Basisonderwijs

Werken met historische bronnen behoort in de bovenbouw tot de kerndoelen. Het Regionaal Archief Alkmaar biedt veel beeld-, bronnen- en lesmateriaal dat gebruikt kan worden bij uw lessen over (lokale) geschiedenis en omgevingsonderwijs.

U kunt bij ons terecht voor een excursie bij het Archief en/of het vinden van (beeld)materiaal dat geschikt is voor gebruik in de klas.

Met de klas op historische ontdekkingstocht bij het Archief?

'Het geheugen van mijn woonplaats'

Excursie - De leerlingen voeren in kleine groepjes korte opdrachten uit waarmee ze leren wat historische bronnen kunnen vertellen over henzelf en het verleden van hun woonomgeving. Oude en nieuwe foto’s worden vergeleken, ze doorzoeken het bevolkingsregister en bestuderen een oude plattegrond. De leerlingen krijgen ook vragen over het nieuws op hun geboortedag. Uiteraard bezoeken we ook de depots waarbij de verborgen verhalen en schatten in het depot bij veel leerlingen een historische sensatie oproept. Het 700 jaar oude stadsrecht en de enige echte polsstokbriefjes uit het Beleg van Alkmaar ontbreken daarin natuurlijk niet. Doel van het bezoek is om op speelse wijze te ontdekken wat er allemaal in een archief is te vinden is en wat het nut is van bewaren. 

Beschikbaarheid: Maandagen van 9.15 - 11.30 uur (uitwijk naar woensdag mogelijk)

De inhoud wordt per klas aangepast aan de woonomgeving van de leerlingen.

Geschikt voor: Bovenbouw (groep 7 en 8) uit Alkmaar, de Schermer, Schagen, Heerhugowaard en Heiloo.
Kosten: Gratis
Duur: ca. 2 uur (inclusief pauze)

 Schoolbezoek 2017 klein  Heerhugowaards Nieuwsblad 8 november 2016  

Scholen die zijn aangesloten bij Bureau CultuurPrimair (BCP) kunnen via de site van CultuurPrimair boeken.

Is uw school niet aangesloten bij BCP? Dan kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072-8508206.

 

Bestaand materiaal voor basisonderwijs:

'Het geheugen van mijn woonplaats'

Excursie - zie bovenaan de pagina of de omschrijving op de site van CultuurPrimair.

Van Mondriaan tot Van Everdingen

Excursie i.s.m. Kunstuitleen Alkmaar (Alleen te boeken via de site van CultuurPrimair)

van mondriaan tot Van Everdingen

 

Op één ochtend bezoek je zowel de Kunstuitleen als het Archief. Rode draad is kunst (h)erkennen, van figuratief naar abstract en van modern naar historisch. Bij de Kunstuitleen bekijk en maak je een abstract schilderij. Bij het Archief ontdek je de veelzijdige Alkmaarse kunsthistorie. Een combi-aanbod dat uit twee delen bestaat: een uur bij het Archief en een uur bij de Kunstuitleen. Prijs: € 5,50 per leerling.

 

 

Middeleeuwen / Beleg van Alkmaar / Gouden Eeuw / …
Excursie - Tijdvakken en Canon

Een bezoek aan het Archief in het kader van een historisch onderwerp, project of tijdvak? Dat kan! Laat uw leerlingen oog in oog komen met bronnen uit de tijd die u wilt behandelen. Aan de hand van opdrachten leren de kinderen met historische bronnen te werken en raken ze tegelijkertijd meer bekend en betrokken bij de desbetreffende periode. Ze maken kennis met historische personen of relevante bevolkingsgroepen die een rol speelden in de Gouden Eeuw of het Beleg van Alkmaar. Of ze komen aan de hand van de mooiste bronnen en interessante verhalen dichter bij middeleeuws Alkmaar. Tijdens het bezoek wordt er altijd met relevante bronnen gewerkt en krijgen de leerlingen een thematische rondleiding door de depots van het Archief.

