Kwaliteitsmonitor 2017: Regionaal Archief blij met een 8

PERSBERICHT 01-03-18

Alkmaar – De dienstverlening in Nederlandse archiefinstellingen wordt goed beoordeeld. Dat blijkt uit de Kwaliteitsmonitor Dienstverlening Archieven die over 2017 werd uitgevoerd. Gemiddeld scoorden de archieven een 7,9 over allerlei aspecten. Het Regionaal Archief Alkmaar scoorde met een 8,0 iets hoger dan gemiddeld – en is daar trots op.

De vragenlijst is gericht op het studiezaalbezoek en de onlinedienstverlening van de archieven. Het Regionaal Archief scoorde een 7,8 voor de onlinedienstverlening tegenover een gemiddelde van 7,5. De dienstverlening op de studiezaal werd met een 8,1 beloond (gemiddeld 7,8). Op alle onderzochte aspecten van het studiezaalbezoek scoorde het Regionaal Archief bovengemiddeld. Met name de openingstijden van de studiezaal werden gewaardeerd (8,1 tegenover 7,4).

Om de dienstverlening te verbeteren, vroegen respondenten om meer digitaal beschikbare archiefstukken en een snellere verbinding met de onlinedatabase. Het Regionaal Archief gaat met de suggesties aan de slag. Meerdere respondenten gaven de behoefte aan om buiten kantooruren te worden geholpen. In dat kader wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om te chatten buiten de openingstijden van de studiezaal.

Opvallend is verder nog dat het Regionaal Archief een 8,4 krijgt voor de reactiesnelheid na vragen op afstand (via telefoon, e-mail of chat). Daarnaast becijferden de respondenten de activiteit van het Regionaal Archief op social media met een 8 (landelijk 7,7). Opvallend veel respondenten die social media gebruiken, volgen het archief dan ook (50% tegenover 26% landelijk).

De kwaliteitsmonitor wordt tweejaarlijks uitgevoerd door BRAIN, de Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland. Dit jaar deden er 34 instellingen mee en beantwoordden 3.600 respondenten de enquête. 188 respondenten vulden de vragenlijst in voor het Regionaal Archief.

Het werkgebied van Regionaal Archief Alkmaar beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Bezoekers kunnen op de website en in de studiezaal aan de Bergerweg 1 te Alkmaar onderzoek doen in de gemeentelijke archieven uit dat werkgebied, maar ook in particuliere archieven die in het Regionaal Archief worden bewaard. Dat zijn bijvoorbeeld familiearchieven, of archieven van verenigingen en instellingen.

test