Cursussen

Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops om u te helpen bij uw archiefonderzoek. Hieronder leest u meer over onze activiteiten in september t/m december 2018. 

Introductiemiddag Archief

Wat kunt u doen bij het Regionaal Archief Alkmaar? Hoe moet u te werk gaan om materiaal te vinden over uw voorouders of de plek waar u woont? De antwoorden op dit soort vragen krijgt u te horen tijdens de introductiemiddag archief. U leert wat het Regionaal Archief Alkmaar doet en hoe u gebruik kunt maken van de archieven en collecties die het Archief bewaart.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datum: woensdag 5 september, 3 oktober, 7 november en 12 december
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: gratis 
Aanmelden: aanmeldformulier

Workshop op zoek naar uw familiegeschiedenis

Wilt u meer weten over de geschiedenis van uw familie? Dan is deze workshop iets voor u. U raakt vertrouwd met de basisbronnen voor genealogisch onderzoek en tevens leert u hoe u de verzamelde informatie kunt verwerken. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datum: dinsdag 2 en 9 oktober (twee bijeenkomsten)
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 5,- p.p. (twee bijeenkomsten) 
Aanmelden: aanmeldformulier

Workshop op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven

Wilt u weten waar uw voorouders woonden of bent u op zoek naar de geschiedenis van uw huis? Tijdens de workshop wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen voor het onderzoek naar de historie van gebouwen en hun bewoners en leert u hoe u uw onderzoek moet opzetten, onder meer met behulp van de Kadaster Archiefviewer. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.  

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datum: maandag 12 en 19 november (twee bijeenkomsten)
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 5,- p.p. (twee bijeenkomsten)
Aanmelden: aanmeldformulier

Cursussen Lezen van Oud Schrift

Bij archiefonderzoek kan het lezen van het oude schrift lastig zijn. Deze cursussen helpen u daarbij. In groepsverband lezen we teksten uit de periode voor 1800. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na afloop van de beginnerscursus bent u in staat om de meest voorkomende handschriften uit de 16e tot en met de 18e eeuw te lezen. Vervolgens kunt u uw kennis en vaardigheden tijdens de cursus voor gevorderden verder verdiepen. Beide cursussen omvatten tien lessen.

Tijd: 14.30 - 16.30 uur
Kosten per cursus: € 80,- p.p.
Aanmelden: aanmeldformulier

Cursus voor beginners: dinsdag 23 oktober, 6 november, 20 november, 4 december, 18 december, 15 januari, 29 januari, 12 februari, 26 februari en 12 maart

Cursus voor gevorderden: dinsdag 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november, 11 december, 8 januari, 22 januari, 5 februari, 19 februari en 5 maart


Rondleidingen

Op aanvraag worden voor groepen rondleidingen gegeven. Het programma bestaat uit een introductie over het Archief, waarna u wordt rondgeleid in de studiezaal, de exporuimte en het archiefdepot. In het normaal niet voor bezoekers toegankelijke depot bezoekt u onder andere de ‘schatkamer’ met de oudste en meest bijzondere archiefstukken. Ook tonen we materiaal uit de woonplaats of het interessegebied van de groep. Voorafgaand aan de rondleiding geven we een korte introductie over ons werk, onze collecties en hoe u hierin zoekt. De standaardrondleiding duurt 1,5 uur. 

Voor vragen, neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.


Lezingen Alkmaars Historisch Café

Het Regionaal Archief, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam 'Het Alkmaars Historisch Café'. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van de regio. Bekijk hier de informatiefolder van het Café.

Lezing ‘De boer, de koe en de stolp’ door Kees van der Wiel
Donderdag 20 september
Meer informatie.

Lezing ‘Het bedrog van die gewaande goudmijn’. De droogmaking van het Starnmeer 1632-1643’ door Diederik Aten
Dinsdag 16 oktober
Meer informatie.

Lezing ‘De stedenatlas van Jacob van Deventer’ door Reinout Rutte
Donderdag 29 november
Meer informatie.

Prijs:  €7,50 per lezing

Reductieprijs: €5,- voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stichting Vrienden van de grote Kerk. Er is geen reductieprijs van toepassing voor de lezing van 29 november.

Locatie: De lezingen van 20 september en 16 oktober vinden plaats in Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum (Gasthuisstraat 2). De lezing van 29 november wordt gehouden in de Prinsenzaal van het Alkmaars stadhuis (Langestraat 97). Aanvang 20.00 uur.

Kaarten zijn te verkrijgen via de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via Bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch via 072 515 66 44. Om teleurstelling te voorkomen,  raden wij u aan om uw ticket van te voren te bestellen. Er kan enkel met pin of online worden betaald.

 

 

 

test