Nieuws

Stuk van de maand: Een berg historische handtekeningen

23 november 2023

Elke maand plaatsen we een bijzonder archiefstuk uit onze collectie in de schijnwerpers. Deze keer: een envelop vol papiersnippers met historische handtekeningen.

Aanwinsten bibliotheek september-oktober 2023

09 november 2023

Alkmaar

Het beleg van Alkmaar : opstand en oorlog in de stad en omgeving, 1566-1576 / Harry de Raad. - Hilversum : Verloren, 2023. - Alkmaar : Stichting Alkmaarse Historische Publicaties. - 383 pagina's : illustraties ; 25 cm. - Met literatuuropgave, register. - (Alkmaarse historische reeks ; 22). - ISBN 978-94-6455-082-5

Stuk van de maand: uniek 15de-eeuws handschrift met monsterachtige trekjes

26 oktober 2023

Elke maand plaatsen we een bijzonder archiefstuk uit onze collectie in de schijnwerpers. Deze keer, speciaal voor Halloween: een bijzonder, monsterachtig exemplaar van de “Cronyke van Holland” uit het archief van de Familie Van Foreest.

We kennen allemaal het monster van Frankenstein: het door Victor Frankenstein gecreëerde wezen uit Mary Shelley’s boek, een “prachtig monster” dat bestaat uit aan elkaar genaaide delen afkomstig van verschillende lichamen. In het archief van de Familie van Foreest, ondergebracht bij het Regionaal Archief, zit een bijzonder middeleeuws handschrift dat ons deed denken aan dat monster: de “Cronyke van Holland”.

Storing scannen-op-verzoek

19 oktober 2023

Wegens een technische storing was het tussen 3 en 18 oktober niet mogelijk stukken te laten scannen via onze gratis service scannen-op-verzoek. Scanaanvragen die in die periode via onze website zijn ingediend zijn helaas niet door ons ontvangen of verwerkt. De storing is intussen opgelost. Heeft u tussen 3 en 18 oktober scans van archiefmateriaal aangevraagd via de knop ‘scan(s) aanvragen’ op onze website? Dan verzoeken we u uw aanvraag opnieuw in te dienen of contact met ons op te nemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zullen de stukken dan zo snel mogelijk alsnog voor u scannen. Onze excuses voor het ongemak.