De Duinstreek van 1945-1990 online

Weekblad De Duinsteek uit de periode 1945-1990 is nu helemaal te lezen en te doorzoeken via de website van het Regionaal Archief. Onlangs werden scans van de kranten uit de jaren 1971-1990 toegevoegd aan de krantendatabase van het archief, waarin eerder al de jaren 1945-1970 waren opgenomen. Inwoners en vroegere inwoners van Bergen, Schoorl en Egmond vinden in deze oude afleveringen van De Duinstreek veel van hun verleden terug.

De Duinstreek was tot september 2019 het weekblad van Bergen, Schoorl en de Egmonden. Het werd in de wijde omgeving gratis huis aan huis verspreid. In 1924 verscheen De Duinstreek voor het eerst, toen nog als blad voor Bergen en Schoorl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de krant een aantal jaar niet uit. Op 3 augustus 1945 zag de eerste aflevering van De Duinstreek na de oorlog het licht. ‘Ons blad verschijnt weer’ kopte de krant. De behoefte aan het weekblad was groot gebleken, schreef de uitgever: ‘Wij waren er in geslaagd van “De Duinstreek” werkelijk een huisvriend te maken, waarnaar men iedere week verlangend uitzag.’ Vanwege de moeilijke financiële situatie en papierschaarste moesten mensen in de naoorlogse jaren wel betalen voor een abonnement op De Duinstreek.

Het kantoor van De Duinstreek aan de Stationsstraat in Bergen. Vervaardiger onbekend, collectie Piet Mooij, Regionaal Archief Alkmaar.

Historische bron

De Duinstreek vormt een mooie historische bron voor Bergen, Schoorl, Egmond en omstreken. Zo geeft het eerste nummer van 1945 meteen een goed beeld van Bergen direct na de oorlog: er zijn berichten over vrijheidsfeesten, over een ontvangst voor mensen die terugkeerden uit Duitsland en uit de onderduik en over het verenigingsleven dat weer op gang kwam, maar ook over levensmiddelen die op de bon waren en over extra rantsoenen voor mensen die zwaar werk verrichtten – dat naast stukjes over bijvoorbeeld het afscheid van een schoolmeester en veel advertenties van Bergense middenstanders die hun zaken weer oppakten. Zo is ieder lokaal en regionaal onderwerp dat in de loop van de tijd speelde wel terug te vinden in De Duinstreek: sport en onderwijs, natuurgebieden, politieke besluiten over bijvoorbeeld recreatie, woningbouw en vluchtelingen, interviews met markante inwoners en natuurlijk veel advertenties.

Ontbrekende nummers

Dat alle afleveringen van De Duinstreek uit de periode 1945-1990 nu online zijn te lezen is het resultaat van een samenwerking van het Regionaal Archief met de Historische Vereniging Bergen en uitgever BDU. De Duinstreek uit de daaropvolgende jaren 1991-2006 is in origineel te raadplegen in de studiezaal van het archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. Daar zijn bovendien de jaargangen 2011-2019 op de computer te vinden. De jaren 2007 tot 2011 ontbreken in de collectie van het Regionaal Archief en ook de jaargangen van voor de Tweede Wereldoorlog zijn (nog) incompleet. Het archief hoopt dat deze nummers nog zullen opduiken.

Bekijk hier de Duinstreek 1945-1990

 

test