Hackers en gamers in het Archief

Het Regionaal Archief Alkmaar is twee nieuwe bijzonderde collecties rijker: het bedrijfsarchief van game-ontwikkelaar M2H van Mike en Matt Hergaarden en het archief van Joost Honig, hacker en gameontwikkelaar in jaren '80. Beide archieven zijn extra interessant omdat ze ook nog eens echte games bevatten (speelbaar zonder beveiliging en internetconnectie). Hieronder lees je meer over de archieven. Later dit jaar zullen de volledige inventarissen van deze archieven online beschikbaar worden. De spelbestanden zijn ingepakt met het programma WinRAR. Of gebruikt WinZip. Bestanden die je kan downloaden komen vanaf de officiële WeTransfer-pagina van het Regionaal Archief. Ook zijn er ISO-bestanden van de spellen beschikbaar. Bekijk op ons YouTube-kanaal video's met betrekking tot onderstaande archieven.

Lees hier een artikel in het Oud Alkmaar over gamers en hackers in het Regionaal Archief Alkmaar. Bezoek ook onze pagina boordevol nostalgie over de eerste jaren van het computertijdperk

Het archief van M2H

M2H logo

M2H is een gameontwikkelaar uit Alkmaar die in 2004 is opgericht door Mike Hergaarden. Vanaf 2009 is M2H officieel een eenmanszaak waarin Mike samenwerkt met zijn broer Matt. Later wordt samengewerkt met BlackMill Games van Jos Hoebe. M2H is vooral bekend geworden met het spel Verdun dat in 2014 twee prijzen won bij de Dutch Game Awards. Verdun is ook onderdeel van de Nederlandse Gamescanon. Het archief bestaat o.a. uit:

 • Overzicht met mijlpalen (pdf, 98 kB)
 • Fysieke exemplaren van de spellen Marooners, Verdun, Tannenberg en Crash Drive 3 (diverse talen en platformen)
 • Digitale foto's met betrekking tot de oprichting van M2H en game-evenementen zoals Gamescom en Pax East. Zie hier enkele van de foto's.
 • Diverse filmpjes met 'walkthroughs' van spellen en interviews en M2H.
 • Het spel Paradudes (digitaal) uit 2009. Uitgebracht voor iOS.   
 • Het spel Jigsaw Puzzels (digitaal) uit 2011. Uitgebracht voor iOS. 
 • Het spel Highway Rally (digitaal) uit 2012. Uitgebracht iOS en Android. De Windows en Linux versies zullen gratis beschikbaar zijn vanaf 2024.
 • Het spel Crash Drive 2 (digitaal) uit 2013. Uitgebracht voor web, Linux, iOS, Android en de Mac. De Windows en Linux versies zullen gratis beschikbaar zijn vanaf 2029.
 • Het spel Verdun (digitaal) uit 2015 en uitbreiding Tannenberg (2019). Uitgebracht voor Windows 7 of nieuwer en Linux 12 of nieuwer, Playstation 4 en XboxOne. De Windows en Linux versies zullen gratis beschikbaar zijn vanaf 2034.
 • Het spel Marooners (digitaal) uit 2016. Uitgebracht voor Windows 7 of nieuwer en Linux 12 of nieuwer, Playstation 4 en XboxOne. De Windows en Linux versies zullen gratis beschikbaar zijn vanaf 2029.
 • Diverse press kits, foto's, artikelen, video's, documenten en een radiointerview m.b.t. verschillende spellen.
 • Exemplaar met review het tijdschrift 'Gameplay' met review van het spel Tannenberg.


Jigsaw Puzzels en Paradudes

De spellen Jigsaw Puzzels en Paradudes zijn uitgebracht voor iOS, maar hieronder zijn de versies te downloaden die werken op Windows en Linux.

screenshot Jigsawpuzzels  screenshot paradudes

Windows
Windows 7 SP1 of nieuwer, alleen 64 bit. (aanbevolen: Windows 10, 64 bit)
Grafische kaart met DX10
1GB systeemgeheugen en 512MB videogeheugen
Download hier het ingepakte (WinRAR) Jigsaw Puzzles en Paradudes. Deze uitpakken en het spel opstarten via het bestand JigsawPuzzles_Win64.exe of Paradudes_Win64.exe
De spellen zijn ook verkrijgbaar in een ISO-bestand. Download deze hier: Jigsaw Puzzels en Paradudes.

Linux 
Ubuntu 12.04 of nieuwer (64 bit)
Grafische kaart met DX10 
1GB systeemgeheugen en 512MB videogeheugen
Download hier het ingepakte (WinRAR) Jigsaw Puzzles en Paradudes. Deze uitpakken en het spel opstarten via het bestand Paradudes_LinuxUniversal.x86 of Paradudes_LinuxUniversal.x86_64 (64 bit) | JigsawPuzzles_LinuxUniversal.x86 of JigsawPuzzles_LinuxUniversal.x86_64 (64 bit).
De spellen zijn ook verkrijgbaar in een ISO-bestand. Download deze hier: Jigsaw Puzzels en Paradudes.

schenking M2H  Leden van M2H tijdens een gamebeurs  Het spel Marooners tijdens een gamebeurs

 

Het archief van de '1001 Crew'

Screenshot 1001 crew demo

Joost Honig (uit Sint Pancras) was de oprichter van de ‘1001 Crew’, ook bekend als de ‘1001 & The Cracking Crew’. Deze club van hackers bestond tussen 1985 en 1988. Het was een club van computerspellenhackers en later intro- en demo-makers voor de Commodore 64 homecomputer. Als hackers haalden ze de kopieerbeveiligingen uit spellen en zette hun eigen naam aan het begin (intro) of in een het spel. Lees hier wat meer achtergrondinformatie (pdf, 291 kB). Het archief bestaat o.a. uit:

 • Diskette- en cassetteversies van Commodore 64 spel Rollerboard gemaakt door o.a. Joost Honig in 1987.
 • Digitale Commodore 64 diskette- en cassettebestanden (.D64, .T64 en .PRG) van verschillende cracks en intro's van de '1001 crew'. Download hier de met WinRar ingepakte bestanden.
 • Exemplaar van het magazine 'Freeze64' (editie 27, mei 2019).
 • Exemplaar van het magazine 'Zapp64' (editie 20, december 1986).
 • Brieven van andere (internationale) hackers en de financiële afhandeling van het spel Rollerboard. Bekijk hier alle scans
 • Digitale foto's en scans van artikelen zoals het uzh-magazine (pdf, 9MB).

 

Rollerboard
Het spel Rollerboard en bovengenoemde .D64, T64 en .PRG-bestanden zijn alleen te gebruiken via een emulator. Daarvan zijn er verschillende van te vinden op internet. Bijvoorbeeld: CCS64, VICE of gebruik de online C64 Virtual Console

Download hier het (met WinRAR ingepakte) D64-bestand van het Rollerboard. Om het te spelen pak je het bestand uit en laad je hem in een emulator. Download hier Rollerboard als ISO-bestand en hier de niet ingepakte D64-versie.

1001 Software Developments
In 1989 werd 1001 Software Developments in Alkmaar (kantoor in het Kwakelhuis) opgericht door enkele voormalige leden van de 1001 Crew: Joost Honig, Erik van Eykelen en Stefan van der Horst. Hun eerst game was Skate of the art voor de Commodore Amiga homecomputer. Download hier het spel als SCP-bestand te gebruiken in de winUAE Amiga Emulator.

Externe Links

schenking van het archief van Joost Honig  Joost Honig (paarse jas) tussen andere hackers  Joost Honig in 1986

   

Artikel uit zzap64 magazine

test