Historisch Café: Wat is fascisme?

Het fascisme lijkt tegenwoordig weer zeer actueel. De term duikt regelmatig op in de media en op internet. De voornaamste reden daarvoor zijn de verkiezingssuccessen die populistische en extreemrechtse partijen in veel Europese landen boeken. Maar wat is fascisme precies en hoe actueel is het nu eigenlijk? Op die vragen gaat historicus Robin te Slaa in tijdens zijn lezing bij het Historisch Café op dinsdag 2 mei.

Persbericht Historisch Café foto 1Te Slaa is deskundige op het gebied van fascisme. Vorig jaar publiceerde hij in opdracht van het NIOD het boek 1941. Het masker valt over dat onderwerp. Ook werkt hij samen met Edwin Klijn aan een driedelig naslagwerk over de NSB, waarvan het tweede deel dit voorjaar verschijnt. Te Slaa zal zijn kennis 2 mei aanwenden om uit te leggen wat het fascisme is en hoe actueel het is. Wat zijn de belangrijkste kenmerken en waar liggen de historische wortels van het fascisme? Waarom raakten in de eerste helft van de vorige eeuw miljoenen mensen in de ban van die desastreuze  ideologie?

Kaartjes voor deze avond zijn vooraf te verkrijgen in de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard, via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of telefoonnummer 072-5156644. Kaarten kunnen alleen per pin worden afgerekend en kosten € 7,50 per stuk. Leden/donateurs van de Historische Vereniging Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, het Regionaal Archief Alkmaar en de Stichting Vrienden van de Grote Kerk betalen € 5,- per kaartje. Locatie: Bibliotheek Alkmaar Centrum, Gasthuisstraat 2. Aanvang 20.00 uur.       

test