Basisonderwijs

Werken met historische bronnen behoort in de bovenbouw tot de kerndoelen. Het Regionaal Archief Alkmaar biedt veel beeld-, bronnen- en lesmateriaal dat gebruikt kan worden bij uw lessen over (lokale) geschiedenis en omgevingsonderwijs.

U kunt bij ons terecht voor een excursie bij het Archief en/of het vinden van (beeld)materiaal dat geschikt is voor gebruik in de klas.

 

Met de klas op historische ontdekkingstocht bij het Archief?

'Het geheugen van mijn woonplaats'

Samen met hun klasgenoten ontdekken de leerlingen het (verborgen) verleden van zichzelf en hun woonplaats. Door middel van korte opdrachtjes in de studiezaal maken zij kennis met verschillende originele historische informatiebronnen. De leerlingen vergelijken bijvoorbeeld oude en nieuwe kaarten of foto’s, zoeken naamgenoten op in het bevolkingsregister en maken kennis met het nieuws op de dag van hun geboorte. Ook komen de leerlingen in het (normaal ontoegankelijke) depot waar zij unieke, echte, oude archiefstukken zien met een bijzonder of soms spannend verhaal. Het 700 jaar oude stadsrecht en de enige echte polsstokbriefjes uit het Beleg van Alkmaar ontbreken daarin natuurlijk niet.

De inhoud wordt per klas aangepast aan de woonomgeving van de leerlingen.

Geschikt voor: Bovenbouw (groep 7 en 8) uit Alkmaar, de Schermer, Schagen, Heerhugowaard en Heiloo.
Kosten: Gratis
Duur: ca. 2 uur (inclusief pauze)

 Schoolbezoek 2017 klein Heerhugowaards Nieuwsblad 8 november 2016

Scholen die zijn aangesloten bij Bureau CultuurPrimair (BCP) kunnen via de site van CultuurPrimair boeken.

Is uw school niet aangesloten bij BCP? Dan kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072-8508206.

 

In de klas

Gebruik van onze collectie in uw lessen

De vaststaande nationale onderwerpen in de tien tijdvakken of de Canon kunnen worden geïllustreerd met lokale voorbeelden. Zo kan per tijdvak stil worden gestaan bij lokale gevolgen van een gebeurtenis uit de algemene Nederlandse geschiedenis en wordt op die manier ook kort de eigen leefomgeving behandeld. Wat is (bijvoorbeeld) nog in Alkmaar of onze regio te vinden of te zien van een bepaalde periode?

Wij hebben een overzicht van historische onderwerpen met toepasbare lokale voorbeelden gemaakt. Van al deze voorbeelden zijn er bronnen te vinden in onze collectie, waaronder uit de archieven, de beeldcollectie en/of de bibliotheek. Raadpleging is gratis.

De voordelen van lokale voorbeelden in het reguliere curriculum:

- regionale/lokale geschiedenis (omgevingsonderwijs) komt aan bod binnen het geschiedenisonderwijs zonder extra tijdsinvestering;

- Herkenning (van eigen omgeving) zorgt voor interesse in de algemene lesstof en geeft relevantie aan informatie dat in eerste instantie ‘ver’ van de leerling kan afstaan;

- Concrete (en herkenbare) voorbeelden dragen bij aan betere beklijving van de algemene stof;

 

Samenwerking

Excursie of project

Samen met de leerkracht kunnen we uit onze collectie een selectie maken dat zowel is toegespitst op de historie van een specifieke plaats of wijk, als op specifieke periodes (tijdvakken) en canonvensters. Momenteel werken wij bijvoorbeeld aan een ‘Gouden Eeuw’-programma met een Egmondse en Alkmaarse school.

Wilt u hulp bij het opzetten van een lesprogramma of project? Heeft u een goed idee voor een samenwerking? Of wilt u gewoon met de klas een keertje langskomen? Neem contact op met Emmie Snijders via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 072-8508206.

 

Bestaand materiaal voor basisonderwijs:

 

'Het geheugen van mijn woonplaats'
(zie bovenaan de pagina)

 

Speurtocht door de Alkmaarder Hout
De Alkmaarderhout is het oudste stadspark van Nederland. Het idee was een ‘wandelgebied langs beboomde wegen’ waarvan de eerste aanplant dateert uit 1607. Het geeft inzicht in het stadsleven en de vrijetijdsbesteding vanaf de vroege 17e eeuw. Het lespakket over de Alkmaarder Hout bestaat uit een leskatern met teksten, bronnen en vragen voor de brugklas. Als aanvulling is een speurtocht beschikbaar die ook geschikt is voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Meer informatie over de speurtocht (pdf).

 

'Vroeger in je dorp...'
Voor groep 6 t/m 8 van basisscholen in Sint-Pancras, Oudkarspel, Broek op Langedijk en Zuid- en Noord-Scharwoude. Leerlingen leren met veel beeldmateriaal hun dorp uit vroegere tijden kennen en moeten als opdracht zelf materiaal verzamelen over de geschiedenis van hun woonplaats (door middel van zoeken van plaatjes, objecten en het afnemen van interviews). Hieraan kan ook een speurtocht door het dorp toegevoegd worden. Ook te verkrijgen in sjabloon voor implementatie in andere dorpen.

Meer informatie 'Vroeger in je dorp...' (pdf).

 

'Gouden Eeuw'
Bezoek aan Archief rondom het thema Gouden Eeuw.
Voor groep 7 t/m 8 voor basisscholen in het werkgebied van het Regionaal Archief.

De leerlingen gaan oefenen met het schrijven van hun eigen voornaam in 17e-eeuws handschrift, ontdekken hoe zij in die tijd zouden hebben geheten, vergelijken oude kaarten en maken kennis belangrijke 'Gouden Eeuwers' uit Alkmaar en omgeving die een belangrijke rol hebben gespeeld in de landelijke scheepvaart (VOC), kunst en wetenschap (waaronder de wereldberoemde filosoof René Descartes die in Egmond-Binnen heeft gewoond en van wie wij een handgeschreven brief bewaren over een moord die in Egmond plaats had gevonden). Uiteraard komen ze in ons depot oog in oog te staan met 400 jaar oude originele historische bronnen uit die tijd!

 

test