Nieuw: de Historische Atlas van Alkmaar

Marktstad tussen duinen Polder

Alkmaar groeide al in de twaalfde en dertiende eeuw uit tot een stad, maar moest haar positie als regionaal markt- en handelscentrum herhaaldelijk bevechten. Mede door de vestiging van vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden tijdens de Opstand maakte de stad een snelle groei door. In de Gouden Eeuw kreeg de binnenstad haar huidige omvang.

 

stedenatlas AlkmaarDe droogmaking van de Heerhugowaard en de Schermer betekende een geweldige impuls en de Alkmaarse kaasmarkt groeide uit tot de grootste van Holland. Na een periode van achteruitgang bood de negentiende eeuw nieuwe kansen, mede door de aanleg van het Noord-hollandsch Kanaal en spoor- en tramlijnen. Ook verschenen de eerste fabrieken. Het aantal inwoners groeide weer en in de twintigste eeuw zette de groei door: in 1972 werd Alkmaar aangewezen als groeikern die de ‘overloop’ van de Randstad moest opvangen. Buurgemeenten werden geannexeerd en tal van nieuwe wijken werden aangelegd. Alkmaar kreeg een belangrijke centrumfunctie in een verstedelijkte regio; de recente fusie met Graft-De Rijp en Schermer bevestigt deze positie.

De Historische atlas van Alkmaar vertelt aan de hand van historische en moderne kaarten het boeiende en veelzijdige verhaal van de ontwikkeling van de stad en haar omgeving.

Het boek wordt donderdagavond 29 november gepresenteerd tijdens het Historisch Café in het stadhuis te Alkmaar, waar Reinout Rutte spreekt over het werk van de zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer en de ontwikkeling van Alkmaar. Deze avond is inmiddels uitverkocht.

Nu verkrijgbaar bij het Regionaal Archief Alkmaar, bij Bol.com en in de boekhandel.

Reguliere prijs: €29,50 
Actieprijs van 30 november t/m 1 maart 2019: €24,50.

Auteur(s): Paul Post & Harry de Raad
Vormgever: Jan Boerman (†) en Peter Tychon
ISBN 9789460043826 , gebonden, 25 x 33 cm, rijk geìˆllustreerd in kleur, ca. 80 pagina’s

 

Speciale actie voor (nieuwe) Vrienden van het Archief

De leden van de Stichting Vrienden van het Archief kunnen de Historische atlas voor €15,- aanschaffen. Het boek kan worden afgehaald bij de studiezaal van het Regionaal Archief, of worden besteld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (dan moeten er nog wel €6,50 verzendkosten worden gerekend). Nieuwe leden van de Vriendenstichting krijgen voor die €15,- niet alleen het boek, maar ook het lidmaatschap voor 2019 cadeau. De actie loopt van 30 november 2018 tot 1 februari 2019.

test