Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een grote collectie geluidsdragers. Daarin bevinden zich magneetbanden, cassettes, grammofoonplaten (33⅓, 45 en 78 toeren), minidiscs en cd's. Op deze geluidsdragers staan o.a. bands en artiesten uit Noord-Holland (jaren 50 t/m 2020), opnamen van orgelmuziek in de Grote Kerk, conferences en interviews met bekende en onbekende mensen. Een heel diverse collectie.
Het Archief wil deze collectie in de komende tijd toegankelijker maken en uitbreiden. Daarom is al het een en ander aan materiaal online gezet. Vanwege auteursrechten zal dat echter voor het grootste deel van de collectie niet mogelijk zijn. Daarom bieden we de service om de collectie (waar mogelijk) in onze studiezaal te beluisteren. Daar staat een speciale muziekcomputer waarop onze reeds gedigitaliseerde geluidsdragers te horen zijn. Dat is inmiddels al een groot aantal, maar nog lang niet alles wat wij hebben is al te horen.
Bekijk hier het totale overzicht van de geluidscollectie van het Archief.
Bekijk hier het overzicht van geluidsdocumenten die in de studiezaal te beluisteren zijn.
Wat is er in de collectie te vinden?
Onze geluidscollectie is heel divers. Hieronder enkele voorbeelden van wat er allemaal te vinden is:
- de oudste geluidsopname van Alkmaar (en waarschijnlijk Nederland) uit 1898
- toespraken van de Alkmaarse burgemeester Wytema
- interviews met o.a. bewoners uit Bergen en Langedijk
- radioprogramma's, podcast
- bekende en minder bekende artiesten en bands zoals Marco Borsato, Rob de Nijs, The Rousers, de Waagzangertjes, de Wanda's, PitFall en Kees Stet
- verzamelalbums uit de jaren 80 en 90
- verschillende muziekgenres zoals klassiek, pop, punk, metal, volksmuziek, orgelmuziek, alternatief en feestmuziek
Nog niet gedigitaliseerde geluidsdragers
Wilt u een geluidsdocument beluisteren dat nog niet op de speciale muziekcomputer in de studiezaal staat, dan kunt u het aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij proberen dan zo snel mogelijk de geluidsdrager te digitaliseren en beschikbaar te stellen in onze studiezaal. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Vanwege auteursrechten is het alleen mogelijk de geluidsdocumenten te beluisteren, kopiëren is niet toegestaan.
Geluidsdocumenten luisteren in de studiezaal
Wilt u gebruik maken van onze speciale muziekcomputer om naar muziek of andere geluidsdocumenten te luisteren? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Let op: neem wel uw eigen hoofdtelefoon mee.
Online luisteren
Het is al mogelijk om bepaalde geluidsdocumenten online te beluisteren. Op YouTube hebben wij daarvoor een speciale afspeellijst en op SoundCloud kunt u ook al het een en ander vinden. Wilt u meer achtergrondinformatie over bands en artiesten? Bezoek dan zeker de website koppop.nl.
Heeft u iets voor onze collectie?
Denkt u materiaal in huis te hebben dat mogelijk een aanvulling op onze collectie is, dan kunt u dat eventueel aan ons schenken. Lees hier meer over het schenken of het in bewaring geven.