Contact

Adres

Bergerweg 1
1815 AC Alkmaar
(072) 850 82 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden studiezaal

We zijn geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur. 

Voor vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen met (072) 850 82 00. 
Wilt u een vraag stellen via de e-mail over bouwvergunningen? Dan kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Via onze website kunt u ook chatten met een medewerker tijdens openingstijden.

Bekijk onze studiezaal van binnen op Google Streetview.

In 2024 zijn we gesloten op:

  • donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag)
  • vrijdag 10 mei
  • woensdag 25 december (Eerste Kerstdag)
  • donderdag 26 december (Tweede Kerstdag)
  • vrijdag 27 december

Verkoop van o.a. boeken

In de studiezaal van het Regionaal Archief zijn verschillende producten verkrijgbaar. Zo verkopen wij boeken, ansichtkaarten, bordspellen en historische plattegronden

Chatten

Tijdens openingstijden van onze studiezaal kunt u chatten met onze medewerkers. Handig voor als u een korte vraag heeft. Is het chatknopje rechts bovenaan deze website groen, dan kunt u chatten met een medewerker van de studiezaal.

Archiefstukken raadplegen?

U kunt gratis stukken aanvragen via de computers op onze studiezaal, maar u kunt zelf ook thuis stukken aanvragen. Deze liggen dan klaar op onze studiezaal op een door u uitgekozen dag.

Bibliotheekmateriaal raadplegen?

U kunt materiaal uit de bibliotheek aanvragen aan de balie in de studiezaal of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Lees hier meer over het aanvragen van bibliotheekmateriaal.

Komt u met het openbaar vervoer?

Het Regionaal Archief (Bergerweg 1, Alkmaar) is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het NS-station Alkmaar ligt op 4 minuten loopafstand, waardoor het archief zowel per trein als bus zeer goed bereikbaar is.

Wanneer u het station aan de voorzijde verlaat, slaat u rechtsaf. U loopt door tot de kruising: het Archief is gevestigd in het pand van de voormalige Ambachtsschool, deze staat rechts aan de overkant van de kruising (oversteken per stoplicht aan de linkerzijde van de kruising).  

Komt u met de auto?

Het Archief is ook bereikbaar per auto, maar de parkeermogelijkheden in de nabije omgeving van het archiefgebouw zijn beperkt.

Als u met de auto komt kunt u vanaf de Ringweg west (N9) de afslag naar het centrum nemen. U komt dan op de Bergerweg. Volg deze tot u onder het spoor door rijdt. Daarna ziet u aan uw rechterhand het Archief. Het dichtbijzijnde oplaadpunt voor een elektrische auto kunt u vinden aan de Geesterweg 15. Op deze website kunt u meer oplaadpunten vinden.

Naast het gebouw, aan de zijde van de Zocherstraat, is een beperkt aantal betaalde parkeerplaatsen (enkel met PIN) waar u maximaal drie uur kunt parkeren. De dichtstbijzijnde grotere parkeerplaatsen zijn de NS-P&R terreinen bij station Alkmaar aan de Stationsweg (voorzijde station) en aan de Kruseman van Elteweg (achterzijde station). Het dagtarief ligt rond de € 5,00 (enkel met PIN). Er is ook een klein parkeerterrein t.h.v. Scharlo 1, vandaar is het ca. 100 meter lopen naar het Archief. U kunt hier maximaal drie uur parkeren (betalen alleen met PIN). In de woonwijken rond het archiefgebouw is in de meeste gevallen een parkeervergunning nodig. 

Indien u gebruik maakt van een 'gehandicaptenparkeerkaart', mag u op alle parkeerplaatsen in de stad parkeren - uitgezonderd parkeerplaatsen die op kenteken zijn aangewezen. Er is dan geen maximale parkeerduur. Indien u de auto parkeert op een parkeerplaats die specifiek voor kaarthouders is aangeduid, mag u maximaal drie uur parkeren (let op dat u dan een parkeerschijf gebruikt). 

Komt u met de fiets? U kunt uw fiets aan de voorzijde van het gebouw parkeren. 

test