Voortgezet onderwijs

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een mooi aanbod beeld-, bronnen- en lesmateriaal dat geschikt is voor gebruik in het voortgezet onderwijs. Het materiaal omvat de geschiedenis van Alkmaar en de omliggende gebieden en is daarom uitermate geschikt voor inbedding in lessen over (lokale) geschiedenis en omgevingsonderwijs.

U kunt bij ons terecht voor een bezoek aan het Archief, materiaal voor inbedding in uw vaste onderwijsprogramma, het raadplegen en in samenwerking ontwikkelen van educatieve projecten en ondersteuning bij (huiswerk)opdrachten.

Alkmaar in de klas, de klas in Alkmaar

'Alkmaar in de klas, de klas in Alkmaar' is een uitgebreid project waarin de geschiedenis van Alkmaar van Middeleeuwen tot heden wordt beschreven. Het project is opgedeeld in 4 periodes die elk aan de hand van leskaternen, bronmateriaal, een bezoek aan het Stedelijk Museum Alkmaar en een rondwandeling door de binnenstad behandeld worden.
Meer informatie over 'Alkmaar in de klas, de klas in Alkmaar' (pdf).

NB: Dit project is ook op te splitsen in kleinere onderdelen. Ideaal voor het inbedden van omgevingsonderwijs binnen het vaste onderwijsprogramma.

Speurtocht door de Alkmaarder Hout

Het lespakket over de Alkmaarder Hout bestaat uit een leskatern met teksten, bronnen en vragen voor de brugklas.
Meer informatie over de speurtocht (pdf).

Toepasselijke lokale geschiedenis

Het is vaak lastig extra activiteiten of projecten met de leerlingen te doen naast het gewone onderwijsprogramma; er is altijd tijd tekort. Daarom biedt het Archief naast uitgebreide projecten ook materiaal aan dat ingebed kan worden in het vaststaande onderwijsprogramma (waaronder de canon en de 10 tijdvakken). Dit materiaal valt onder ons aanbod Toepasselijke Lokale Geschiedenis (TLG).
Meer informatie over TLG (pdf).

Westerborkproject

In dit project krijgen scholieren in groepjes een Joodse Alkmaarder toegewezen waarover ze zoveel mogelijk informatie moeten verzamelen door middel van materiaal van het Regionaal Archief Alkmaar. Zij moeten hun persoon dan in de context plaatsen van de grotere Joodse geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
Meer informatie over het Westerborkproject (pdf).

Korte cursus 'Kritiek op Bronnen'

Wanneer een klas minstens één keer per schooljaar onze studiezaal bezoekt in het kader van een project of het TLG-aanbod, kan op die manier indirect worden gewerkt aan het doel de leerlingen op een kritische manier naar informatie te laten kijken. Binnen ons Archief kunnen we op een snelle en eenvoudige manier laten zien dat er nog zoveel meer informatie over een onderwerp is te vinden buiten internet. En dat wat er op het internet staat ook niet altijd waar is. 
Meer informatie 'Kritiek op Bronnen' (pdf).

Eenmalig bezoek

Wilt u klassikaal een bezoek brengen aan het Regionaal Archief Alkmaar om kennis met te maken met ons werkterrein, neem dan contact op met Emmie Snijders: (072) 850 82 07 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Opzetten nieuwe (samenwerkings)projecten

Wilt u hulp bij het opzetten van een lesprogramma of project? Of heeft u een goed idee voor een samenwerking? Ook dan nodigen wij u van harte uit Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op te nemen.

test