Herinnering aan Piet Mooij (99) uit Bergen NH

Afgelopen week kregen wij bij het Regionaal Archief Alkmaar het verdrietige nieuws te horen dat de heer Piet Mooij uit Bergen is overleden. Piet Mooij en het Regionaal Archief Alkmaar hebben de afgelopen decennia een heel bijzondere en warme band ontwikkeld.

P. Mooij en P. Post

Piet verzamelde al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw materiaal met betrekking tot de geschiedenis van het dorp Bergen NH en haar directe omgeving. Dit leidde tot een indrukwekkende collectie met letterlijk duizenden prentbriefkaarten, dia’s, foto’s, filmpjes, tekeningen, artikelen, verhalen en anekdotes. Piet, die iedereen kende, werd dé vraagbaak van het dorp wanneer het de lokale geschiedenis betrof. Ook het archief maakte talloze malen gebruik van de kennis en de bronnen die Piet kon leveren. Wat daarbij altijd opviel, en wat wij ook nooit zullen vergeten, is dat Piet immer vriendelijk, behulpzaam, meedenkend en vrolijk was. Het was dan ook altijd prettig samenwerken met hem. Charmant en galant en met een keurig verzorgd snorretje dat hij sinds “Snorrendam 1954” met trots droeg.

Eén van de hoogtepunten van het prettige contact tussen het archief en Piet was in 2012. Na veel wikken en wegen besloot Piet in dat jaar zijn collectie in zijn geheel aan het archief te schenken. Hij vond zichzelf te oud worden voor al het werk dat het bijhouden van zo’n uitgebreide collectie inhoudt. Of, zoals hij het zelf als oud-buschauffeur liever onder woorden bracht “ik heb al iets te veel kilometers op de teller staan voor al die drukte”. Natuurlijk nam het archief in grote dankbaarheid de spullen van Piet aan. Het werd een aparte collectie; de “Collectie Piet Mooij, Bergen NH”. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat de Historische Vereniging van Bergen NH, en alle andere geïnteresseerden in de rijke geschiedenis van de regio, kosteloos en voor altijd, het materiaal mochten inzien om te gebruiken voor onderzoek of andere doelen.

Piet Mooij mocht als wandelende encyclopedie en met feilloos geheugen een prachtige leeftijd halen. Het archief zal bijzonder zuinig omgaan met zijn nalatenschap in haar depot. In zijn collectie blijft hij voortleven, ook de generaties na ons zullen er in de toekomst dankbaar gebruik van maken. Het archief wenst alle familie, vrienden en overige betrokkenen veel sterkte met dit droeve verlies. We zullen Piet missen.

test