Nu online: de Bergensche bad-, duin- en boschbode

In de zomermaanden juni tot en met augustus verscheen tussen 1910 en 1950 wekelijks de Bergensche bad-, duin- en boschbode. Alle afleveringen van de krant die bewaard worden in de bibliotheek van het Regionaal Archief zijn nu gescand en op de website te lezen. 

Verrukkelijk zomeroord

Doel van de gratis krant was ‘de reclame te maken voor Bergen aan Zee en Bergen in ’t Bosch die ze door de heerlijke combinatie van zee, duin en bosch verdienen,’ schreef redacteur Cornelis Nannes Gorter in het allereerste nummer, dat op 3 juni 1910 het licht zag. Volgens Gorter was Bergen in rap tempo ‘een der verrukkelijkste zomeroorden van het gansche land’ geworden. Tijd dus voor een eigen krant, zoals sommige andere badplaatsen die al hadden. De kop voor de krant was getekend door de Bergense kunstenaar Jan Bleys en toonde duiven die het blaadje over zee, duin en bos droegen.

 

  2 Tarief zeebaden  Badbode Liedje van den Bergenaar

Fortenbouwwedstrijd

Ieder nummer van de Bergensche bad-, duin- en boschbode bevatte een lijst van aangekomen en vertrokken ‘vreemdelingen’ oftewel toeristen. Andere vaste onderdelen waren onder meer een agenda, een weerbericht, de dienstregeling van stoomtram Bello tussen Alkmaar en Bergen aan Zee en de tarieven voor baden in zee. Verder stond de krant vol met bijvoorbeeld stukjes over de omgeving, verslagen van de jaarlijkse fortenbouwwedstrijd op het strand en artikelen over bekende Bergense kunstenaars als Charley Toorop en andere kopstukken zoals Jacob van Reenen en Marie van Reenen-Völter, met hier en daar een gedicht – en heel veel advertenties voor lokale bedrijven en eetgelegenheden.

4 Fortenbouwwedstrijd

Oorlog

Tijdens de Duitse bezetting verscheen de Bergensche bad-, duin- en boschbode niet. In het afsluitende nummer van het zomerseizoen 1939, het laatste voordat de Tweede Wereldoorlog ook Nederland bereikte, staat vermeld dat het seizoen in Bergen waarschijnlijk verlengd zou worden: vanwege de ‘gespannen internationalen toestand’ had de regering bepaald dat ambtenaren hun vakantie in eigen land moesten doorbrengen. Het eerstvolgende nummer verscheen na de oorlog, op 21 juni 1947, op initiatief van de Bergense VVV. ‘Het herverschijnen van de Badbode is een goed teken en voor Bergen een verheugend feit,’ schreef burgemeester Huygens toen in een welkomstwoord. Het bewees hoe krachtig het dorp zich hersteld had. De burgemeester riep de gasten wel op de natuur en het dorp te ontzien, en bovendien niet ‘in badcostuum’ op de openbare weg te lopen: ‘Bergen is een beschaafde vacantieplaats. Er is hier niet veel vertier, daarvoor ga men naar Scheveningen; hier vindt men rust en ongerepte natuur, die niet om de honderd meter verstoord wordt door een kampeertent.’

1 Kop eerste badbode

Ontbrekende jaargangen

Op de website staat de Bergensche bad-, duin- en boschbode uit de periode 1910-1939 en 1947-1950, toen de naam veranderde in simpelweg De Bergensche Badbode, met uitzondering van de jaren 1916, 1917, 1925 en 1927. Die jaargangen ontbreken helaas in de collectie van het Regionaal Archief. Heeft u misschien nog exemplaren uit die jaren liggen? Dan horen we heel graag van u!

test