Open data

This text is also available in English

Het Regionaal Archief Alkmaar (werkgebied groot deel Noord-Holland) wil graag dat zo veel mogelijk mensen kunnen kennis maken met het rijke verleden van Alkmaar en de gemeenten daar omheen (Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard (Heerhugowaard en Langedijk), Heiloo, Hollands Kroon, Schagen en Texel). We proberen dit op verschillende manieren te doen. Zo hebben wij heel veel beeldmateriaal in onze online beeldbank staan en gebruiken we de website Flickr, Wikimedia Commons en een speciale API om beelden toegankelijk te maken. Bekijk hier ons open data register met tussentijdse wijzigingen in gepubliceerde data.

API 

Via onderstaande API's (Application Programming Interface) is het mogelijk een vrije toegang te krijgen tot verschillende collecties.

Stoomtram Bello in Bergen

Foto's gemaakt door J. Elsinga. 18.000 afbeeldingen gemaakt door fotograaf J. Elsinga in opdracht van de gemeente Alkmaar. De meeste foto's zijn gemaakt in Alkmaar in de periode 1970 - 1990.

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/Elsinga/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Collectie Davidse. 547 afbeeldigen. Dhr. K. Davidse heeft in het jaar 2009 in opdracht van het Regionaal Archief Alkmaar een serie foto's gemaakt van interessante locaties in het werkgebied van het Regionaal Archief. O.a. in Alkmaar, Den Helder, Bergen aan Zee en Schagen.

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/Davidse/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Glasnegatievencollectie Bonda. 148 foto's (uit de omgeving) van Bergen (NH) uit de periode 1914-1926 gemaakt door Bergense fotograaf Bonda. Bekijk hier de hele collectie in online beeldbank van het Archief. Deze beelden zijn ook te bekijken en te gratis downloaden via Flickr Commons. 

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/Bonda/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Collectie foto's Alkmaar voor 1900. De collectie bestaat uit 373 foto's gemaakt in Alkmaar tussen 1860 en 1900. Deze werden gemaakt door fotografen zoals Van der Aa, J. Chrispijn, P. Vlaanderen en L.A.A. Perron. Bekijk hier de hele collectie in de online beeldbank. Deze beelden zijn ook te bekijken en gratis te downloaden via Flickr Commons. 

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/alkmaarvoor1900/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Duikboot voor de kunst bij Den Helder

Collectie glasplaatnegatieven Den Helder 1905-1940. Deze collectie bestaat uit 436 scans van glasplaatnegatieven van Den Helder en Huisduinen. De fotograaf is onbekend. Bekijk hier de hele collectie in de online beeldbank. Deze beelden zijn ook te bekijken en gratis te downloaden via Flickr Commons (hier staan alleen nog niet alle beelden). 

API-sleutel: https://maior.memorix.nl/api/oai/raa/key/DenHelder/?verb=ListRecords&metadataPrefix=ese

Alle afbeeldingen die via deze API beschikbaar zijn gesteld  zijn volledig vrij te gebruiken (overnemen, verspreiden, veranderen) voor zowel particulier als commercieel gebruik. Dit kan zonder toestemming van het Regionaal Archief Alkmaar. De gegevens die wij beschikbaar stellen via de API zijn de afbeelding in hoge resolutie (jpg2000) en informatie over catalogusnummer, plaats, beschrijving, datering en annotatie.

De afbeeldingen uit bovenstaande twee collecties vallen in het publieke domein. Wij stellen het op prijs (al is het geen verplichting) dat als bronvermelding het Regionaal Archief Alkmaar wordt genoemd. 

Beeldbank

In de online beeldbank van het Archief zijn tienduizenden afbeeldingen te vinden. Velen zijn gratis en zonder restricties te downloaden en vrij voor particulier en commercieel gebruik.

Flickr

Op ons algemene Flickr account zijn alle geplaatste beelden gratis te downloaden en te gebruiken onder een CC-BY-licentie.

Flicker Commons

Op ons account bij Flickr Commons zijn er albums met volledig rechtenvrije beelden te vinden over o.a. Alkmaar, Bergen en Heerhugowaard. Deze vallen in het publieke domein of hebben een CC0-licentie. Het Regionaal Archief Alkmaar participeert in 'The Commons' op Flickr om beelden beter beschikbaar te maken. De beelden die het Regionaal Archief Alkmaar op de 'The Commons' heeft staan hebben geen rechtenrestricties (bijvoorbeeld copyright) en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel. 

Wikimedia Commons

Op deze website is een een selectie van beelden te vinden uit de beeldencollectie van het archief. Deze vallen ook in het publieke domein en hebben geen rechtenrestricties en kunnen door iedereen gebruikt worden, zelfs commercieel. Een overzicht is hier te vinden op Wikimedia.

Genealogische data

In het streven zoveel mogelijk van onze data open ter beschikking te stellen bieden wij u ook onze complete set genealogische data aan met daarin:

  • Bevolkingsregisters
  • Indexen (‘repertoria’) op notariële akten
  • Doop-, trouw- en begraafregisters
  • Akten burgerlijke stand (geboorte, huwelijk en overlijden)

Deze set bevat een kleine 1,9 miljoen vermeldingen van personen uit ons werkgebied. Veel van deze records zijn ook voorzien van een link naar de digitale afbeelding van de originele akte. Er wordt nog regelmatig nieuwe data toegevoegd door een groep enthousiaste vrijwilligers, regelmatig updates harvesten is dus zeker aan te raden!

Let op: per 18-2-2018 worden gezinskaarten en dienstbodekaarten niet meer via deze set aangeboden. Meer info.

De set wordt aangeboden via OAI-PMH harvesting. De set is met de volgende link te harvesten:

https://webservices.picturae.com/a2a/c8ffc9e6-191b-11e7-be90-60f81db16928?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_a2a

Zowel de metadata als ook de bijbehorende afbeeldingen worden aangeboden onder een CC0-licentie. Dit houdt in dat de data zonder toestemming mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden. Wij raden echter aan om de bron van de data en datum van de laatste harvest op de onderstaande manier te vermelden. Gebruikers kunnen dan de kwaliteit van de gebruikte data beter beoordelen. Een voorbeeld van zo'n vermelding kan dit zijn: “Deze data is afkomstig van het Regionaal Archief Alkmaar: https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/opendata. Laatst ververst op {datum}” 

Wij vinden het ook leuk om te weten voor welke toepassingen deze data wordt gebruikt. Wij stellen het dan ook op prijs als u uw toepassingen bij ons meldt. 

Archieven

Het is mogelijk om via OAI-PMH harvesting de EAD's van onze archiefinventarissen te krijgen. De EAD's hebben een CC0-licentie. Gebruik hiervoor de volgende koppeling: 

https://archives.memorix.nl/NL-AmrRAA/oai-pmh?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_dc

Informatie en contact

Wilt u meer weten over onze API, Flickr of onze andere vormen van open data of wilt u uw gebruik van onze data melden, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel met 072 - 850 82 00.

 

 

test