Vacature Medewerker digitale beschikbaarstelling & dienstverlening

Ben jij net afgestudeerd in geschiedenis, archivistiek, erfgoedstudies of informatiebeheer en heb je interesse in de techniek achter het beschikbaar stellen van historische bronnen? Of zoek je een nieuwe functie op dat gebied? Dan ben jij misschien de schakel tussen historische documenten, hun gebruikers en de techniek waar wij naar op zoek zijn!

In onze depots liggen talloze archiefstukken, waarvan er steeds meer gedigitaliseerd worden. Wij zoeken iemand die ons helpt bij het verbeteren van de digitale toegankelijkheid en ontsluiting van de collecties en die wil bijdragen aan het vinden van de beste manieren om dat te doen. Dankzij jou kunnen straks talloze gebruikers, van historici en genealogen tot scholieren, historisch materiaal nog beter vanuit huis raadplegen.

Wat ga je doen

Je komt het team dienstverlening versterken en doet dat met een digitale bril op. Je helpt ons vooral om onze gedigitaliseerde historische bronnen beter bruikbaar en vindbaar te maken. Een groot deel van de klussen die je uitvoert heeft te maken met bestandsbeheer en is praktisch van aard. Zoals:

  • Het begeleiden en uitvoeren van (externe) scanprojecten, van transport van de archiefstukken tot het controleren van de geleverde scans.
    Het metadateren en uploaden van scans en het ontsluiten daarvan via onze website.
  • Het onderhouden van bestaande scansets, bijvoorbeeld door scansets te herordenen of compleet te maken.
    Verder is er ruimte om mee te denken over welke technieken we kunnen gebruiken om onze bronnen beter digitaal toegankelijk te maken of onze digitale dienstverlening verder uit te bouwen. Bijvoorbeeld door:
  • Mee te werken aan ‘verbonden erfgoed’, door het aanbieden van onze open datasets via verschillende platformen, zoals Netwerk Oorlogsbronnen, Archives Portal Europe en WieWasWie, en het meewerken aan de toepassing van Linked Open Data.
  • Mee te werken aan het implementeren van HTR-software en AI die helpen om archiefstukken gemakkelijker leesbaar en doorzoekbaar te maken. Je past bijvoorbeeld HTR toe op scans via een platform als Transkribus, verwerkt en controleert de scans en houdt de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten.
  • Het begeleiden en uitvoeren van vrijwilligers- of crowdsourcingprojecten.


Wij zoeken

Een collega die graag zelfstandig en gestructureerd werkt, maar die niet aarzelt om voor overleg of met vragen op collega’s en externe partijen af te stappen. Je kunt goed organiseren, bent initiatiefrijk en communicatief, bent handig met digitale middelen en houdt ervan verschillende softwareprogramma’s te leren kennen en te gebruiken. Daarnaast hopen we dat je van geschiedenis en erfgoed houdt en dat het combineren van eeuwenoud materiaal met de modernste technieken jouw drijfveer is. En natuurlijk dat je jezelf graag ontwikkelt, want er is mogelijkheid tot doorgroei op het gebied van de digitale dienstverlening van het archief.

We kijken graag naar jouw kwaliteiten en talenten. Voldoet je profiel niet aan alles wat we vragen, maar denk je toch dat je een geschikte kandidaat bent? Ook dan ontvangen we graag je sollicitatiebrief en cv, zodat we jouw (ontwikkel)mogelijkheden met je kunnen bespreken.

Wij bieden

Een prettige en informele werkomgeving waarin er veel ruimte is voor kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines. De aanstelling is een tijdelijk dienstverband voor een jaar, met de mogelijkheid van verlenging. Je wordt aangesteld in schaal 8, afhankelijk van kennis en ervaring. We volgen de arbeidsvoorwaarden onder de CAO SGO.

Regionaal Archief Alkmaar

Bij het Regionaal Archief Alkmaar bewaren we zo’n 14 kilometer aan archief-, beeld- en bibliotheekmateriaal. Van middeleeuwse stadsrechten tot de krant van vandaag en van eeuwenoude prenten tot digitale foto’s.
We zijn de gezamenlijke archiefdienst van negen gemeenten in de kop van Noord-Holland en voeren hiervoor de archiefwettelijke taken uit: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel. Daarnaast beheren we de waterschapsarchieven uit ons werkgebied, evenals historische archieven van particulieren, bedrijven, stichtingen en verenigingen.
We werken met 25 medewerkers in drie teams: team dienstverlening, team collecties & advies en team regie & beleid. De collega’s uit de verschillende teams werken veel samen, onder andere in teamoverschrijdende werkgroepen. Naast de vaste collega’s zijn er diverse tijdelijke projectmedewerkers, vrijwilligers en stagiaires actief bij het Archief.

Locatie

We zijn gevestigd in een gemeentelijk monument, de voormalige ambachtsschool, aan de Bergerweg 1 te Alkmaar, op 200 meter van het station Alkmaar. Op dit adres zijn onze kantoren, studiezaal en depots gevestigd. Meer informatie kun je vinden op www.regionaalarchiefalkmaar.nl

Solliciteren?

Jouw sollicitatiebrief en cv stuur je uiterlijk 15 april per e-mail aan het Regionaal Archief Alkmaar ter attentie van Paul Post, directeur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Vragen over de vacature kun je via dit adres stellen. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op dinsdagochtend 23 en woensdagochtend 24 april.

Het Regionaal Archief Alkmaar streeft naar een divers en inclusief personeelsbestand. Verscheidenheid, betrokkenheid en vrijheid in de uitvoering van je taken leiden tot werkplezier en bevorderen het werkresultaat met als gevolg tevreden klanten en opdrachtgevers. 

Bij aanstelling is een Verklaring omtrent het gedrag noodzakelijk.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld. 

test