Bijvoorbeeld:

Gouden Eeuw
De leerlingen gaan oefenen met het schrijven van hun eigen voornaam in 17e-eeuws handschrift, ontdekken hoe zij in die tijd zouden hebben geheten, vergelijken oude kaarten en maken kennis belangrijke 'Gouden Eeuwers' uit Alkmaar en omgeving die een belangrijke rol hebben gespeeld in de landelijke scheepvaart (VOC), kunst en wetenschap (waaronder de wereldberoemde filosoof René Descartes die in Egmond-Binnen heeft gewoond en van wie wij een handgeschreven brief bewaren over een moord die in Egmond plaats had gevonden). Uiteraard komen ze in ons depot oog in oog te staan met 400 jaar oude originele historische bronnen uit die tijd!

Wilt u andere perioden of onderwerpen aan bod laten komen? Graag overleggen we met u over de mogelijkheden. (bv. IJzeren Eeuw, Tweede Wereldoorlog, stamboom, etc.)

Speurtocht door de Alkmaarder Hout

Lespakket voor op school

De Alkmaarderhout is het oudste stadspark van Nederland. Het idee was een ‘wandelgebied langs beboomde wegen’ waarvan de eerste aanplant dateert uit 1607. Het geeft inzicht in het stadsleven en de vrijetijdsbesteding vanaf de vroege 17e eeuw. Het lespakket over de Alkmaarder Hout bestaat uit een leskatern met teksten, bronnen en vragen voor de brugklas. Als aanvulling is een speurtocht beschikbaar die ook geschikt is voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Meer informatie over de speurtocht (pdf).

 'Vroeger in je dorp...'

Lespakket voor op school - Omgevingsgeschiedenis voor groep 6 t/m 8 van basisscholen in Sint-Pancras, Oudkarspel, Broek op Langedijk en Zuid- en Noord-Scharwoude.

Leerlingen leren met veel beeldmateriaal hun dorp uit vroegere tijden kennen en moeten als opdracht zelf materiaal verzamelen over de geschiedenis van hun woonplaats (door middel van zoeken van plaatjes, objecten en het afnemen van interviews). Hieraan kan ook een speurtocht door het dorp toegevoegd worden. Ook te verkrijgen in sjabloon voor implementatie in andere dorpen.

Meer informatie 'Vroeger in je dorp...' (pdf).

In de klas

Gebruik van onze collectie in uw lessen

De vaststaande nationale onderwerpen in de tien tijdvakken of de Canon kunnen worden geïllustreerd met lokale voorbeelden. Zo kan per tijdvak stil worden gestaan bij lokale gevolgen van een gebeurtenis uit de algemene Nederlandse geschiedenis en wordt op die manier ook kort de eigen leefomgeving behandeld. Wat is (bijvoorbeeld) nog in Alkmaar of onze regio te vinden of te zien van een bepaalde periode?

Wij hebben een overzicht van historische onderwerpen met toepasbare lokale voorbeelden gemaakt. Van al deze voorbeelden zijn er bronnen te vinden in onze collectie, waaronder uit de archieven, de beeldcollectie en/of de bibliotheek. Raadpleging is gratis.

De voordelen van lokale voorbeelden in het reguliere curriculum:

- Regionale/lokale geschiedenis (omgevingsonderwijs) komt aan bod binnen het geschiedenisonderwijs zonder extra tijdsinvestering;

- Herkenning (van eigen omgeving) zorgt voor interesse in de algemene lesstof en geeft relevantie aan informatie dat in eerste instantie ‘ver’ van de leerling kan afstaan;

- Concrete (en herkenbare) voorbeelden dragen bij aan betere beklijving van de algemene stof;

Samenwerking

Excursie of project

Samen met de leerkracht kunnen we uit onze collectie een selectie maken dat zowel is toegespitst op de historie van een specifieke plaats of wijk, als op specifieke periodes (tijdvakken) en canonvensters. Momenteel werken wij bijvoorbeeld aan een ‘Gouden Eeuw’-programma met een Egmondse en Alkmaarse school.

Wilt u hulp bij het opzetten van een lesprogramma of project? Heeft u een goed idee voor een samenwerking? Of wilt u gewoon met de klas een keertje langskomen? Neem contact op met Emmie Snijders via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072-8508206.

test