Archief Nicolaas Witsen naar Regionaal Archief

Tekeningen en documenten over honderden schepen

Nautisch Centrum Nicolaas Witsen heeft het complete bedrijfsarchief geschonken aan het Regionaal Archief in Alkmaar. De scheepswerf is een begrip in Alkmaar en omstreken. Het archief toont de rijke historie van de werf. Het telt dertig meter aan tekeningen en documentatie over de bouw van de honderden schepen die er in zo’n anderhalve eeuw van de helling gleden.

Scheepswerf Nicolaas Witsen begon in 1853 met het bouwen en repareren van schepen. De werf, genoemd naar een geleerde zeventiende-eeuwse Amsterdamse burgemeester die een standaardwerk over de scheepsbouw schreef, was eerst gevestigd op ‘t Veneetse Eiland en tegenwoordig wat verderop in Oudorp. Onder directeur Remon de Nijs heeft het bedrijf zich recent gespecialiseerd in stalling, onderhoud en reparatie van schepen.

‘Met het opnemen van dit archief in onze collectie wordt een belangrijk en aansprekend stukje industriële geschiedenis van Alkmaar veiliggesteld,’ zegt directeur Paul Post van het Regionaal Archief. Het archief van de werf bestaat uit bouwtekeningen en stukken over de bouw, de verkoop en reparaties van schepen – en veel foto’s. De historische tekeningen en documenten werden zo’n twintig jaar geleden tijdens een verbouwing gevonden onder de vloer van het kantoor van de werf. Sindsdien heeft het bedrijf het archief zorgvuldig geordend en bewaard. Liefhebbers van schepen raadplegen het regelmatig om oude vaartuigen weer in originele staat te kunnen herstellen. Al eerder droeg de werf ruim achthonderd foto’s over aan het Regionaal Archief. Die zijn te bekijken in de beeldbank van het Archief.

Directeur Remon de Nijs van Nicolaas Witsen: ‘Het archief bevat veel bijzonder historisch materiaal, over schepen en over de lange geschiedenis van het bedrijf. Heel mooi vind ik een foto uit 1951 van de werf, toen nog aan de Eilandswal, met op het dak een reclamebord en het telefoonnummer: 2297. Ons telefoonnummer eindigt nog steeds met die cijfers.’

De nieuw verworven tekenigen en documenten zullen waarschijnlijk in de loop van 2021 beschikbaar worden voor het publiek.

In het tijdschrift Oud Alkmaar (2006) is een artikel te lezen over 150 jaar scheepswerf Witsen.

test