Gevarieerd voorjaarsprogramma Regionaal Archief

PERSBERICHT 13-2-23

Cursussen, gratis rondleidingen en puzzeltocht 450 jaar Ontzet

Het Regionaal Archief in Alkmaar biedt dit voorjaar weer een gevarieerd en aantrekkelijk programma voor iedereen, met verschillende cursussen en workshops en in het kader van 450 jaar Alkmaar Ontzet gratis rondleidingen én een spannende speurtocht door het archief voor het hele gezin.

Cursussen en workshops

Het cursusprogramma geeft iedereen de kans kennis te maken met het archief of juist dieper in archiefonderzoek te duiken. Zo ontdekken deelnemers tijdens korte gratis introducties hoe het archief in elkaar zit, of hoe ze kunnen beginnen met het uitzoeken van hun familiegeschiedenis. Voor wie de geschiedenis van zijn huis verder wil uitpluizen, of wil weten waar zijn voorouders hebben gewoond, is er de vijfdelige workshop huizenonderzoek. En wie oude handschriften wil leren lezen en begrijpen kan weer terecht bij de beginnerscursus oud schrift.

Nieuw dit jaar is de laagdrempelige gratis workshop fotoherkenning: onder het motto ‘Hee, wat zien ik?!’ worden samen met de beeldconservator van het archief opmerkelijke foto’s uit de collectie bekeken en besproken.

450 jaar Ontzet

Om te vieren dat het dit jaar 450 jaar geleden is dat Alkmaar een belegering door Spaanse troepen wist te weerstaan, biedt het Regionaal Archief gratis rondleidingen aan door de depots die gewoonlijk voor het publiek gesloten blijven. De rondleiding voert langs unieke topstukken die samen het verhaal vertellen van het Beleg en Ontzet van Alkmaar in 1573. Voor gezinnen met kinderen tussen de acht en veertien jaar is er de speciale puzzeltocht ‘Ontrafel de geheimen van het archief!’ Door de depots van het archief gaan de jonge speurneuzen op zoek naar belangrijke documenten over het Beleg van Alkmaar.

Meer informatie

Meer informatie over de cursussen en rondleidingen en eventuele kosten is te vinden op regionaalarchief.nl/cursussen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk; dat kan per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch (072 -850 82 00).

 


 

test