Texelse Courant online raadpleegbaar

PERSBERICHT 30-03-17

Alle afleveringen van de Texelse Courant, vanaf de allereerste krant in 1887 tot en met de jaargang van 2013, zijn nu voor iedereen online raadpleegbaar. Dankzij de samenwerking tussen de Texelse Courant en het Regionaal Archief Alkmaar zijn de gedigitaliseerde kranten te vinden via de krantenviewer van het archief. Voor abonnees waren de gedigitaliseerde kranten al sinds 2010 beschikbaar op de website van de Texelse Courant.

Je vindt er van alles in terug. Zoals de advertentie die de bekende onderwijzer en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse plaatste toen hij een kamer in Den Burg zocht net nadat hij daar was aangenomen als ‘hoofd der school’ in januari 1890. De kranten zijn hiermee een prachtige bron voor de Texelse geschiedenis. Ook voor genealogen is er veel in terug te vinden, onder meer dankzij de familieberichten die in de krant zijn gepubliceerd.

De Texelse Courant verscheen donderdag 15 september 1887 voor het eerst. Het nieuwsblad kwam toen nog eens per week uit, maar sinds oktober 1887 verschijnt het tweemaal per week. De krant bevatte tot 1945 ook nationaal en internationaal nieuws. Sinds de Bevrijding richt de redactie zich op het Texelse nieuws. Het belang van de krant voor de Texelse gemeenschap en het hoge journalistieke gehalte resulteerde in verschillende prijzen op het gebied van nieuwsbladjournalistiek.

Het Archief nam in 2014 de originele leggers van de Texelse Courant in ontvangst en sloeg die veilig op in het krantendepot. Het was niet meer nodig om de analoge nieuwsbladen op het eiland zelf beschikbaar te houden, omdat de Texelse Courant alle kranten digitaliseerde en beschikbaar stelde op de website. De digitale kranten waren toen alleen voor abonnees beschikbaar. De krantenviewer van het RAA maakt het nu voor iedereen mogelijk om alle kranten uit de periode 1887–2013 te bekijken via kranten.archiefalkmaar.nl. Hier waren al langer andere kranten uit de Kop van Noord Holland in te zien, waaronder kranten de Helderse Courant, Schager Courant en de Wieringer Courant.

Wie zich bezig houdt met de geschiedenis van Texel, kan zijn onderzoek nu voor een groot deel vanachter de keukentafel uitvoeren. Naast de gedigitaliseerde kranten zijn op de website van het archief ook de jaargangen 1986-2012 van het tijdschrift van de Historische Vereniging Texel te vinden.

test