Marktstad tussen duinen Polder
Alkmaar groeide al in de twaalfde en dertiende eeuw uit tot een stad, maar moest haar positie als regionaal markt- en handelscentrum herhaaldelijk bevechten. Mede door de vestiging van vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden tijdens de Opstand maakte de stad een snelle groei door. In de Gouden Eeuw kreeg de binnenstad haar huidige omvang.
De droogmaking van de Heerhugowaard en de Schermer betekende een geweldige impuls en de Alkmaarse kaasmarkt groeide uit tot de grootste van Holland. Na een periode van achteruitgang bood de negentiende eeuw nieuwe kansen, mede door de aanleg van het Noord-hollandsch Kanaal en spoor- en tramlijnen. Ook verschenen de eerste fabrieken. Het aantal inwoners groeide weer en in de twintigste eeuw zette de groei door: in 1972 werd Alkmaar aangewezen als groeikern die de ‘overloop’ van de Randstad moest opvangen. Buurgemeenten werden geannexeerd en tal van nieuwe wijken werden aangelegd. Alkmaar kreeg een belangrijke centrumfunctie in een verstedelijkte regio; de recente fusie met Graft-De Rijp en Schermer bevestigt deze positie.
De Historische atlas van Alkmaar vertelt aan de hand van historische en moderne kaarten het boeiende en veelzijdige verhaal van de ontwikkeling van de stad en haar omgeving.
Het boek wordt donderdagavond 29 november gepresenteerd tijdens het Historisch Café in het stadhuis te Alkmaar, waar Reinout Rutte spreekt over het werk van de zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer en de ontwikkeling van Alkmaar. Deze avond is inmiddels uitverkocht.
Nu verkrijgbaar bij het Regionaal Archief Alkmaar, bij Bol.com en in de boekhandel.
Reguliere prijs: €29,50
Auteur(s): Paul Post & Harry de Raad
Vormgever: Jan Boerman (†) en Peter Tychon
ISBN 9789460043826 , gebonden, 25 x 33 cm, rijk geìˆllustreerd in kleur, ca. 80 pagina’s