Cursussen

Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops om u te helpen bij uw archiefonderzoek. Hieronder leest u meer over onze activiteiten. 

Introductie in de wereld van archieven

Hoe zit de archievenwereld in elkaar? Welke informatie kunt u terugvinden in welk archief? Wat bewaart het Regionaal Archief Alkmaar allemaal en hoe kunt u de collecties raadplegen? De antwoorden op dit soort vragen krijgt u te horen tijdens deze introductiemiddag. Deze middag is geschikt voor iedereen die wil beginnen of pas is gestart met archiefonderzoek. Bijvoorbeeld omdat u meer wilt weten over uw voorouders, de plaats waar u woont of de regionale geschiedenis.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: woensdag 20 oktober (vol) en 24 november (vol)
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: gratis 
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met (072) 850 82 00

‘Voorouders gezocht!’ Beginnerscursus stamboomonderzoek

Geniet u ook altijd zo van de afleveringen van Verborgen Verleden? En wilt u nu ook eindelijk uw eigen stamboom weleens uitzoeken? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan is deze cursus iets voor u! Regionaal Archief Alkmaar verzorgt dit najaar in samenwerking met Historio een beginnerscursus stamboomonderzoek.
In vijf lessen leert u de belangrijkste (online) bronnen kennen en leert u stap voor stap hoe u stamboomonderzoek kunt doen. Tijdens de cursus gaat u meteen aan de slag met uw eigen familieonderzoek.

Wilt u de eerste schreden zetten in uw zoektocht naar uw voorouders? Of hebt u al eens een beginnetje gemaakt, maar weet u niet hoe u verder moet met uw onderzoek? Dan kan deze beginnerscursus - toegankelijk voor jong en oud - u verder helpen. Komen uw voorouders niet uit deze regio? Geen probleem! Juist omdat we met veel digitale bronnen aan de slag gaan, hebben we ook toegang tot veel informatie in het hele land. De cursus wordt afgesloten met een kijkje achter de schermen in de depots van het archief.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: Vrijdag 5, 12 en 19 november, 3 en 10 december
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur
Kosten: € 85,- p.p. (vijf bijeenkomsten) 
Deelnemers: Ivm de Corona-maatregelen is het maximum aantal deelnemers momenteel vastgesteld op acht. Bij meer aanmeldingen wordt u toegevoegd aan de wachtlijst.
Aanmelden: Per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (072) 850 82 00

Voor inhoudelijke vragen over de cursus kunt u ook altijd contact opnemen met docent Sander Wegereef via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.historio.nl

Cursussen Lezen van Oud Schrift voor beginners en gevorderden 

Bij archiefonderzoek kan het lezen van het oude schrift lastig zijn. Deze cursussen helpen u daarbij. In groepsverband lezen we teksten uit de periode voor 1800. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na afloop van de beginnerscursus bent u in staat om de meest voorkomende handschriften uit de 16e tot en met de 18e eeuw te lezen. Vervolgens kunt u uw kennis en vaardigheden tijdens de cursus voor gevorderden verder verdiepen. Beide cursussen omvatten acht lessen.

Cursus voor beginners: begint voorjaar 2022
Cursus voor gevorderden: donderdagmiddagen 4 november, 18 november, 2 december, 16 december, 13 januari, 27 januari, 10 februari, 24 februari

Tijd: 14.30 - 16.30 uur
Kosten per cursus: € 80,- p.p.
Aanmelden: Per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (072) 850 82 00

Cursus op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven

Wilt u weten waar uw voorouders woonden of bent u op zoek naar de geschiedenis van uw huis? Tijdens de korte cursus wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen voor het onderzoek naar de historie van gebouwen en hun bewoners en leert u hoe u uw onderzoek moet opzetten, onder meer met behulp van de Kadaster Archiefviewer. De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten.  

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: 2022, datums volgen
Tijd: volgt
Kosten: € 5,- p.p. (twee bijeenkomsten)

Cursus zoektips personen in de Tweede Wereldoorlog

Er zijn talloze bronnen bewaard die u kunnen helpen om personen op te sporen in de Tweede Wereldoorlog. Maar die zijn verspreid over veel verschillende instellingen: de lokale en regionale archieven, het NIOD, het Nationaal Archief, Duitse archiefinstellingen, enzovoorts.
Tijdens deze cursus krijgt u tips over welke bronnen behulpzaam kunnen zijn bij het zoeken naar personen gedurende de oorlog, en waar u die bronnen kunt vinden.
U komt daarbij ook in aanraking met de bronnen die het Regionaal Archief Alkmaar bewaart uit de Tweede Wereldoorlog.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: 2022, datums volgen
Tijd: volgt
Kosten: gratis

Rondleidingen

Op aanvraag worden voor groepen rondleidingen gegeven. Het programma bestaat uit een introductie over het Archief, waarna u wordt rondgeleid in de studiezaal, de exporuimte en het archiefdepot. In het normaal niet voor bezoekers toegankelijke depot bezoekt u onder andere de ‘schatkamer’ met de oudste en meest bijzondere archiefstukken. Ook tonen we materiaal uit de woonplaats of het interessegebied van de groep. Voorafgaand aan de rondleiding geven we een korte introductie over ons werk, onze collecties en hoe u hierin zoekt. De standaardrondleiding duurt 1,5 uur. 

Voor vragen, neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.


Lezingen Alkmaars Historisch Café

Het Regionaal Archief, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam 'Het Alkmaars Historisch Café'. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van de regio.

Binnenkort meer informatie over de nieuwe lezingen.

Prijs:  €7,50 per lezing 

Kaarten zijn vanaf 4 tot 5 weken voor een lezing te verkrijgen via de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via Bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch via (072) 515 66 44. Om teleurstelling te voorkomen,  raden wij u aan om uw ticket van te voren te bestellen. Er kan enkel met pin of online worden betaald.

 

 

 

test