Kranten

Kranten online

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een groot aantal kranten uit de regio over de periode 1843-1970 gedigitaliseerd. De meeste kranten jonger dan 70 jaar zijn afgeschermd vanwege auteursrecht.
Op de volgende locaties kunt u alle gedigitaliseerde jaargangen raadplegen:

  • De studiezaal van het Regionaal Archief Alkmaar
  • KopGroep Bibliotheken in Den Helder School 7, Nieuw Den Helder, Julianadorp, Schagen, Tuitjenhorn en Den Burg, Texel.

Raadplegen originele kranten


Alkmaarsche Courant
De Alkmaarsche Courant van 1796-maart 2007 is op microfiche te raadplegen in de studiezaal van het Regionaal Archief. De jaargangen vanaf maart 2007 kunt u in de studiezaal aanvragen en inzien.

Heldersche en Schager Courant
De originele leggers van de Heldersche Courant van 1914-2007 en de Schager Courant van 1857-1983 en 1994-maart 2006 kunt u aanvragen in de studiezaal. Sommige originele kranten verkeren echter in zeer slechte staat en worden niet ter inzage gegeven. Informeer hiernaar voordat u een bezoek brengt aan het Regionaal Archief. Artikelen kunnen niet gekopieerd worden, vanwege de kwetsbaarheid van de banden. Wel kunt u zelf foto's maken van artikelen. Het Westfries Archief in Hoorn heeft microfiches van de Schager Courant van de jaren 1983-1994.

Overige regionale bladen
Het Regionaal archief bezit ook andere regionale bladen, ongeveer 100 titels, zoals de Bergensche bad-, Duin en Boschbode, de Wieringer Courant, de Duinstreek en de Zijper Courant. Deze zijn aan te vragen en in te zien in de studiezaal van het Regionaal Archief.

Artikelen van edities buiten het Regionaal Archief 


Artikelen uit andere edities van het Noordhollands Dagblad kunt u aanvragen bij de krant. Alleen artikelen vanaf september 2002 kunnen worden opgevraagd.