigitaliseerde lokale bronnen op thema.

Een schoolklas bezoekt het showdepot   Leerlingen aan het werk in de studiezaal

Contact

Vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met Loes Ekhart en Lisette Blokker via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (072) 850 82 00.

 

Ben je op zoek naar informatie voor een geschiedenis-opdracht of profielwerkstuk?

Dan ben je hier op de juiste plek! In het Regionaal Archief bewaren we bijna 13 kilometer aan historisch materiaal. We hebben bronnen van de middeleeuwen tot aan nu en boeken over allerlei lokale en regionale onderwerpen.

Als je een vraag hebt, kun je altijd langskomen op de studiezaal aan de Bergerweg 1 in Alkmaar (dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur). Een afspraak maken is niet nodig. De medewerkers helpen je graag! Je kunt ook contact opnemen via de chat op onze website of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Of neem een kijkje op ons online GeschiedenisLokaal: daar staan veel bronnen op waarmee je aan de slag kunt. De bronnen zijn in thema’s geordend en je kunt filteren op periode. Ben je op zoek naar informatie over een thema, laat het vooral weten!

Contact

Heb je een vraag aan het archief? Neem dan contact op met Loes en Lisette via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (072) 850 82 00.

Beetje inspiratie opdoen? Kijk dan eens op onze socials:

tiktok logo  Instagram logo   snapcode snapchat

De digitale toegankelijkheid van onze website

Het toegankelijkheidslabel van Regionaal Archief Alkmaar. Volg de link voor de toegankelijke versie van dit label.

Wij zijn ons er van bewust dat niet alle onderdelen van onze website voldoen aan de nieuwe regels rondom digitale toegankelijkheid opgesteld door de overheid. Waar mogelijk proberen wij nu al zo veel mogelijk aan te passen al blijven er enkele onderdelen van de website die niet op korte termijn aangepast kunnen worden. Deze bekende problemen zullen wel aan de regels voldoen in onze nieuwe website die op de planning staat voor 2024/2025. 

Als u vragen heeft i.v.m. de toegankelijkheid van deze website van het Regionaal Archief Alkmaar en de daar aangeboden informatie, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00. Wij helpen u graag verder en zijn blij met uw feedback over onze website.