Archief jongerencentrum buk buk naar archief

PERSBERICHT 21-12-16

Verhuisdozen vol ordners met administratie, plakboeken, fotoalbums, posters en cd’s van jongerencentrum/poppodium Buk-Buk uit Heiloo zijn recentelijk bij het Regionaal Archief Alkmaar binnengebracht. Ook het video- en fotoarchief van het festival Ypestock werd overgedragen. Deze nieuwe aanwinsten geven een veelzijdig beeld van de Heiloose jongerencultuur van weleer.

Buk-Buk ontstond in 1968 toen een groepje jongeren een jeugdsociëteit begon op de zolder van het Bruno-gebouw dat eigendom was van de Willibrordusparochie in Heiloo. De laaghangende zolderbalken vormden de inspiratie voor de naam. Twaalf jaar later verhuisde het jeugdcentrum naar beneden waar meer ruimte was voor grotere evenementen. Jongeren konden er terecht voor café- en dansavonden, optredens van zangers, zangeressen en bands (Anouk, Herman Brood, Doe Maar), cabaretvoorstellingen (Hans Teeuwen), poëzieavonden (Jules Deelder, Simon Vinkenoog, Kees van Kooten), lezingen, themadagen, dorpsfeesten en uitstapjes. De programma’s en activiteiten werden gepubliceerd in de Bukkrant. 

Dit alles werd mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers en met subsidies van gemeente, Heiloose bedrijven en particulieren. Bij het tienjarig bestaan in 1978 vond het eerste Bukpopfestival plaats, met bands als Shoreline, de Bintangs en Luv. Bukpop werd daarna jaarlijks georganiseerd. Grote namen als Time Bandits, Golden Earring, Fischer-Z, Toots and the Maytals en Claw Boys Claw stonden op het podium. Het festival vond voor het laatst plaats in 1985. Voortzetting was financieel en organisatorisch niet meer mogelijk. Het gebrek aan eigen middelen betekende in 2012 het einde van de podiumactiviteiten van Buk-Buk. Het jeugdwerk in Heiloo werd voortgezet door de gemeente. 

Festival Ypestock vond plaats in de periode 1991-2000 en trok vele popliefhebbers naar Heiloo met bekende bands als Van Dik Hout, De Dijk, The Scene en Herman Brood.

Waarde

Op dit moment richt het Archief zijn aandacht bewust op verwerving van archieven van jeugd- en jongerenorganisaties. “In tegenstelling tot de overheidsarchieven, die volgens wettelijk vastgestelde regels worden overgebracht, is het verwerven van particuliere archieven niet vanzelfsprekend. Toch willen wij ook dit deel van onze regionale historie voor de toekomst bewaren. De documentatie van dergelijke verenigingen geven niet alleen een specifiek tijds- en sfeerbeeld weer, maar tonen ook onderliggende sociale structuren en ontwikkelingen die in die periode speelden zoals ontzuiling”, aldus Paul Post, directeur van het Archief. 

Het archief van Buk-Buk zal in de komende tijd worden uitgezocht en verpakt in zuurvrije, toekomstbestendige archiefdozen. Daarna is het beschikbaar voor een ieder die geïnteresseerd is in dit bijzonder aspect van de Heiloose geschiedenis.

Overhandiging van het archief Optreden van de band LUV

test