Digitaal geschiedenislokaal voor docenten & leerlingen

PERSBERICHT 9-4-2019

Lokale bronnen online

Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto’s, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Die bronnen zijn afkomstig uit tien gemeenten in het noordwesten van Noord-Holland. Om ze zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een ‘digitaal geschiedenislokaal’: www.geschiedenislokaalregionaalarchief.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema’s, zodat leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen. Ook Amsterdam, Haarlem en Waterland hebben een digitaal lokaal.

schermafbeelding website geschiedenislokaalHet eerste thema op de website van het Regionaal Archief is de Tweede Wereldoorlog. Er is geprobeerd alle facetten van de oorlog aan bod te laten komen. Voorbeelden van bronnen die op de website worden gepresenteerd, zijn foto’s van de bevrijding van Alkmaar, de onderwaterzetting van de Wieringermeer en een kapotgeschoten boerderij op Texel. Ook persoonlijke documenten, zoals een brief van omgekomen verzetsstrijder Bram Daalder en het fotoboek van het eveneens omgekomen Joodse gezin Drukker, staan in het digitale lokaal. Deze bronnen laten zien hoe de bekende, grote onderwerpen uit de geschiedenis ook een enorme weerslag hadden op de eigen omgeving van leerlingen.

De beoogde doelgroep van de website is in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema’s in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema’s vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema’s kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Naast het thema ‘Tweede Wereldoorlog’ wordt er gewerkt aan de thema’s ‘Middeleeuwen’ en ‘Verlichting en democratie’. Voorbeeldbronnen uit die thema’s zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden.

De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten. Het werkgebied van het Archief beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. Geschiedenislokaal is een landelijk platform, dat door archiefdiensten door het hele land wordt ingezet.

test