Tentoonstelling “Het fotoalbum van Bastiaantje den Hartigh”

Afgelopen zondagmiddag (8 juli), onder zeer zomerse omstandigheden, is in buurthuis De Eendracht aan de Papaverstraat 9 in de Bergerhof te Alkmaar, een kleine tentoonstelling geopend. Centraal staat het foto-album van juffrouw Bastiaantje Den Hartigh. Juffrouw Den Hartigh was tussen 1950 en 1967 kleuterleidster in het schoolgebouwtje waar nu de wijkvereniging haar intrek heeft.

In het album staan tientallen foto’s van kinderen, klassen, schoolreisjes en toneelvoorstellingen. Na het overlijden van Bastiaantje in 1967 kwam het fotoalbum terecht bij juffrouw Gerry ter Burg – Ketelaar, de latere hoofdleidster van het Bergerhof kleuterschool, die het dit voorjaar heeft geschonken aan de buurtvereniging van de Bergerhof. Door een prettige samenwerking tussen deze wijkvereniging en het Regionaal Archief Alkmaar is nu het album te zien in deze tentoonstelling. Oud-kleuters en overige geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd te komen kijken. Wellicht herkennen ze zichzelf en anderen terug op één of meer van de foto’s. Daarnaast is er gelegenheid herinneringen op te halen en eventueel te delen op papier. Tijdens de opening ontstond al direct een sfeer van een reünie onder de aanwezigen.

De openingstijden van de tentoonstelling zijn:
’s Middags: zondag 8 juli t/m vrijdag 13 juli van 14.00 uur tot 17.00 uur.
’s Avonds: dinsdag 10 juli t/m vrijdag 13 juli van 19.00 uur tot 21.00 uur.

tent1

Oud hoofdleidster van de Bergerhof kleuterschool, mevrouw Gerry ter Burg – Ketelaar, mocht de tentoonstelling officieel openen door een geschilderd portret van Bastiaantje den Hartigh te onthullen. Daarnaast hield zij een mooie toespraak waarbij allerlei herinneringen werden opgehaald aan de jaren waarin zij werkte in het schooltje. Het schilderijtje werd speciaal voor de gelegenheid geschilderd door mevrouw Irene Annegarn.

tent2

Na de officiële opening van de tentoonstelling kreeg mevrouw Ter Burg – Ketelaar uit handen van het bestuur van de buurtvereniging een mooi boeket zonnebloemen als dank.

tent3

Onder de aanwezigen ontstond al vrij snel een sfeer van herkenning en menig herinnering werd opgehaald. Dat de tentoonstelling hangt in het voormalige schoolgebouwtje en dat dit goed herkenbaar naar voren komt op de historische foto’s in het album, draagt bij aan de nostalgie.

test