Cursussen

Wij verzorgen ieder jaar cursussen en workshops om u te helpen bij uw archiefonderzoek. Hieronder leest u meer over onze activiteiten. 

‘Voorouders gezocht!’ Beginnerscursus stamboomonderzoek

Geniet u ook altijd zo van de afleveringen van Verborgen Verleden? En wilt u nu ook eindelijk uw eigen stamboom weleens uitzoeken? Maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan is deze cursus iets voor u! Regionaal Archief Alkmaar verzorgt dit najaar in samenwerking met Historio een beginnerscursus stamboomonderzoek.

In vijf lessen leert u de belangrijkste (online) bronnen kennen en leert u stap voor stap hoe u stamboomonderzoek kunt doen. Tijdens de cursus gaat u meteen aan de slag met uw eigen familieonderzoek.

Wilt u de eerste schreden zetten in uw zoektocht naar uw voorouders? Of hebt u al eens een beginnetje gemaakt, maar weet u niet hoe u verder moet met uw onderzoek? Dan kan deze beginnerscursus - toegankelijk voor jong en oud - u verder helpen. Komen uw voorouders niet uit deze regio? Geen probleem! Juist omdat we met veel digitale bronnen aan de slag gaan, hebben we ook toegang tot veel informatie in het hele land.

De cursus wordt afgesloten met een kijkje achter de schermen in de depots van het archief.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: Vrijdag 9, 23 september, 7 oktober, 4 en 18 november 2022
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: € 85,- p.p
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met (072) 850 82 00

Voor inhoudelijke vragen over de cursus kunt u ook altijd contact opnemen met docent Sander Wegereef via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.historio.nl

Introductie in de wereld van archieven

Hoe zit de archievenwereld in elkaar? Welke informatie kunt u terugvinden in welk archief? Wat bewaart het Regionaal Archief Alkmaar allemaal en hoe kunt u de collecties raadplegen? De antwoorden op dit soort vragen krijgt u te horen tijdens deze introductiemiddag. Deze middag is geschikt voor iedereen die wil beginnen of pas is gestart met archiefonderzoek. Bijvoorbeeld omdat u meer wilt weten over uw voorouders, de plaats waar u woont of de regionale geschiedenis.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Wanneer: datums volgen
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: gratis 
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met (072) 850 82 00

Cursus Lezen van Oud Schrift voor beginners 

Bij archiefonderzoek kan het lezen van het oude schrift lastig zijn. Deze cursussen helpen u daarbij. In groepsverband lezen we teksten uit de periode voor 1800. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na afloop van de beginnerscursus bent u in staat om de meest voorkomende handschriften uit de 16e tot en met de 18e eeuw te lezen. De cursus omvat acht lessen. De cursus wordt gehouden in samenwerking met Historio

Cursus voor beginners: datums volgen

Tijd: 14.30 - 16.30 uur
Kosten per cursus: € 85,- p.p.
Aanmelden: Per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (072) 850 82 00

Cursus Lezen van Oud Schrift voor gevorderden 

In de eerste helft van 2022 verzorgde Historio voor Regionaal Archief Alkmaar een beginnerscursus oud-schrift. In het najaar wordt een vervolgcursus georganiseerd.
Aan de hand van een groot aantal historische teksten uit de15e t/m de 18e eeuw kunt u kennismaken met de verscheidenheid aan handschriften en soorten documenten in de verschillende periodes. Samen lezen en bespreken we in de les de verschillende teksten. Ook krijgt u voor iedere les een aantal teksten mee om thuis te ‘transcriberen’.

In de vervolgcursus zal – naast het lezen van de teksten – ook ruim aandacht worden besteed aan de analyse van de documenten. Wat is de context van een document? Wat betekent de datum die erop staat precies? Welke muntsoorten worden gebruikt en wat is de huidige waarde ervan? Aan de hand van historische teksten uit de collectie van Regionaal Archief Alkmaar zullen we met elkaar dergelijke vragen gaan beantwoorden.

Deze cursus is bedoeld voor degenen die de beginnerscursus hebben gevolgd en voor mensen die al enige ervaring hebben met het lezen van oude handschriften. Wie nog geen of weinig ervaring heeft met het lezen van oude handschriften, wordt geadviseerd eerst de beginnerscursus oud-schrift te volgen.

Cursus voor gevorderden: Vrijdag 2, 16, 30 september, 28 oktober, 11, 25 november, 2 en 9 december 2022

Tijd: 14.30 - 16.30 uur
Kosten per cursus: € 85,- p.p.
Aanmelden: Per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (072) 850 82 00

Voor inhoudelijke vragen over de cursus kunt u ook altijd contact opnemen met docent Sander Wegereef via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.historio.nl

Workshop huizenonderzoek

Het zoeken naar historische informatie over uw huis kan soms ingewikkeld en tijdrovend zijn. In samenwerking met Historio organiseert Regionaal Archief Alkmaar daarom dit voorjaar een cursus historisch huizenonderzoek, waarin u de belangrijkste basisvaardigheden leert.

De cursus bestaat uit vijf lessen van twee uur. Daarin maakt u onder meer kennis met het zoeken in de registers van het Kadaster, de historische bouwvergunningen, de bevolkingsregisters, de adresboeken en de beeldbank van Regionaal Archief Alkmaar.

Tijdens de lessen wordt u meegenomen in de onderzoekssystematiek en gaat u vooral ook zélf aan de slag met uw eigen onderzoek naar de geschiedenis van een vooraf gekozen pand of perceel in het werkgebied van Regionaal Archief Alkmaar. In de lessen zal ruimte worden ingeruimd voor het doen van eigen onderzoek, waarbij deskundige hulp tot uw beschikking staat.

De cursus geven wij in samenwerking met Historio.

Locatie: Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar
Datum: datums volgen
Tijd: 14.30 tot 16.30 uur
Kosten: € 90,- p.p.
Aanmelden: Per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch (072) 850 82 00

Rondleidingen

Op aanvraag worden voor groepen rondleidingen gegeven. Het programma bestaat uit een introductie over het Archief, waarna u wordt rondgeleid in de studiezaal, de exporuimte en het archiefdepot. In het normaal niet voor bezoekers toegankelijke depot bezoekt u onder andere de ‘schatkamer’ met de oudste en meest bijzondere archiefstukken. Ook tonen we materiaal uit de woonplaats of het interessegebied van de groep. Voorafgaand aan de rondleiding geven we een korte introductie over ons werk, onze collecties en hoe u hierin zoekt. De standaardrondleiding duurt 1,5 uur. 

Voor vragen, neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met (072) 850 82 00.


Lezingen Alkmaars Historisch Café

Het Regionaal Archief, Bibliotheek Kennemerwaard, Historische Vereniging Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk verzorgen gezamenlijk een lezingen- en activiteitencyclus onder de naam 'Het Alkmaars Historisch Café'. De onderwerpen van de lezingen zijn veelzijdig, maar hebben altijd iets te maken met de geschiedenis van de regio.

Binnenkort meer informatie over de nieuwe lezingen.

Prijs:  €7,50 per lezing 

Kaarten zijn vanaf 4 tot 5 weken voor een lezing te verkrijgen via de klantenservice in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via Bibliotheekkennemerwaard.nl of telefonisch via (072) 515 66 44. Om teleurstelling te voorkomen,  raden wij u aan om uw ticket van te voren te bestellen. Er kan enkel met pin of online worden betaald.

 

 

 

test