Inloggen

Sluiten

Huisregels

U kunt onze studiezaal kosteloos bezoeken en de daar aanwezige stukken inzien. Als u originele archiefstukken en bibliotheekwerken aanvraagt, moet u zich eenmalig legitimeren en registreren. U krijgt dan van ons een persoonlijke bezoekerspas. Neem hiervoor een geldig legitimatiebewijs mee.

Voor de goede orde
Wij verzoeken u uw jassen, tassen en etenswaren niet mee te nemen in de studiezaal. Voor het opbergen van tassen en waardevolle spullen zijn voldoende gratis kluisjes beschikbaar bij de centrale receptie. Laptops en fototoestellen mogen op de studiezaal gebruikt worden (een fotostatief is aanwezig). Er zijn voldoende stopcontacten. Op de meeste werkplekken is ook een internetaansluiting aanwezig.
De bezoekers van de studiezaal willen graag in rust werken. Graag uw mobiele telefoon op stil zetten.

Camerabewaking
Op de studiezaal is cameratoezicht aanwezig. Dit dient ter ondersteuning van de toezichtfunctie van het baliepersoneel. Tevens wordt gelet op uw eigendommen; immers steeds meer mensen nemen de laptop mee naar de studiezaal. Daarbij geldt uiteraard wel dat u zelf de verantwoordelijkheid houdt voor het beheer ervan. De opnamen van de camera's worden na verloop van tijd gewist. 

Raadplegen van bronnen
In de studiezaal kunt u de belangrijkste genealogische bronnen in zelfbediening raadplegen. Ook is het mogelijk originele stukken, voor zover deze niet in gekopieerde vorm in de studiezaal staan opgesteld, aan te vragen. Het aanvragen gebeurt via de website, eventueel kunt u thuis al uw aanvragen doen. Er gelden verschillende procedures voor de aanvraag van archiefstukken, bibliotheekwerken (boeken, tijdschriften en kranten) en objecten uit de beeldcollecties.
Het raadplegen van de in het Regionaal Archief Alkmaar bewaarde archieven en collecties is kosteloos. Voor verdere dienstverlening worden wel tarieven in rekening gebracht.

Punten van aandacht:

  • Om te zien welke bronnen aanwezig zijn en van welke plaatsen, kunt u het archievenoverzicht of het overzicht van genealogische bronnen raadplegen.
  • Onze dienstverlening is op dinsdagavond na 17.00 uur beperkt; specialistische vragen kunnen dan veelal niet beantwoord worden
  • Boeken kunnen uitgeleend worden, voorzover jonger dan 50 jaar.
  • Genealogische werken, tijdschriften, naslagwerken, scripties en documentatiemappen worden niet uitgeleend.
  • Wilt u aantekeningen maken? Dat mag alleen met een potlood. U kunt ook een laptop of tablet meenemen
  • Voor het raadplegen van grote delen moet u gebruik maken van ondersteunend materiaal, dat is aanwezig in de studiezaal. 

Kopiëren
U kunt zelf kopieën maken van boeken, tijdschriften en gekopieerde bronnen (inclusief microfiches) die in de studiezaal staan opgesteld. U betaalt hiervoor € 0,20 per kopie. Aangevraagde archivalia, bibliotheek- en beeldmateriaal worden voor u gekopieerd door de medewerkers op de studiezaal. Het tarief hiervoor is € 0,35 per kopie. Wij kopiëren stukken tot 15 minuten voor sluitingstijd.
Bepaalde zaken kunnen niet worden gekopieerd:

  • Stukken, delen of bibliotheekwerken in slechte staat
  • Charters (akten op perkament, met of zonder zegel)
  • Archivalia en kranten die gebonden zijn in delen, banden of leggers

Tip: neem een digitaal fototoestel mee als u opnames wilt maken van bovenstaande stukken.

Tarieven
Bekijk onze tarievenlijst voor een overzicht van alle diensten.

Restaurant
U kunt gebruik maken van het bedrijfsrestaurant in het gebouw tussen 9.00 en 16.00 uur. Na de sluiting van het bedrijfsrestaurant is er gratis koffie en thee verkrijgbaar in de leeskamer. Uw kopje mag u niet meenemen naar de studiezaal.

Klachten
Wij hopen dat u uw bezoek aan het Regionaal Archief Alkmaar nuttig en plezierig vindt. Wij stellen alles in het werk om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Als er iets mis gaat, zullen wij proberen dit te verhelpen. Maak daarom uw klacht aan ons kenbaar door een medewerker aan te spreken of het klachtenformulier (word) in te vullen. Voor de afhandeling van uw klacht hebben wij een procedure (pdf).