Veelgestelde vragen over het E-loket

Hoe moet ik zoeken naar een bouwdossier?
Hoe werkt de aanvraag van een bouwdossier?
Mag ik een bouwvergunning inzien/delen/publiceren?
Ik heb een andere vraag


Hoe moet ik zoeken naar een bouwdossier?

Hoe vind ik de originele bouwtekeningen van mijn huis?

Een object, zoals een woning, kan in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. Zo kunnen er dingen aan toegevoegd, bijvoorbeeld een dakkapel of aanbouw, of juist weggehaald zijn. Voor veel van deze veranderingen is een aparte vergunning nodig. Hierdoor kan een object na verloop van tijd meerdere dossiers hebben, of juist één dossier zijn dat uit meerdere, aparte vergunningen bestaat.

Het is daarom belangrijk om de zoekvraag zo specifiek mogelijk te maken als u op zoek bent naar de originele bouwvergunning van een huis of ander gebouw. Het is aan te raden om het adres (straatnaam+huisnummer) tussen aanhalingstekens "-" te plaatsen.

Een andere manier om gericht te zoeken is gebruik te maken van de filterfuncties in het E-loket.

Ik kan de bouwvergunning van een specifiek huisnummer niet vinden, klopt dat?

Ja, het kan voorkomen dat een bouwvergunning van een specifiek adres (straatnaam + huisnummer) niet te vinden is in het e-loket. In dat geval is alleen de straatnaam bekend of wordt het huisnummer aangeduid met het cijfer 0. Ook kan het zijn dat huizen oorspronkelijk in serie zijn gebouwd, hierdoor is het niet mogelijk om te zoeken op een bepaald huisnummer.

Het Regionaal Archief Alkmaar is bezig om zoveel mogelijk van deze gegevens aan te passen zodat iedere vergunning in de toekomst makkelijker terug te vinden is.

Ik werk bij een gemeente, hoe kan ik de bouwvergunningen bij het RAA opvragen?

Werkt u voor een bij ons aangesloten gemeente? Dan zijn de bouwvergunningen te raadplegen via een speciaal account. Als u een account heeft kunt u klikken op de knop "Inloggen met account" onder ieder dossier in het E-loket. Iedere gemeente maakt zelf de accounts aan voor hun medewerkers.

Kan ik gebruik maken van filters bij het zoeken naar een bepaalde bouwvergunning?

Ja, op dit moment kan er in het E-loket Bouwdossiers worden gefilterd op gemeente, plaats en straat.

Kan ik in het E-loket ook bouwvergunningen van andere gemeenten vinden?

In het E-loket zijn bouwvergunningen te vinden van verschillende gemeenten en uit verschillende perioden. Op onze website is te zien waar de bouwvergunning die u zoekt beschikbaar is.

In het E-loket Bouwdossiers zijn alleen bouwdossiers te raadplegen van de bij het Regionaal Archief Alkmaar aangesloten gemeenten. Voor gemeenten die buiten ons werkgebied vallen, verwijzen wij door naar omringende archiefinstellingen.

Zijn er in het E-loket bouwvergunningen te vinden van de periode voor 1900?

Nee, in principe zijn er in het E-loket geen bouwdossiers te vinden die ouder zijn dan 1901. In het jaar 1901 werd namelijk de Woningwet van kracht, waardoor het verplicht werd om voor bepaalde bouw- en sloopwerkzaamheden een vergunning aan te vragen. Deze vergunningen worden in eerste instantie bewaard bij de bij het Regionaal Archief Alkmaar aangesloten gemeenten en na de in de Archiefwet vastgestelde bewaartermijn overgebracht.

Hoe werkt de aanvraag van een bouwdossier?

Hoelang duurt de aanvraag voor het inzien van een bouwvergunning?

We streven ernaar om de aanvraag binnen drie werkdagen af te ronden, maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid aanvragen die op dat moment open staan. Daarnaast maakt het uit of een bouwdossier reeds gedigitaliseerd is of niet. Het Regionaal Archief Alkmaar is in staat om de bouwdossiers zelf te digitaliseren, maar een dergelijke aanvraag duurt meestal langer dan een aanvraag waarbij het dossier al is gescand.

Waarom moet ik soms wel en soms niet betalen voor het opvragen van een bouwvergunning?

