GeschiedenisLokaal

Het GeschiedenisLokaal van het Regionaal Archief is een ‘digitaal geschiedenislokaal’ waarin primaire, lokale bronnen worden getoond in de context van thema’s. De bronnen worden met een korte uitleg en verschillende ‘tools’ tot leven gebracht. Zo kunnen leerlingen en docenten er gemakkelijk mee aan de slag. Door het gebruik van lokale bronnen worden abstracte of algemene onderwerpen uit de geschiedenis concreter. Ze brengen de geschiedenis als het ware dichterbij. De bronnen lenen zich ook goed voor het oefenen van de historische vaardigheden uit domein A. 

homepage website   Verspreidingsgebied van de bronnen uit het thema Tweede Wereldoorlog

De thema’s in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde onderwerpen vanuit het onderwijs. Op dit moment biedt het GeschiedenisLokaal bronnen aan binnen zeven thema's: Industrialisatie, Migranten, Tweede Wereldoorlog, Middeleeuwen, Verlichting en Democratie, Hollands Kroon in WOII en het Beleg van Alkmaar. Suggesties voor nieuwe thema’s zijn altijd welkom. Nieuwe thema’s kunnen ook in samenwerking worden opgesteld.

De beoogde doelgroep van de website bestaat in de eerste plaats uit docenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar de bronnen kunnen ook worden gebruikt in het basisonderwijs of door historisch geïnteresseerde bezoekers.

Uit het thema Tweede Wereldoorlog foto van Middenmeer tijdens de onderwaterzetting v.d. polder door de Duitsers. Fotograaf onbekend, fotocollectie Wieringermeer, catalogusnummer FO3021969. Fotolicentie CC-BY   UIt het thema Middeleeuwen het zegel van Maria van Bourgondi   Uit het thema Verlichting democratie Bergen in 1790 waar na de Bataafse Revolutie in de kerk werd gestemd

Op de website GeschiedenisLokaal zijn bronnen te vinden over de geschiedenis van het noordwestelijk deel van Noord-Holland: de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. De bronnen zijn afkomstig uit de collectie van het Regionaal Archief en andere culturele instellingen, zoals het NIOD, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Museum voor Oudheden te Leiden.

Heeft u vragen of opmerkingen over het GeschiedenisLokaal van het Regionaal Archief? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees ook onze GeschiedenisLokaalflyer (pdf download, 3.1 mb)

test