Wij zijn op zoek naar digitale foto’s

PERSBERICHT 14-12-17

Foto’s uit de regio moeten tijdsbeeld 2017 vastleggen

Het Regionaal Archief Alkmaar is op zoek naar foto’s. In de digitale wereld worden steeds meer foto’s gemaakt, maar het is de vraag hoeveel daarvan goed wordt bewaard. Het Archief vraagt inwoners van zijn werkgebied om één digitale foto uit 2017 in te sturen, om het tijdsbeeld vast te leggen in dit digitale, vluchtige tijdperk.

Inwoners uit de regio worden gevraagd om een zelfgemaakte foto in te sturen, die voor hen kenmerkend is voor 2017. Zo ontstaat er een selectie uit de miljoenen foto’s die in de regio zijn gemaakt. Die selectie laat zien hoe de wereld er daar uitzag en wat men belangrijk vond. Het selecteren van fotomateriaal is cruciaal om een beter beeld van de huidige tijd te krijgen. Niet alles kan immers bewaard blijven en de bomen moeten te zien blijven door het bos.

Jesse van Dijl, conservator beeldmateriaal van het Regionaal Archief, zegt het volgende over het project: “We willen mensen de kans geven om foto’s die voor hen bijzonder zijn een plek te geven in het Archief, zodat ook toekomstige generaties een beeld kunnen krijgen van onze wereld.”

Elk denkbaar type foto uit het jaar 2017 wordt verwelkomd. De plaatjes moeten geschoten zijn in het werkgebied van het Archief (de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel). Inzenders worden gevraagd te vermelden waar, wanneer en waarom ze de foto hebben gemaakt. Het maakt niet uit wat er is afgebeeld.

De afbeeldingen worden op de Flickr-pagina van het archief geplaatst. Een selectie uit de inzendingen wordt ook op de beeldbank van het Archief ondergebracht, om ze tot in de eeuwigheid te bewaren. Zowel amateurs als professionals mogen afbeeldingen inzenden, zolang ze er geen bezwaar tegen hebben dat de rechten door het Archief worden overgenomen en de afbeeldingen door iedereen kunnen worden gebruikt.

De termijn dat foto's ingezonden kunnen worden is verlopen. Iedereen bedankt voor de inzendingen.

Voorwaarden

 • één digitale foto per inzender
 • foto moet gemaakt zijn in 2017
 • foto moet gemaakt zijn in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen of Texel
 • foto moet voorzien zijn van naam fotograaf, datum van opname, locatievermelding
 • foto moet van een degelijk formaat/resolutie zijn. Geen foto's onder de 100kb en 800x600 pixels.
 • bij de foto moet ook een korte uitleg staan waarom deze foto is ingezonden
 • alle rechten van de foto worden overgedragen aan het Regionaal Archief Alkmaar.
 • foto's worden onder CC-BY fotolicentie (foto mag vrij gedeeld, bewerkt en gebruikt worden voor particulier en commercieel gebruik zo lang er maar een naamsvermelding is) geplaatst op de Flickr-pagina van het Archief.
 • foto's die niet voldoen aan de voorwaarden, zullen niet geplaatst worden, er zal daar geen communicatie over plaatsvinden.
 • foto's kunnen gestuurd worden t/m 31 januari 2018
 • foto's die aanstootgevend of racistisch van aard zijn zullen worden geweigerd
 • een selectie van de foto's die op de Flickr-pagina staan zullen worden opgenomen in de digitale beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar onder de voorwaarde dat de beelden vrij gedeeld, bewerkt en gebruikt mogen worden voor particuliere en commerciële doeleinden waarbij een naamsvermelding op prijs wordt gesteld, maar niet verplicht is.
 • de inzender van de foto gaat akkoord met bovenstaande voorwaarden

test