Cursussen

Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops om u te helpen bij uw archiefonderzoek. Hieronder leest u meer over onze activiteiten tot en met juni 2020.  

Introductiemiddag Archief

Wat kunt u doen bij het Regionaal Archief Alkmaar? Hoe moet u te werk gaan om materiaal te vinden over uw voorouders of de plek waar u woont? De antwoorden op dit soort vragen krijgt u te horen tijdens de introductiemiddag archief. U leert wat het Regionaal Archief Alkmaar doet en hoe u gebruik kunt maken van de archieven en collecties die het Archief bewaart.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datums: AFGELAST
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: gratis 


Cursus op zoek naar uw familiegeschiedenis 

Wilt u meer weten over de geschiedenis van uw familie? Dan is deze korte cursus iets voor u. U raakt vertrouwd met de basisbronnen voor genealogisch onderzoek en tevens leert u hoe u de verzamelde informatie kunt verwerken. De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datums: AFGELAST
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 5,- p.p. (twee bijeenkomsten) 


Cursus op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven

Wilt u weten waar uw voorouders woonden of bent u op zoek naar de geschiedenis van uw huis? Tijdens de korte cursus wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen voor het onderzoek naar de historie van gebouwen en hun bewoners en leert u hoe u uw onderzoek moet opzetten, onder meer met behulp van de Kadaster Archiefviewer. De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten.  

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datums: AFGELAST
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 5,- p.p. (twee bijeenkomsten)


Cursus zoektips personen in de Tweede Wereldoorlog

Er zijn talloze bronnen bewaard die u kunnen helpen om personen op te sporen in de Tweede Wereldoorlog. Maar die zijn verspreid over veel verschillende instellingen: de lokale en regionale archieven, het NIOD, het Nationaal Archief, Duitse archiefi nstellingen, enzovoorts.
Tijdens deze cursus krijgt u tips over welke bronnen behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken naar personen gedurende de oorlog, en waar u die bronnen kunt vinden.
U komt daarbij ook in aanraking met de bronnen die het Regionaal Archief Alkmaar bewaart uit de Tweede Wereldoorlog.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datums: AFGELAST
Tijd: 14.30 - 16.30 uur
Kosten: gratis


Cursussen Lezen van Oud Schrift voor beginners en gevorderden 

Bij archiefonderzoek kan het lezen van het oude schrift lastig zijn. Deze cursussen helpen u daarbij. In groepsverband lezen we teksten uit de periode voor 1800. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na afloop van de beginnerscursus bent u in staat om de meest voorkomende handschriften uit de 16e tot en met de 18e eeuw te lezen. Vervolgens kunt u uw kennis en vaardigheden tijdens de cursus voor gevorderden verder verdiepen. Beide cursussen omvatten tien lessen.

Datums volgen

Tijd: 14.30 - 16.30 uur
Kosten per cursus: € 80,- p.p.

Rondleidingen

Op aanvraag worden voor groepen rondleidingen gegeven. Het programma bestaat uit een introductie over het Archief, waarna u wordt rondgeleid in de studiezaal, de exporuimte en het archiefdepot. In het normaal niet voor bezoekers toegankelijke depot bezoekt u onder andere de ‘schatkamer’ met de oudste en meest bijzondere archiefstukken. Ook tonen we materiaal uit de woonplaats of het interessegebied van de groep. Voorafgaand aan de rondleiding geven we een korte introductie over ons werk, onze collecties en hoe u hierin zoekt. De standaardrondleiding duurt 1,5 uur. 

Voor vragen, neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.


Lezingen Alkmaars Historisch Café

Het Regionaal Archief, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam 'Het Alkmaars Historisch Café'. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van de regio.

Binnenkort meer informartie over de nieuwe lezingen.

Prijs:  €7,50 per lezing

Voor de lezing van 21 november geldt een reductieprijs van €5,- voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stichting Vrienden van de grote Kerk. 
 

Kaarten zijn vanaf 4 tot 5 weken voor een lezing te verkrijgen via de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via Bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch via (072) 515 66 44. Om teleurstelling te voorkomen,  raden wij u aan om uw ticket van te voren te bestellen. Er kan enkel met pin of online worden betaald.

 

 

 

test