Oorlogsbronnen uit Hollands Kroon online voor het onderwijs

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en kon Nederland de vrijheid vieren. Voor veel jongeren behoort die oorlog tot een ver, grijs verleden. Maar ooit was die oorlog heel dichtbij. De verhalen van degenen die het meemaakten, maken dat duidelijk. Ook de duizenden foto’s, plattegronden, documenten en affiches bewaren de verhalen uit de oorlog. Om die bronnen voor leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs beschikbaar te stellen, hebben het Regionaal Archief te Alkmaar, de gemeente Hollands Kroon en lokale 4- en 5 meicomités een digitaal lokaal gevuld met bronnen en verhalen uit Hollands Kroon tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het Geschiedenislokaal van het Regionaal Archief is het thema ‘Hollands Kroon in WOII’ te vinden. Daarin zijn 45 bronnen en verhalen verzameld. Samen geven ze een indruk van het leven in Hollands Kroon in de jaren 1940 - 1945. Hoe zag de Wieringermeer eruit toen de polder in 1945 door de Duitsers onderwater werd gezet? Waar in Wieringerwerf vielen er bommen? Waarom werd verzetsman Piet Bergman uit Anna Paulowna doodgeschoten? En hoe liep het af met Loesje Pinto, een joods meisje dat onderdook in Nieuwe Niedorp?

 Die verhalen, en nog veel meer, worden verteld op de website. Ze laten zien wat er in de eigen omgeving gebeurde, en dat maakt het grote verhaal van de Tweede Wereldoorlog persoonlijker, concreter en indrukwekkender.

Affiche metbBevrijdingsproclamatie  Schaatsen in bezettingstijd  tekening over de verplichte bewakingsdienst

 Educatief platform

Het Geschiedenislokaal is een educatief platform, gericht op docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Maar de bronnen zijn ook goed bruikbaar voor lessen over de Tweede Wereldoorlog in het basisonderwijs. Docenten en leerkrachten kunnen ze gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Het platform kan goed ingezet worden door docenten die momenteel op afstand lesgeven en aandacht willen besteden aan de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar vrijheid.

 De bronnen zijn overigens niet alleen geschikt voor het onderwijs. De digitale collectie vormt ook een soort online expositie over de Tweede Wereldoorlog in de gemeente, die voor alle geïnteresseerden beschikbaar is.

 In het geschiedenislokaal waarvan het thema ‘Hollands Kroon in WOII’ onderdeel is, zijn ook de thema’s ‘Middeleeuwen’, ‘Verlichting & Democratie’ en ‘Tweede Wereldoorlog’ te vinden. Die thema’s gaan over het hele werkgebied van het Regionaal Archief, dat bestaat uit tien gemeenten in Noord-Holland. Ook andere archieven in Nederland hebben hun eigen geschiedenislokaal - onder andere het Noord-Hollands, Waterlands en Amsterdams Archief. Ook het West-Fries Archief is van plan een digitaal lokaal te openen. 

Initiatief 4 en 5 mei comités

Het initiatief voor het opzetten van het thema is genomen door de 4 en 5 meicomités uit de gemeente Hollands Kroon. Het project is uitgevoerd met behulp van de comités, de verschillende historische verenigingen uit de gemeente en een aantal andere initiatieven, zoals de Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon. De bronnen komen uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen en verhalen van de Historische Verenigingen en de 4 en 5 meicomités.

test