Agenda

dinsdag

24 okt

Cursus lezen van oud schrift (gevorderden)

In deze cursus wordt de bestaande kennis van het oude schrift verdiept. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na het volgen van deze cursus bent u in staat om vrijwel alle voorkomende teksten uit de periode 1500-1700 te lezen. Om deze cursus te kunnen volgen, moet u beschikken over voldoende basisvaardigheid.

dinsdag

31 okt

Cursus lezen van oud schrift (beginners)

Bij archiefonderzoek kan het lezen van het oude schrift lastig zijn. Deze cursus helpt u daarbij. In groepsverband lezen we teksten uit de periode voor 1800. Aan iedere les is huiswerk verbonden. Na afloop van de beginnerscursus bent u in staat om de meest voorkomende handschriften uit de 16e tot en met de 18e eeuw te lezen. Vervolgens kunt u uw kennis en vaardigheden tijdens de cursus voor gevorderden verder verdiepen. Beide cursussen omvatten tien lessen.

woensdag

01 nov

Introductiemiddag Archief

Wat kunt u doen bij het Regionaal Archief Alkmaar? Hoe moet u te werk gaan om materiaal te vinden over uw voorouders of de plek waar u woont? De antwoorden op dit soort vragen krijgt u te horen tijdens de introductiemiddag Archief. U leert wat het Regionaal Archief Alkmaar doet en hoe u gebruik kunt maken van de archieven en collecties die het Archief bewaart.

woensdag

08 nov

Archiefspreekuur

Heeft u vragen over uw onderzoek en wilt u die graag stellen aan ervaren medewerkers van de archiefdienst? Het onderzoek in archieven en collecties kan lastig zijn. Ervaren medewerkers van de archiefdienst helpen u graag verder op weg. Zij wijzen u de weg in de vele archieven en collecties die er zijn.

donderdag

09 nov

Workshop onderzoek naar huizen, winkels en bedrijven

Waar woonden mijn voorouders? Welke winkels waren er in mijn straat? Zijn er oude foto’s van het pand te vinden of misschien zelfs een lijst van de inboedel? Tijdens de workshop wordt u vertrouwd gemaakt met de bronnen voor het doen van onderzoek naar de historie van gebouwen en hun bewoners en leert u hoe u uw onderzoek moet opzetten. Een belangrijk hulpmiddel bij het onderzoek is de Kadaster Archiefviewer. Tijdens de workshop leert u hiermee werken aan de hand van uw eigen vragen. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten.

zaterdag

25 nov

Open Dag Archief

Zaterdag 25 oktober 2017 gaan de deuren van het depot van het Regionaal Archief Alkmaar open voor het publiek tijdens de Open Dag. Daarnaast staat de dag helemaal in het tegen van de december feestmaand. Sinterklaas, Kerst, gezelschapsspellen, speelgoed, familie(onderzoek) en nog veel meer ga je tegen komen tussen 11.00 en 16.00 uur. Tijdens de Open Dag wordt er o.a. samengewerkt met bordspellenspecialist De Spellentoren.

Meer informatie volgt.