Het Regionaal Archief Alkmaar beheert een grote hoeveelheid bouwvergunningen, waarvan een deel al in digitale vorm en een deel nog in papieren vorm. Deze laatste categorie moet nog gedigitaliseerd worden om de vergunning te kunnen verstrekken, iets dat tijd en geld kost. Het Regionaal Archief Alkmaar biedt daarom 'Scannen op verzoek' aan. Daarmee kan tegen betaling een dossier gedigitaliseerd worden. Na het aanvragen van een bepaald dossier wordt u automatisch naar onze betaalpagina doorgestuurd, u kunt dan betalen met iDeal.

Waarom staat er een kaart afgebeeld bij mijn aanvraag van een bouwvergunning?

De kaart die te zien is bij de aanvraag van een bouwdossier, is onderdeel van de BAG- registratie (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) door Het Kadaster. In de BAG worden gegevens van gebouwen vastgelegd, waaronder een uniek identificatienummer, bouwjaar,

gebruiksoppervlakte en gebruiksdoel. In het E-loket kunt u door middel van de BAG-registratie direct zien of de aanvraag het juiste pand betreft. Op de website van Het Kadaster is de 'BAG-viewer' te vinden, met behulp van deze tool is per adres meer informatie te vinden over gezochte (woon)object.

Wat gebeurt er met mijn gegevens die ik in het aanvraagformulier achterlaat?

Voor de aanvraag in het E-loket hebben wij gegevens van u nodig. Deze gegevens bestaan uit uw voor- en achternaam en e-mailadres, in sommige gevallen aangevuld met uw huisadres en/of postcode.

De ingevulde gegevens worden door onze leverancier van het E-loket voor een periode van twaalf jaar bewaard. Met deze informatie kan het Regionaal Archief Alkmaar voor kwaliteitsdoeleinden overzichten maken van de opgevraagde bouwdossiers. Deze overzichten zijn uitsluitend bedoeld voor intern gebruik en uw gegevens zullen niet ingezet worden voor andere doeleinden dan de aanvraag van bouwvergunningen.

Mag ik een bouwvergunning inzien/delen/publiceren?

Kan ik een bouwdossier of delen daarvan downloaden?

Ja, dat kan. Een aangevraagd bouwdossier wordt doorgaans toegestuurd in een PDF-bestand. Deze kunt u downloaden en openen in een daarvoor geschikte viewer, bijvoorbeeld Adobe Acrobat Reader. Het dossier is ook zonder download in te zien, door deze te openen in de webbrowser.

De download is alleen voor gebruik door uzelf bedoeld.

Mag ik (delen van) een aangevraagde bouwvergunning doorsturen naar anderen?

Bij het wel of niet mogen delen van een aangevraagde bouwvergunning wordt er onderscheid gemaakt tussen de aanvraag door de burger en door een ambtenaar werkzaam bij de bij het Regionaal Archief Alkmaar aangesloten gemeenten.

Bent u burger? De door u aangevraagde bouwvergunning is in principe alleen voor downloaden en inzage door uzelf bedoeld. Dit staat ook aangegeven in de voorwaarden die u accepteert bij de aanvraag van een bouwvergunning.

Bent u ambtenaar? De link naar een aangevraagde bouwvergunning kan via de mailknop in het E-loket gedeeld worden met collega's in het kader van de taakuitvoering. Deze collega moet wel geautoriseerd zijn om deze vergunning ook te mogen inzien.

Mag ik (delen van) het bouwdossier gebruiken in een publicatie?

Nee, naast het niet doorsturen mag u een door u aangevraagde bouwvergunning ook niet zomaar publiceren in bijvoorbeeld een nieuwsblad of op een website. Er kan namelijk auteursrecht op de tekeningen in het dossier van toepassing zijn. Wilt u toch graag publiceren? Dan moet u moet hiervoor toestemming vragen aan het Regionaal Archief Alkmaar.

Waarom kan ik een bouwdossier niet inzien?

Het Regionaal Archief Alkmaar moet zich houden aan verschillende wetgeving en sommige bouwdossiers zijn daarom in openbaarheid beperkt. Deze mogen alleen met toestemming van het Regionaal Archief Alkmaar worden ingezien en zijn daarom niet zichtbaar in het E-loket. Zoekt u toch een bepaald dossier, maak dan een reservering in onze studiezaal. Het papieren dossier is daar kosteloos in te zien.

De studiezaal is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. Bekijk hier de actuele openingstijden.

Ik heb een andere vraag

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

test