Lezing: WO2-bunker in de Alkmaarder Hout

Van verbindingscentrum tot museum 40-45

In de Alkmaarder Hout, aan de Harddraverslaan, staat verscholen in het groen, een Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bunker werd tijdens de oorlog bemand door een troep van zes soldaten met als taak het telefoonnetwerk in Alkmaar en omstreken te onderhouden. Een soort technische dienst dus eigenlijk.

Alkmaar was in de oorlog een knooppunt van wegen, waterwegen, en spoorwegen in de Kop van Noord-Holland. En datzelfde gold voor het telefoonverkeer. Alle telefoonverkeer vanuit Den Helder, Schagen en Hoorn liep via Alkmaar naar Haarlem en Amsterdam.

De bunker aan de Harddraverslaan is, samen met de bunker onder de molen van Piet, een onderdeel van de Atlantikwall. Dat is de gefortificeerde verdedigingslinie vanaf het noordelijkste puntje van Noorwegen tot Spanje.

De bunker in 2014. Foto: Regionaal Archief Alkmaar
De vernieuwde bunker met museum. Foto: Museum 40-45

Museum

Sinds 2017 is de bunker in beheer van de Stichting Alkmaar ‘40 - ‘45, die er een museum van maakte. Doel van de stichting is het verhaal te vertellen van Alkmaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt onder meer door het organiseren van wisselende exposities in de bunker, maar ook via publicaties op Facebook en op de website van de stichting.

Eric van Dijk

Eric van Dijk zal tijdens de lezing vertellen over de functie van de bunker van toen maar ook van nu. Zo komen onderwerpen aan bod als de bunkerbouw in het algemeen en de rondomverdediging van Alkmaar in WOII. De huidige functie als museum ’40- ’45 wordt geïllustreerd aan de hand van de verschillende exposities en activiteiten die de stichting inmiddels organiseerde.

Alkmaars Historisch Café

Deze lezing wordt u aangeboden van uit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.

De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. Koop hier uw toegangskaartje.

De lezing vindt plaats in de bibliotheek in Alkmaar, Gasthuisstraat 2, 1811 KC Alkmaar.
De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Themamiddag Tweede Wereldoorlog 

Zaterdagmiddag 20 april staat het Regionaal Archief in Alkmaar in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Die middag is er in de studiezaal van het archief materiaal uit de oorlog te bekijken en zijn presentaties en rondleidingen door de depots. Deskundigen beantwoorden dan bovendien alle mogelijke vragen over de oorlogsjaren. Wie zelf nog foto’s, films of documenten uit de oorlogsjaren in huis heeft kan ook bij het archief terecht: om er meer over te weten te komen, of om ze bij het archief onder te brengen. Meer informatie kan je hier vinden.

test