Regionaal Archief bewaart tijdsbeeld corona

De Coronacrisis heeft grote invloed op het dagelijks leven. Het Regionaal Archief verzamelt foto's, filmpjes, flyers, posters en ander materiaal dat ontstaat naar aanleiding van het corona-virus en zijn sociaal-maatschappelijke impact.

De Coronacrisis brengt veel narigheid, maar ook veel creativiteit. Met het verzamelen van materiaal van de burger over hoe deze crisis beleefd wordt, heeft de historische onderzoeker van de toekomst een bron van onschatbare waarde om uit te putten: een tijdsbeeld van een crisis met ongekende impact. Directeur Paul Post: ‘Door het verzamelen van dit materiaal doen we een poging om deze bizarre tijd vast te leggen. Het komt misschien vreemd over om al tijdens de crisis, wanneer mensen wel andere zaken aan hun hoofd hebben, hiermee te starten. Maar uit het verleden hebben we geleerd dat het van groot belang is om in dit soort situaties hier vroeg mee te starten, om een zo compleet mogelijk beeld te bewaren.’ Lees hier het persbericht van 3-4-2020 over de oproep.

Wat voor soort materiaal?

  • Buurtinitatieven en digitale (lokale) initiatieven: flyers, posters, foto's, video's, websites etc.
  • Documentatie-projecten: foto-projecten, muziek-projecten, schrijf-projecten, dagboeken, plakboeken etc.
  • Publieke (digitale) discussie: socialmediagroepen, blogs, fora of nieuwssites.

Wie?

Het Regionaal Archief Alkmaar roept inwoners, organisaties en bedrijven van de gemeentes Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel op om materiaal aan te bieden.

Contact

Mocht u materiaal willen aanbieden of vragen hebben, stuur dan een mailtje naar het Regionaal Archief via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld in uw mail wat voor soort materiaal het is en wat de hoeveelheid ongeveer is.

Voorwaarden

  • Foto's: de kwaliteit moet degelijk zijn; meer dan 200 KB; meer dan 800x600 pixels.
  • Video's: de kwaliteit moet degelijk zijn.
  • Publieke (digitale) discussie: het ter beschikking stelling van het materiaal moet voldoen aan geldende wetgeving op het gebied van persoonsgegevens.


Al het materiaal:

  • De naam van de maker is bekend en de maker gaat akkoord met het overbrengen van het materiaal naar het Regionaal Archief Alkmaar.
  • Foto's en afbeeldingen zullen wanneer mogelijk in de beeldbank en op de website geplaatst worden.
  • Originele werken (privé): de maker is akkoord met overdracht van het auteursrecht.
  • Originele werken (kunstenaars, vormgevers etc.): de maker behoudt in overleg met het Regionaal Archief Alkmaar het auteursrecht.

test