E-depot

Bij het Regionaal Archief Alkmaar kunt u terecht om documenten te bekijken die soms al eeuwen oud zijn. Uit eigen ervaring weet u misschien dat digitale informatie vaak veel vluchtiger is. Er hoeft maar één beschadiging in een bestand te zitten en het is onbruikbaar, of het bestandsformaat is niet meer te lezen met de huidige software. Om ervoor te zorgen dat ook digitale informatie toegankelijk blijft, werkt het Regionaal Archief Alkmaar aan een e-depot: een voorziening om digitale informatie voor lange termijn te bewaren, beheren en leesbaar te houden.

Want mensen moeten nu, maar ook over 7, 20 of 100 jaar digitale archieven kunnen raadplegen. Dat betekent dat ze niet alleen de bestanden kunnen openen en lezen, maar dat ze ook kunnen begrijpen vanuit welke context die bestanden zijn gemaakt. Ook moeten ze erop kunnen vertrouwen dat de digitale bestanden authentiek zijn: dat het dezelfde, ongewijzigde bestanden zijn, zoals ze waren bedoeld op het moment dat ze zijn gemaakt.

Het Regionaal Archief Alkmaar werkt sinds 2014 aan diverse e-depotprojecten:

 

Wilt u meer weten over deze projecten, dan kunt u contact opnemen met de adviseur digitale informatie Anje van der Lek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Ontvang onze "E-depot update" nieuwsbrief

Zie vorige nieuwsbrieven.