Inloggen

Sluiten

Kranten

Raadpleging kranten online

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een groot aantal kranten uit de regio over de periode 1843-1970 gedigitaliseerd. Bekijk de kranten.
De meeste kranten jonger dan 70 jaar zijn afgeschermd vanwege auteursrecht.
Op de volgende locaties kunt u alle gedigitaliseerde jaargangen raadplegen:

Openingstijden Kopgroepbibliotheken-De studiezaal van het Regionaal Archief Alkmaar
-KopGroep Bibliotheken in Den Helder centrum, Nieuw Den Helder, Julianadorp, Schagen, Tuitjenhorn en op Texel


Raadpleging originelen

  • Alkmaarsche Courant

De Alkmaarsche Courant van 1796-maart 2007 is op microfiche te raadplegen in de studiezaal van het Regionaal Archief. U kunt hier zelf afdrukken van maken. U kunt ook kopieën van de microfiches aanvragen, mits u de datum en een duidelijke omschrijving geeft van het artikel dat u zoekt. De recentere jaargangen kunt u in de studiezaal aanvragen en inzien.

  • Heldersche en Schager Courant

De originele leggers van de Heldersche Courant  van 1914-1983 en de Schager Courant van 1857-1983 en 1994-maart 2006 kunt u, met enige uitzonderingen*, aanvragen in de studiezaal.  Artikelen kunnen niet gekopieerd worden, vanwege de kwetsbaarheid van de banden. Wel kunt u zelf foto's maken van artikelen. Wilt u digitale foto's laten maken door een van de studiezaalmedewerkers, dan geldt daarvoor het tarief van € 8 per opname. Het Westfries Archief in Hoorn heeft microfiches van de jaren 1983-2004.

*Sommige originele kranten verkeren in zeer slechte staat en worden niet niet ter inzage gegeven. Informeer hiernaar voordat u een bezoek brengt aan het Regionaal Archief: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  • Overige regionale bladen

Het Regionaal archief bezit ook andere regionale bladen als De Bergensche bad-, duin en boschbode, De Wieringer Courant, De Duinstreek en De Zijper Courant. Bekijk hier het overzicht van alle aanwezige kranten.

  • Aanvraag artikelen edities en jaargangen buiten het Regionaal Archief

Voor de edities die niet aanwezig zijn in het Regionaal Archief, verwijzen wij u naar de servicepagina van het Noordhollands Dagblad. Hier onder het kopje Redactie klikken op: artikelen nabestellen. Er verschijnt een bestelformulier, waarmee u artikelen van na 2002 kunt bestellen.

  • Bestellen reproductie voorpagina Alkmaarsche Courant

Bij het Regionaal archief kunt u een A-3 afdruk van een voorpagina van de Alkmaarsche Courant maken. Maakt u deze print zelf dan kost dat € 0,20.  De kwaliteit van deze zwart-wit prints vanaf microfiche is zeer wisselend.
Een kleurenprint van een reeds gedigitaliseerde krantenpagina kost €1,-. Deze kunt u in door een studiezaalmedewerker laten maken of aanvragen per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Toezending van een scan van de krantenbank, 1-4 gratis; daarna € 1,- per stuk + € 5,- administratiekosten. Zie ook: tarievenlijst.