Lezing: de verdwenen kastelen van Noord-Holland

Onder de grond van Noord-Holland ligt een verstopt kastelenlandschap. In de provincie stonden ooit meer dan tachtig kastelen. Het grootste deel daarvan is verdwenen, slechts enkele kastelen zijn nu nog zichtbaar. Een groot deel van deze kastelen is gesticht in de dertiende-eeuw door Rooms-koning Willem II en zijn zoon Floris V, of onder directe toestemming van hen.

De afgelopen jaren worden veel van de kasteelterreinen, onder meer die van de dwangburchten van Floris V, opnieuw onderzocht. De kasteelterreinen worden als een soort coldcases weer van de plank gehaald, de gegevens opnieuw bestudeerd en de terreinen met geofysisch onderzoek opnieuw bekeken. De gegevens die hieruit voortkomen geven spectaculaire nieuwe inzichten zoals onder andere de vondst van de Barbacane (een versterkte buitenpost) bij kasteel de Middelburg in Alkmaar en de onbekende plattegrond van een vierkant kasteel bij kasteel Oud-Haerlem. Ook het hernieuwd historisch bronnenonderzoek in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar schijnt een heel nieuw licht op de verschillende kastelen zoals de opdrachten tot reparatie aan de kastelen tot aan executies bij kasteel de Nieuwburg in Alkmaar.
Nancy de Jong-Lambrechts is stadsarcheoloog van Alkmaar en verwerkt samen met Rob Gruben de nieuw ontdekte gegevens in een promotieonderzoek. In de lezing staan de opsporingstechnieken van de verdwenen kastelen en de mooie en bijzondere ontdekkingen die gedaan zijn in de regio centraal. Ook de betekenis van de bevindingen voor de kasteelontwikkeling in Noord-Holland komt aan bod.

Nancy actie   De Nieuwburg Impressie

Voorafgaand aan de lezing overhandigd wethouder Erfgoed, Ad Jongenelen het boek ‘Willem van Oranje in brieven, de opstand in 1572’ aan Erna Winters, directeur Bibliotheek Kennemerwaard. Deze publicatie is een initiatief van het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten dat zich inzet voor een herdenking en actualisering van de jaren 1572 tot 1574. Gemeente Alkmaar is aangesloten bij dit Samenwerkingsverband.

Wanneer: Donderdag 30 maart
Spreker: Nancy de Jong-Lambrechts
Locatie: Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2
Datum: 30 maart
Aanvang: 20:00 uur
Kosten: €7,50

Tickets: https://kennemerwaard.op-shop.nl/ingang/agenda/12904/alkmaars-historisch-caf-de-verdwenen-kastelen-van-noord-holland/30-03-2023

test