Geuzenbord: ganzenbord met een Alkmaars tintje

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft in samenwerking met spellenspeciaalzaak De Spellentoren een variant van het ganzenbord laten maken: geuzenbord. Het spel is gebaseerd op de tocht die de koeriers aflegden tijdens het Spaanse Beleg van Alkmaar – zij moesten hun geheime berichten van Alkmaar naar Schagen smokkelen. Het spel is sinds kort beschikbaar. 

Hoe wordt een geheime boodschap een belegerde stad uit gesmokkeld in de zestiende eeuw? Verstopt in een holle polsstok natuurlijk! Maar dat klinkt makkelijker dan het is. De koeriers van de Alkmaarse polsstokbriefjes moesten hun geheime boodschap in 1573 vanuit het door de Spanjaarden belegerde Alkmaar naar het hoofdkwartier van de Geuzen in Schagen brengen. Onderweg kwamen ze allerlei gevaren tegen, van Spaanse soldaten tot verraderlijke slootjes.

Het Geuzenbord 

Spelers van het geuzenbord treden in de voetsporen van een van de koeriers die zijn boodschap succesvol wist af te leveren: de Alkmaarse timmerman Maarten Pieterszoon van der Mey. Degene die als eerste zijn of haar polsstokbriefje aflevert bij Geuzenleider Diederik Sonoy in het slot te Schagen wint het spel. Het verhaal van de werkelijke tocht van Van der Mey is ook bij het spel geleverd.

Het Regionaal Archief stelt het spel gratis beschikbaar voor basisscholen in Schagen en Alkmaar. Geïnteresseerde docenten kunnen contact op te nemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er is ook een lespakket beschikbaar over het Spaans Beleg en de polsstokbriefjes. Het spel is te koop in de studiezaal van het Regionaal Archief (Bergerweg 1, Alkmaar), of bij De Spellentoren te Alkmaar en kost € 9,99.

test