Gamers en hackers in het archief

PERSBERICHT 22-6-19

Het Regionaal Archief in Alkmaar bewaart niet alleen eeuwenoude documenten. Er wordt ook veel nieuw archiefmateriaal bewaard. Daar zijn nu twee unieke aanvullingen bijgekomen: het archief van de Alkmaarse gameontwikkelaar M2H en het archief van Joost Honig uit Sint Pancras, hacker en gameontwikkelaar in de jaren ’80. Beide archieven bevatten naast documentatie en beeldmateriaal ook computerspellen. Enkele spellen zijn gratis te downloaden van de website van het Regionaal Archief.

Computerspellen zijn een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse samenleving. Het Regionaal Archief wil het beeld van die samenleving borgen voor de toekomst, dus de game- en hackerscultuur kan niet ontbreken. Naast de spellen wordt ook de documentatie rondom de spellen en de makers ervan bewaard. Het Regionaal Archief is het eerste archief in Nederland, naast het Instituut voor Beeld & Geluid te Hilversum, dat computerspellen opneemt in de collectie en waar mogelijk beschikbaar stelt voor het publiek. Ook archieven van andere gameontwikkelaars of hackers uit het werkgebied van het Regionaal Archief zijn van harte welkom.

Mark Alphenaar van het Regionaal Archief: “Het bewaren van spellen en de bijbehorende documentatie geeft een mooi inkijkje in de wereld achter een spel. Het zegt iets over de gameontwikkelaars in de regio, maar ook over de jongerencultuur van de jaren ’80. Het kan misschien vreemd lijken dat een archief ook dit soort zaken wil bewaren, maar zeker nu computerspellen zo’n groot deel zijn van de hedendaagse wereld, is het goed om zo veel mogelijk daaromheen te bewaren. Onderzoekers en gamers zullen ons daar over vele jaren dankbaar voor zijn, vermoed ik.”

schenking van game-gerelateerde spullen  de leden van M2H tijdens een gamebeurs  Joost Honing (paarse jas) is zijn jonge jaren met andere hackers

Joost Honig en M2H

Het archief van Joost Honig geeft een uniek inzicht in de wereld van de hacker en gamemaker. Honig, in de Commodore 64-wereld bekend onder zijn hackersnaam ‘Honey’, richtte in de jaren ’80 de hackergroep ‘1001 Crew’ op en werkte samen met computerhackers over de hele wereld. Het archief bestaat onder meer uit correspondentie met die hackers en het door Honig gemaakte Commodore 64-spel ‘Rollerboard’. Het spel is gratis te downloaden op de website van het Regionaal Archief (er is wel een emulator nodig om het spel te kunnen spelen).

Jonger is het archief van de Alkmaarse gamebedrijf M2H van de broers Mike en Matt Hergaarden (officieel opgericht in 2009). Ze zijn vooral bekend door het spel ‘Verdun’, een Eerste Wereldoorlog online shooter voor de PC. Het spel werd in samenwerking met Jos Hoebe van Blackmill Games gemaakt, en won in 2015 twee Dutch Game Awards. M2H maakt ook games voor onder andere de Playstation 4 en XboxOne. Zes spellen zijn onderdeel van het archief. Twee daarvan zijn direct beschikbaar om gratis te downloaden en spelen. De andere spellen worden nog verkocht en zullen daarom later pas gratis beschikbaar komen.

Een deel van de spellen en veel achtergrondinformatie is nu al te vinden op een speciale pagina op de website van het Archief. Op den duur zullen ze ook onderdeel worden van het zogenaamde e-depot van het Regionaal Archief, waardoor ze duurzaam bewaard kunnen worden en beschikbaar blijven voor iedereen.

Het werkgebied van het Regionaal Archief beslaat de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.

Bezoek ook onze pagina boordevol nostalgie over de eerste jaren van het computertijdperk.

test