Lijst geroofd joods vastgoed Tweede Wereldoorlog online

Het Regionaal Archief heeft een lijst uit 1952 online gezet van onroerend goed dat tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofd werd van joodse Alkmaarders. Naar aanleiding van een publicatie in de Alkmaarse Courant zijn er de laatste weken in verschillende gemeenteraden vragen gesteld over die door de Duitse bezetter geroofde panden van joodse eigenaren. Een van de stukken die daarbij genoemd werden was deze lijst uit 1952. Omdat er zoveel vraag naar was, heeft het Regionaal Archief die nu op de website geplaatst.

‘Oorlogskopers’

De lijst is in 1952 door de gemeente Alkmaar opgesteld op verzoek van het Ministerie van Maatschappelijk Werk. Het document geeft een overzicht van tijdens de oorlog geroofde panden in Alkmaar, met daarbij gegevens als de oorspronkelijke joodse eigenaar, de ‘oorlogskoper’ (degene die het pand in de oorlog van de bezetter heeft gekocht) en de eigenaar in 1952, op het moment van het opmaken van de lijst dus. Het ministerie wilde checken of er onder de oorlogskopers personen zaten die in de naoorlogse jaren onterecht een uitkering hadden ontvangen.

Rechtsherstel

Ook het jaar waarin rechtsherstel heeft plaatsgevonden wordt in de lijst genoemd. Het doel van dit rechtsherstel was om de geroofde eigendommen zoveel als mogelijk terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar of diens nabestaanden, om zo de situatie van voor de oorlog te herstellen. Hiervoor werd na de bevrijding de Raad voor Rechtsherstel in het leven geroepen. De Raad zorgde er dus voor dat zoveel mogelijk geroofde eigendommen hun weg terugvonden naar hun rechtmatige eigenaren. Maar uit landelijk onderzoek is wel gebleken dat veel oorlogsslachtoffers er ondanks de herstellingen op achteruitgingen.

In de meeste Alkmaarse gevallen vond ‘administratief rechtsherstel’ plaats. Uit de lijst blijkt dat in 1952 voor ongeveer tien van de zesennegentig huizen nog onbekend was of er rechtsherstel had plaatsgevonden. Of dat in latere jaren alsnog is gebeurd, zou uit nader onderzoek kunnen blijken.

NL AmrRAA 10.1.1.004 0004 1872 0003  Document 1 geroofd joods vastgoed  Document 2 geroofd joods vastgoed

Document 4 geroofd joods vastgoed  Document 5 geroofd joods vastgoed  Document 6 geroofd joods vastgoed

 Document 7 geroofd joods vastgoed  Document 8 geroofd joods vastgoed  Document 9 geroofd joods vastgoed

Document 10 geroofd joods vastgoed  Document 11 geroofd joods vastgoed

test