Particulier archief en het e-depot

De collectie van het Regionaal Archief Alkmaar (RAA) bevat vele archieven van regionale personen, instellingen en bedrijven die samen het historisch geheugen vormen van de regio. Oftewel: archieven van particuliere archiefaanbieders. Deze archieven vormen een belangrijk onderdeel van de collectie van het RAA.

Op dit moment wordt nog veel fysiek particulier archief aangeleverd (voornamelijk papier), maar er vindt langzamerhand een overgang plaats. De afgelopen tijd zijn er bij het RAA ook digitale particuliere archieven aangeleverd. Deze archieven verschillen erg van elkaar. Het gaat om informatieobjecten als foto’s, filmpjes, muziek of ander geluidsmateriaal, administratie, documenten en zelfs computerprogramma’s en – spelletjes.

Particulier archief in het e-depot

Het is de ambitie van het RAA om digitale particuliere archieven op te gaan nemen en te ontsluiten via het e-depot. Het gaat dan om volledige digitale archieven, maar ook om hybride archieven. Hybride archieven bestaan uit zowel fysiek- als digitaal archief. Voor beiden archiefsoorten lopen er testtrajecten. Zo is er uitgebreid getest met het opnemen van verschillende collecties van digitale foto’s en is er een serie podcasts in het e-depot geplaatst. Op de planning staat een project waarin een hybride particulier archief wordt opgenomen in het e-depot.

Bij het aanbieden van digitaal particulier archief worden de informatieobjecten indien mogelijk overgedragen volgens deze richtlijnen (pdf, 162 kB). Wanneer het gaat om een groter archief, dan wordt een gesprek met ingepland over de manier waarop de informatieobjecten worden aangeleverd.

Mocht dit geen optie zijn, dan bespreekt het RAA wat er gedaan kan worden om het archief aan te nemen en daarna te structuren. Het archief kan dan niet gelijk opgenomen worden in het e-depot, maar wordt tijdelijk ergens anders neergezet. Daarvoor is deze procedure (pdf, 177 kb) ontwikkeld.

Wilt u meer weten over het e-depot of het brengen van digitaal archief naar het RAA? Neem dan gerust contact op met ons via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • Erik Groot
  • Frederiek ten Broeke