Cursussen

Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops om u te helpen bij uw archiefonderzoek. Hieronder leest u meer over onze activiteiten in het eerste halfjaar 2019.  

Introductiemiddag Archief

Wat kunt u doen bij het Regionaal Archief Alkmaar? Hoe moet u te werk gaan om materiaal te vinden over uw voorouders of de plek waar u woont? De antwoorden op dit soort vragen krijgt u te horen tijdens de introductiemiddag archief. U leert wat het Regionaal Archief Alkmaar doet en hoe u gebruik kunt maken van de archieven en collecties die het Archief bewaart.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: woensdag 6 maart, 10 april, 8 mei en 5 juni
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: gratis 
Aanmelden: aanmeldformulier

Workshop op zoek naar uw familiegeschiedenis (VOL)

Wilt u meer weten over de geschiedenis van uw familie? Dan is deze workshop iets voor u. U raakt vertrouwd met de basisbronnen voor genealogisch onderzoek en tevens leert u hoe u de verzamelde informatie kunt verwerken. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: donderdag 7 en 14 maart (twee bijeenkomsten)
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 5,- p.p. (twee bijeenkomsten) 


Workshop op zoek naar de geschiedenis van huizen, winkels en bedrijven

Wilt u weten waar uw voorouders woonden of bent u op zoek naar de geschiedenis van uw huis? Tijdens de workshop wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen voor het onderzoek naar de historie van gebouwen en hun bewoners en leert u hoe u uw onderzoek moet opzetten, onder meer met behulp van de Kadaster Archiefviewer. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.  

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: donderdag 9 en 16 mei (twee bijeenkomsten)
Tijd: 14.30 tot 17.00 uur
Kosten: € 5,- p.p. (twee bijeenkomsten)
Aanmelden: aanmeldformulier

Vrouwenlevens en vrouwenletteren in Alkmaar

Deze cursus geeft een inkijkje in vrouwenlevens tussen 1860 en 1900 in Alkmaar. We lezen fragmenten uit romans van Truitje Bosboom-Toussaint, maar ook bijvoorbeeld Cécile de Jong van Beek en Donk. Deze schrijvende freule groeide op in Alkmaar en schreef in 1897 de eerste feministische roman van Nederland: Hilda van Suylenburg. Ook duiken we in dagboeken en andere persoonlijke documenten, zoals de uitgebreide aantekenboekjes van Cornelia Hendrika Tigler Wybrandi, echtgenote van de Alkmaarse zeepzieder Pieter de Lange. 
Het unieke van deze cursus is dat er elke les bijzondere archiefstukken te bewonderen zijn, die te maken hebben met de schrijvers en thema's die we behandelen. Cursusleidster is Renate Sun-Louw, oprichter van de website overliteratuur.nl.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Data: vrijdag 1, 8, 15 en 22 maart (vier bijeenkomsten)
Tijd: 14.30 tot 16.15 uur
Kosten: € 60,- p.p., inclusief lesmateriaal, koffie, thee (vier bijeenkomsten)
Maximaal 12 deelnemers
Aanmelden: aanmeldformulier

 

Cursussen Lezen van Oud Schrift voor beginners en gevorderden 

Bij archiefonderzoek kan het lezen van het oude schrift lastig zijn. Deze cursussen helpen u daarbij. In groepsverband lezen we teksten uit de periode voor 1800. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na afloop van de beginnerscursus bent u in staat om de meest voorkomende handschriften uit de 16e tot en met de 18e eeuw te lezen. Vervolgens kunt u uw kennis en vaardigheden tijdens de cursus voor gevorderden verder verdiepen. Beide cursussen omvatten tien lessen.

Data: vanaf eind oktober om de andere week op dinsdag (precieze data volgen nog)
Tijd: 14.30 - 16.30 uur
Kosten per cursus: € 80,- p.p.
Aanmelden: als u belangstelling heeft voor het volgen van de cursus, kunt u een mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Rondleidingen

Op aanvraag worden voor groepen rondleidingen gegeven. Het programma bestaat uit een introductie over het Archief, waarna u wordt rondgeleid in de studiezaal, de exporuimte en het archiefdepot. In het normaal niet voor bezoekers toegankelijke depot bezoekt u onder andere de ‘schatkamer’ met de oudste en meest bijzondere archiefstukken. Ook tonen we materiaal uit de woonplaats of het interessegebied van de groep. Voorafgaand aan de rondleiding geven we een korte introductie over ons werk, onze collecties en hoe u hierin zoekt. De standaardrondleiding duurt 1,5 uur. 

Voor vragen, neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.


Lezingen Alkmaars Historisch Café

Het Regionaal Archief, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam 'Het Alkmaars Historisch Café'. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van de regio. 

Voor het eerste halfjaar 2019 staan de volgende lezingen op het programma (onder voorbehoud): 

* 12 februari: lezing over de 19de-eeuwse Amerikaanse geschiedschrijver over de Tachtigjarige Oorlog J.L. Motley
* 26 maart: lezing over het Oer-IJgebied door Frits David Zeiler
* 25 april: lezing over Jacob van Lennep door Marita Mathijsen;
* 16 mei: lezing over voeding in het verleden door Christianne Muusers (Coquinaria) 

 

Prijs:  €7,50 per lezing

Reductieprijs: €5,- voor abonnees/leden en vrienden van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar, de Bibliotheek Kennemerwaard en de Stichting Vrienden van de grote Kerk. Er is geen reductieprijs van toepassing voor de lezing van 25 april.

Locatie: De lezingen van februari, maart en mei vinden plaats in Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum (Gasthuisstraat 2). De lezing van Marita Mathijsen op 25 april wordt gehouden in de Prinsenzaal van het Alkmaars stadhuis (Langestraat 97). Aanvang van de lezingen is steeds 20.00 uur.

Kaarten zijn te verkrijgen via de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via Bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch via 072 515 66 44. Om teleurstelling te voorkomen,  raden wij u aan om uw ticket van te voren te bestellen. Er kan enkel met pin of online worden betaald.

 

 

 

test