Indrukwekkende onthulling oorlogsmonument Limmen

Door Jesse van Dijl

Stichting Oud Limmen heeft op dinsdagmiddag 8 september 2020 op indrukwekkende wijze de onthulling van een oorlogsmonument georganiseerd. Een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen vliegeniers die tijdens de Tweede Wereldoorlog met hun vliegtuig zijn neergestort in het weiland vlak buiten het dorp.

Het monument staat aan de rand van het weiland, vlak bij de ingang van het oude schoolgebouw waarin Oud Limmen is gevestigd. In die school is vanaf vandaag, op afspraak, een mooi ingerichte tentoonstelling te bezoeken met als onderwerp Limmen tijdens de bezettingsjaren. Het Regionaal Archief Alkmaar heeft aan deze tentoonstelling een steentje mogen bijgedragen en de samenwerking was bijzonder prettig.

Vanwege deze samenwerking was ik door Oud Limmen uitgenodigd om namens het Regionaal Archief aanwezig te zijn bij de onthulling van het monument. Dat liet ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen. Het programma van de middag was namelijk wel heel bijzonder: er kwam een heuse Fly-By door de Fokker-Four! Vier historische vliegtuigen zouden in “The Missing Man Formation” over komen vliegen. Zoiets gebeurt niet vaak en is echt bijzonder.

Bij aankomst hield iedereen zich goed aan de regels maar ik vond het wel een beetje erg druk met al die mensen. Ik besloot toch maar een aantal honderd meter verderop te gaan staan. Nu had ik mooi uitzicht over de velden richting de plek van de ceremonie aan de Schoolweg. Toespraken en muziek miste ik daardoor wel maar het uitzicht over het geheel was zeker indrukwekkend. Het hoogtepunt van de onthulling waarop iedereen toch stond te wachten was daar. En ik viel met mijn neus in de boter. Ik stond precies onder de aanvliegroute van de Fokkervliegtuigen. Wat een geluid. Wat een indruk maakt zoiets! In een splitsecond moest ik foto’s maken voor dit verslag. Maar ik wilde het natuurlijk niet alleen maar door de lens zien…. Dan beleef je het niet zoals bedoeld. Gelegenheid om de camera goed in te stellen had ik niet, mijn vingers trilden een beetje en ik had tegenlicht, maar het eindresultaat mag er toch best zijn.

weiland met vlag op de plek waar vliegtuig in neergestort

Midden in het weiland tussen de A9 en de Schoolweg van Limmen, staat de Nederlandse driekleur exact op de plek waar het vliegtuig destijds is neergestort. Het betrof een Havilland Mosquito van de Canadese luchtmacht. Het toestel was voor de kust van Castricum aangeschoten vanaf een Duits schip. De vliegers, Warren Zeller (25) en Herbert Tribbeck (28) konden de Mosquito niet langer in de lucht houden en kwamen om het leven bij de crash.

officiële onthulling

Kijkend over grasland en bollenvelden vanaf de Schoollaan richting de Schoolstraat zien we links de gekleurde tenten waar de officiële onthulling plaatsvindt. Centraal de gevel van de voormalige dorpsschool waarin Oud Limmen haar oorlogstentoonstelling heeft ingericht. Daartussen veel mensen die de plechtigheid zijn komen bijwonen. Geheel rechts de torenspits van de Protestantse Kerk van Limmen.

de Fokker-Four 

Dan, om omstreeks 14.30 uur, komt vanuit de richting van Alkmaar, een donderend geraas aanzwellen. Alle hoofden gaan omhoog en wat blijkt? Ik sta vrijwel precies onder de aanvliegroute van de Fokker-Four. Dat is natuurlijk een geweldig moment. Helaas is er geen geluid bij de foto.

de Fokker-Four

De vier Fokker vliegtuigen komen erg laag overvliegen. Ze zijn opgestegen vanaf vliegveld Lelystad en hebben al een flinke tocht met tegenwind achter de rug.

de Fokker-Four

Het eerbetoon van de Fokker-Four aan de omgekomen Canadese piloten begint.

“The Missing Man Formation”

“The Missing Man Formation” wordt zichtbaar en is bijna af.

“The Missing Man Formation”

 “The Missing Man Formation” in optima forma! Een vrijwel tot stilstand gekomen vliegtuig blijft onder lastige omstandigheden die vooral door de wind worden veroorzaakt “hangen” boven het publiek. Het motorgeluid verandert duidelijk. Het staat symbool voor het niet meer thuis komen van de Canadese piloten. Heel bijzonder en indrukwekkend en het vraagt vakmanschap van de piloot. Dan wordt er opnieuw gas gegeven en voegt het vliegtuig zich bij de drie doorvliegende kisten. Met een grote boog uit het zicht. Het publiek was er stil van.

Andere verhalen over deze middag

NH-nieuws
Website 'Fokker Four'
Noordhollands Dagblad

 

 

test