Nieuw: historische vaardigheden rond het Beleg van Alkmaar

In Alkmaar ontkom je er dit jaar niet aan: het is 450 jaar geleden dat de Spaanse opmars in de Nederlanden werd gestuit bij Alkmaar. Maar via het examenprogramma geschiedenis komen middelbare scholieren niet in aanraking met dit onderwerp. En dat is jammer, want over het Beleg van Alkmaar zijn verschillende interessante historische bronnen bewaard gebleven – onder andere bij het Regionaal Archief.

Onzettend vaardig

Stefanie Schipper-Fijnma, die eerder al het Alkmaars Examen opstelde, heeft een manier bedacht waardoor leerlingen met zowel het examenprogramma als het Beleg van Alkmaar aan de slag kunnen gaan: een vaardighedenboekje waarin leerlingen aan de slag gaan met bronnen uit en over de belegering van 1573. De opdrachten rondom verschillende (primaire) bronnen zijn bedoeld om verschillende historische vaardigheden te oefenen, die passen bij het (school)examen geschiedenis (domein A). Zo oefenen leerlingen hun historische vaardigheden en komen ze gelijk meer te weten over Alkmaars Victorie.
Het vaardighedenboekje is geschikt voor bovenbouwklassen Havo/VWO die het Kenmerkend Aspect ‘Nederlandse Opstand’ al hebben behandeld. Het kan op elk moment worden ingezet, kent meerdere toepassingsmogelijkheden en is voorzien van een docentenhandleiding – met antwoordmodel.

Online te vinden

Het vaardighedenboekje is te vinden op de webpagina van het Regionaal Archief voor het voorgezet onderwijs, het GeschiedenisLokaal en de website van Stefanies bureau ‘Tijd zal het leren’.

 

test