Cursus lezen van oud schrift (gevorderden)

In de eerste helft van 2022 verzorgde Historio voor Regionaal Archief Alkmaar een beginnerscursus oud-schrift. In het najaar wordt een vervolgcursus georganiseerd.
Aan de hand van een groot aantal historische teksten uit de15e t/m de 18e eeuw kunt u kennismaken met de verscheidenheid aan handschriften en soorten documenten in de verschillende periodes. Samen lezen en bespreken we in de les de verschillende teksten. Ook krijgt u voor iedere les een aantal teksten mee om thuis te ‘transcriberen’.

In de vervolgcursus zal – naast het lezen van de teksten – ook ruim aandacht worden besteed aan de analyse van de documenten. Wat is de context van een document? Wat betekent de datum die erop staat precies? Welke muntsoorten worden gebruikt en wat is de huidige waarde ervan? Aan de hand van historische teksten uit de collectie van Regionaal Archief Alkmaar zullen we met elkaar dergelijke vragen gaan beantwoorden.

Deze cursus is bedoeld voor degenen die de beginnerscursus hebben gevolgd en voor mensen die al enige ervaring hebben met het lezen van oude handschriften. Wie nog geen of weinig ervaring heeft met het lezen van oude handschriften, wordt geadviseerd eerst de beginnerscursus oud-schrift te volgen.

Locatie
Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, Alkmaar

Wanneer
Vrijdag 2, 16, 30 september, 28 oktober, 11, 25 november, 2 en 9 december 2022

Tijd
14.30 tot 16.30 uur

Kosten €85,- p.p.

Aanmelden: per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon (072) 850 82 00

Voor inhoudelijke vragen over de cursus kunt u ook altijd contact opnemen met docent Sander Wegereef via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.historio.nl

test