GeschiedenisLokaal is vernieuwd

Het gratis bronnenplatform GeschiedenisLokaal heeft een fris nieuw uiterlijk! Op www.geschiedenislokaalalkmaar.nl vind je primaire bronnen over de geschiedenis van ons werkgebied – van Texel tot Castricum. De website is bedoeld voor leerlingen en hun docenten in het voortgezet onderwijs. De bronnen zijn gratis te downloaden op hoge resolutie voor gebruik in presentaties op bijvoorbeeld het digibord of in profielwerkstukken. Om het overzichtelijk te maken zijn de bronnen ondergebracht in thema’s die aansluiten bij de tien tijdvakken in het voortgezet onderwijs.

Tools

Naast het nieuwe uiterlijk is de structuur van de website aangepast. Op de homepage navigeer je gemakkelijk naar de beschikbare thema’s, tijdvakken, tools en bronnen. Om de leerlingen te helpen met het lezen en begrijpen van oude teksten, bevat de site transcripties en hertalingen van de aangeboden bronnen. Sommige bronnen zijn ook opgenomen in een tijdlijn. Daarnaast kun je via de tool ‘Bronnen op de kaart’ in één oogopslag zien aan welke locaties de bronnen binnen een thema verbonden zijn. Tot slot kun je met de tool ‘Toen en nu’ een situatie uit het verleden met het heden vergelijken. De tools vind je onder de bron of via de homepage.

Samenwerking

De bronnen in ons GeschiedenisLokaal zijn onder meer afkomstig uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, Huis van Hilde, Atria, NIOD, Rijksmuseum van Oudheden, Archivo General de Simancas, Koninklijks Huis Archief, Verzetsmuseum Friesland, Historisch Genootschap Wieringermeer en verschillende privécollecties.

Het vernieuwen van het GeschiedenisLokaal is mogelijk gemaakt door Stichting Zabawas, VSBfonds, Hendrik Muller Fonds, NOT-fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

test