Nieuwe Texelsche Courant naar Regionaal Archief. Ook online te zien

PERSBERICHT 27-8-24

Begin dit jaar heeft de Historische Vereniging Texel de Nieuwe Texelsche Courant uit de jaren 1896-1930 bij het Regionaal Archief Alkmaar in bewaring gegeven. De originele kranten staan nu in het archiefdepot. Ook zijn de kranten gescand en online te bekijken en te doorzoeken via de website van het Regionaal Archief.

‘Nieuwe’ in de titel van de krant suggereert dat het een opvolger is van de Texelsche Courant (TC), maar dat is niet zo. Deze krant heeft naast de TC bestaan en is uitgegeven van 1896 tot juli 1930. Daarna is deze overgegaan in de Texelsche Courant, zoals we die heden ten dage kennen.

Twee Texelsche Couranten

In de jaren 1891-1896 waren er twee Texelsche Couranten: de ene werd uitgegeven door C. Boon, later S. Giltjes en weer later De Reij, de andere werd uitgegeven door Langeveld en De Rooy. Pas in de eerstgenoemde krant van 22 mei 1896 wordt vermeld dat deze voortaan zal verschijnen onder de titel Nieuwe Texelsche Courant (NTC). Het lijkt er dus op dat in de jaren 1891-1896 twee kranten onder dezelfde titel, namelijk Texelsche Courant, zijn uitgebracht. Van die jaren zijn echter geen exemplaren bewaard gebleven. De krant verscheen op donderdag en zondag en de abonnementskosten bedroegen voor drie maanden 30 cent en 45 cent voor Nederland. In 1896 bedroeg het aantal abonnees 380. Van 1925 tot en met 1930 is er ook een geïllustreerd zondagsblad uitgekomen, maar het is vooralsnog niet bekend of exemplaren daarvan zich nog ergens bevinden.

Groen en zwart

Met wervende ondertitels als ‘algemeen nieuws en goedkoopst advertentieblad voor Texel en de andere Waddeneilanden’ en ‘thans het meest verspreide blad voor Texel’ probeerde de Nieuwe Texelsche Courant zich in de beginjaren te onderscheiden van haar concurrent. De krant verscheen onder het motto: ‘Groen en zwart, Texelsch in het hart’ en ‘Wij huldigen het goede’. Het motto ‘Groen zwart, Texelsch in het hart’ werd in 1949 overgenomen door de TC.

Raadsverslagen

Bekendmakingen van het gemeentebestuur, raadsverslagen en verslagen van vergaderingen van Texelse organisaties kwamen in beide kranten qua inhoud overeen. In de raadsvergaderingen moest besloten worden of de berichtgeving wel in beide moesten worden gedrukt, vanwege dubbele kosten. De gemeenteraad besloot uiteindelijk in beide kranten berichten te laten plaatsen om zo alle Texelaars en ‘overkanters’ te informeren over de raadsvergaderingen en de besluiten die daarin genomen werden.

Getijden en vertrektijden

Werpt men een blik op alle voorpagina’s van de NTC dan springen snel de weekkalenders, de watergetijden en vertrektijden van boot, bus en treinen in het oog, niet onbelangrijk voor de eilanders en overkanters. De toon is, in vergelijking met de TC, informeler en meer gericht op Texel dan op het binnen- en buitenlandse nieuws. Als je bladert door de kranten kom je vanzelf nog sportberichten, anekdotes over reddingsacties, predikbeurten en rooms-katholieke godsdienstoefeningen, familieberichten en natuurlijk de advertenties van de plaatselijke middenstand tegen. Zoek je op een specifieke term, dan levert een simpele zoekactie naar een Texelse sport- of zangvereniging, een artikel over veevoeder voor schapen, diensten van T.E.S.O., nieuwsberichten over J.P. Thijsse, predikbeurten van J.J. Buskes of feuilletons van jeugdboekenschrijver W. Mets Tz direct resultaat op.

Nu de jaren 1896-1930 van beide kranten online staan kunnen verschillen en overeenkomsten makkelijker onderzocht worden en krijgen we een vollediger beeld van het eiland en zijn bewoners.

test